• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retrostart med arkeologiskt klostergräv


Gravar.  Arkeologerna har hittat skelett och skelettdelar från kyrkogården på klosterområdet.

 

Samma ritning till alla kloster

 

SÖDERKÖPING Franciskanerklostren i Söderköping, Linköping och Stockholm är byggda efter samma ritning. Arkeologen Emma Karlsson berättade från utgrävningarna i Linköping vid vinterns första Retroföreläsning.

Det svenska fastlandets första franciskanerkloster fanns i Söderköping. Det grundades 1235 av franciskanerna, eller gråbröderna, och låg vid nuvarande Trångsundsgränd i Drothemskvarteren.

Franciskanerna var en internationellt spridd tiggarorden, uppkallad efter Franciskus av Assisi. Vid utgrävningar har man funnit rester av klosteranläggningen som revs 1529. Materialet användes vid byggandet av  Stegeborgs slottsruin.

Något litet om Söderköpings franciskanerkloster nämnde arkeologen Emma Karlsson från Östergötlands museum vid Föreläsningsserien Retros första sammankomst på Stinsen i torsdags. Men huvudsakligen berättade hon om franciskanernas klosterkyrka i Linköping.

 

Emma Karlsson, arkeolog
Arkeolog Emma Karlsson gästade Stinsen i torsdags.

 

Emma Karlsson är projektledare för utgrävningarna av klostret, eller konventet, som låg på det som nu är Hospitalstorget i Linköping. Man har länge känt till att det funnits ett kloster i staden, men inte var det låg. Nu vet man det och utgrävningarna är i full gång.

Både Linköping och Söderköping tillhörde under medeltiden provinsen Dacien med huvudsäte i Danmark. Utgrävningarna visar att klosterbyggnaderna var lika varandra. De var byggda i samma stil och storlek  som Riddarholmskyrkan i Stockholm, vilken ju också tjänade som franciskanerkyrka på den tiden.

Även Linköpings kloster lades ned i samband med reformationen. På platsen inrättades i stället, som på många andra platser i landet, ett hospital. Även från hospitalstiden görs nu arkeologiska fynd.

– Ingen kunde bli gladare än vi arkeologer när kommunen beslöt att Hospitalstorget skulle omdanas. Då fick vi verkligen chansen att gå till grunden med vad som finns under torget, säger Emma Karlsson.

– Inte för att det finns så mycket kvar. En mur togs bort i samband med grävningsarbeten på 1970-talet. Men vi har bland annat hittat skelett och skelettdelar från den kyrkogård som också fanns i området. Nu hoppas vi på pengar för att kunna fortsätta gräva.

 

Fransiscanerkyrkans kor i Söderköping
Fransiscanerkyrkans kor i Söderköping. Bilden har Emma Karlsson hämtat från en äldre bok.

 

Vi var många som kommit för att lyssna till denna kulturhistoriska tillbakablick. Kanske att vi hoppats få veta lite mera om Söderköpingsklostret. Men tyvärr finns det inte så mycket nedtecknat om konventet i Drothem. Man vet inte ens om det hade något namn.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Monica Stangel Löfvall och Östergötlands museum

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Fransiscanerkyrkans kor i Söderköping

STINSEN Söderköping

Vintern-våren 2018 kl 18.30
Retro – föreläsningar
Fri entré

Torsdag 25 januari
Linköpings Franciskaner –
arkeologi i klosterkyrka och kyrkogård
Emma Karlsson

Torsdag 15 februari
DNA-trådar till våra rötter
Karin Bojs

Torsdag 8 mars
Nycklar till konsthistorien
1900-talet & nu
Karolina Nilsson

Torsdag 19 april
Alguvi, Rök och Vedemö –
när och hur har våra ortnamn
kommit till?
Svante Lagman

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Retrovåren i Söderköping reportage Kultursidan.nu 19/1 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Retrostart med arkeologiskt klostergräv

  1. Pingback: Retro: Släkthistoria med Karin Bojs – KULTURSIDAN.nu