• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nelly en thrillerbubbla om vuxenhet


Thrillerkänsla. Herr Nilssons bristfälliga relation till kvinnor och till ansvar är det centrala i Kalbokulturs uppsättning Nelly. I rollerna John Hedman, som även skrivit manus, och Frippe Pettersson.

 

”Jag tänkte mig inte för”

 

RECENSION/ NORRKÖPING Herr Nilsson förhörs av läkare efter ett misstänkt självmordsförsök. Vad var det som hände den där natten? Och vem är Nelly? Kalbokultur spelar teaterföreställningen Nelly på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping.

Tre stolsrader står placerade runt det läkarrum som står mitt på Andra kammarens scengolv. I kontorets dunkel sitter två män orörligt mittemot varandra. Tre fönsterramar skiljer mellan dem och publiken. Det är läkaren Frans Bergström och patienten Herr Nilsson. En röst berättar kort om bakgrunden:

Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att herr Nilsson ofta tänkte sig för. Detta är naturligtvis en brist hos herr Nilsson, eftersom det ju är så i vårt samhälle att de flesta människor tänker sig för både en och två gånger innan dom kastar sig in i ett nytt äventyr …

 

Nelly med John Hedman och Frippe Pettersson
Förhör. Nelly utspelas i läkarens rum på ett sjukhus, där Herr Nilsson utfrågas av läkaren.

 

”Jag tänkte mig inte för”, är det första Nilsson säger när strålkastarljuset slås på. Efter det målas en thrillerartad historia upp. Herr Nilsson har förts medvetslös till sjukhuset. I sömnen nämner han ett namn – ”Nelly, Nelly”.

Herr Nilsson berättar att han via en vän fått veta att hon är död. Läkaren Frans Bergström försöker ta reda på vem denna kvinna var. Har hon och Herr Nilsson haft en kärleksrelation? Men eftersom att han är gift och dessutom har ett litet barn, har han valt hustrun vilket fått Nelly att begå självmord? Hon bodde i närheten av det hus familjen lånat under sommaren.

Sonen ja… Herr Nilsson pratar om föräldraskapet och den ständiga oron över att det ska hända hans son något.

Nelly är en bearbetning av Stig ”Slas” Claessons roman med samma namn från 1969. Samtalet mellan de två männen och Herr Nilssons monolog har ett stark litterärt, målande bildspråk och med långa tankebanor.

John Hedman och Fredrik Pettersson gör båda ett imponerande framförande som Herr Nilsson, respektive läkaren. Att bara vara två personer på scen kräver en del. Publikens blickar är hela tiden riktade mot en och man får inte komma ur karaktär. Det begränsade utrymmet används väl. De går av och an i rummet, Herr Nilsson tittar då och då ut i något av fönstren. Men det blir aldrig monotont.

John Hedman gör ett särskilt starkt intryck som den grubblande och omedgörlige herr Nilsson. En man att sympatisera med samtidigt som du inte helt säkert vet om han går att lita på.

 

Nelly med John Hedman och Frippe Pettersson
Frågeställare. Frippe Pettersson spelar läkaren Frans Bergström som försöker förstå sin patient.

 

Ljud används för att bygga upp stämningen. Till exempel hörs en röst och steg i korridoren. Det inger känslan att karaktärernas verklighet existerar även utanför scenrummet.

Ljuset är en annan fin medspelare. Vid ett tillfälle när båda skådespelarna sitter på skrivbordet längst bak i rummet, släcks några av strålkastarna så att bara den delen syns och ett extra fokus på situationen.

Det är en historia om vuxenhet. Att vilja ta ansvar men samtidigt sakna både vilja och förmåga till det. Att säga och göra saker mot bättre vetande och inte tänka sig för. Sånt man försöker lära sina barn, men som även folk i vuxen ålder kan ha svårt att hålla koll på. Något som jag och säkert många med mig kan relatera till i sociala situationer. Man säger en sak som kommer ut fel, eller gör något som inte gick som man tänkt. När man är vuxen men lik förbaskat gör fel. ”Jag tänkte mig inte för.”

Närheten till skådespelarna skapar en bubbla där pjäsens värld förstärks, samtidigt som gränsen mellan publik och scen blir grumligare när man lätt råkar få ögonkontakt med andra besökare. Men allt eftersom tänker jag mindre och mindre på det.

Så om du också ofta känner att du befinner dig i situationer där du inte tänkte dig för, eller känner en som gör det. Eller för att vi lever i en värld i stort behov av ansvar och godare omdöme. Då är Nelly något för dig.

© Text: Anton Augustsson

© Foto: Christian Karnevald

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

25 januari–2 februari 2018
Nelly
Efter en roman av Stig Claesson, bearbetad för scenen av John Hedman
Skådespelare/regi: John Hedman och Frippe Pettersson
Röst: Nisse Sandström
Teknik, fotografi: Christian Karnevald
Prod: Kalbokultur

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook
Kalbokultur sätter upp Nelly efter Slas reportage Kultursidan.nu 23/1 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.