• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retrovåren på Stinsen i Söderköping


Släktforskning. Karin Bojs kommer till Stinsen för att prata om sin bok Min europeiska familj de senaste 54.000 åren.

 

”Berättar bebyggelsehistoria”

 

SÖDERKÖPING Arkeologen Emma Karlsson möter franciskanermunk. Karin Bojs släktforskar på djupet via DNA-teknik. Fler dörrar till konsthistorien låses upp. Berättelsen om när och hur våra ortnamn kom till. Hör historierna bakom på Stinsen i Söderköping

Under medeltiden hade franciskanerorden tre kloster i Östergötland. Säsongspremiären på Stinsen i Söderköping den 25 januari startar med att arkeologen Emma Karlsson berättar om undersökningen av Linköpings konvent mellan 2015 och 2017. Även en del av Söderköpings eget konvent kommer avverkas.

15 februari kommer vetenskapsjournalisten Karin Bojs att berätta om sin bok Min europeiska familj de senaste 54.000 åren som är resultatet av när hon bestämde sig för att släktforska på djupet med hjälp av DNA-teknik. Ett arbete hon belönades med Augustpriset för 2015.

8 mars är Karolina Nilsson tillbaka med Nycklar till konsthistorien och denna gång handlar det om 1900-talet och nu. Det är den tredje delen i Nycklar till konsthistorien-serien där hon tidigare avverkat medeltiden till 1700-talet och 1700- och 1800-talen på Stinsen.

19 april berättar Svante Lagman om när och hur de olika ortnamnen runtom i Östergötland kom till. På köpet växer en berättelse om vår bebyggelsehistoria fram. Svante Lagman har doktorerat i nordiska språk vid Linköpings universitet.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Ulrica Zwenger

STINSEN Söderköping

Vintern-våren 2018 kl 18.30
Retro – föreläsningar
Fri entré

Torsdag 25 januari
Linköpings Franciskaner –
arkeologi i klosterkyrka och kyrkogård
Emma Karlsson

Torsdag 15 februari
DNA-trådar till våra rötter
Karin Bojs

Torsdag 8 mars
Nycklar till konsthistorien
1900-talet & nu
Karolina Nilsson

Torsdag 19 april
Alguvi, Rök och Vedemö –
när och hur har våra ortnamn
kommit till?
Svante Lagman

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Retrovåren på Stinsen i Söderköping

  1. Pingback: Retro: Släkthistoria med Karin Bojs – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Retrostart med arkeologiskt klostergräv – KULTURSIDAN.nu