• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kalbokultur sätter upp Nelly efter Slas


Nära. Kalbokultur sätter upp Nelly, efter en roman av Stig Claesson. John Hedman och Frippe Pettersson spelar patienten Herr Nilsson och dennes läkare Frans Bergström.

 

”Det handlar om livet och längtan”

 

NORRKÖPING – ”Det var ett bra rep i dag.” Men då har vi inte repat utan bara snackat. Skådespelaren John Hedman bearbetade Stig Claessons roman Nelly för scenen redan på 1980-talet. Nu har han växt ifatt rollen som patienten herr Nilsson.

Det var när romanerna Vem älskar Yngve Frej och På palmblad och rosor filmatiserades för TV som författaren Stig Claesson gick hem i stugorna. Skådespelaren Jan Loffe Karlsson gestaltade den medelålders, lite bortkomne mannen som förälskar sig i en yngre kvinna mot bakgrunden av ett äldre, borttynande samhälle.

När Stig Claesson, Slas kallad, gick bort för 10 år sedan hyllades han som en ”minor classic” bland svenska författare. Hans rika produktion karaktäriserades av ett reflekterande språk med upprepningar, ord och uttryck som återkommer i texten. Han var även en erkänd tecknare och konstnär.

 

John Hedman
Nästa. John Hedman bockar av ungdomens teaterdrömmar. Förra året gjorde han Dario Fo:s monolog Historien om tigern. Manuset till Nelly skrev han redan på 1980-talet.

 

– ”Det var ett bra rep i dag.” Men då har vi inte repat utan bara snackat, säger Kalbokulturs John Hedman.

Det är han som bearbetat Stig Larssons roman Nelly, från 1969, för scenen. Det gjorde han redan på 1980-talet men satte aldrig planerna i verket. Nu har han växt ifatt rollen som patienten herr Nilsson, en medelålders man. Eller till och med växt förbi.

– Vi kan låtsas att jag är 10 år yngre och hoppas att publiken är såpass medgörlig, säger John Hedman som spelar en 39-årig man. – Det handlar om livet och längtan, ett poetiskt samtal.

– Det är ingen jättedramatik, du är patienten som vill åka hem, säger Frippe Pettersson och lyfter på västen för att markera att det är han som doktor Bergström.

Pjäsen bygger på ett utdrag ur romanens dialog, ett ”förhör” mellan en läkare och en patient som vill skrivas ut. Förra gången John Hedman gjorde ett småskaligt teaterprojekt var Dario Fos Historien om tigern för ett år sedan. Den här gången bjöd han in vännen Frippe Pettersson.

De båda ingår i Kalbokultur, föreningen vars medlemmar gör vad de har lust med, och som brukar bjuda på folklustspel signerade Gideon Wahlberg varje sommar. Fast nu närmast blir det alltså ett litet kammarspel och lite längre fram i vårvintern en fars.

 

Frippe Pettersson och John Hedman
Skådespelare. Både Frippe Pettersson och John Hedman lägger stora delar av fritiden på att spela teater. Nästa mindre projekt kan åter bli ett läkare/patient-tema, ett som Frippe Pettersson föreslagit.

 

I bearbetningen av Nelly har John Hedman varit noga med att bevara Slas speciella språk, även om skådespelarna ibland kan tycka att det är svårt att bemästra.

– Skulle vi bygga om dialogen till vanligt talspråk så skulle vi komma bort från rytmen, påpekar Frippe Pettersson och erkänner: – Det känns ibland som om jag snubblar på mig själv.

– Eller herr Nilssons sätt att flumma bort i andra tankar, tillägger John Hedman.

I #metoo-tider är det lätt att reagera på en medelålders mans relation till unga kvinnor. Lill-Kerstin återkommer i herr Nilssons funderingar och vad hon står för visar det sig att John Hedman och Frippe Pettersson haft olika tankar kring.

Under skådespelarnas repetitioner har det blivit mycket samtal kring hur pjäsen och dess scener ska tolkas.

– Det är väldigt öppet vad det handlar om, menar Frippe Pettersson.

Aktörerna ser fram emot premiären i Andra kammaren på Teater Bråddgatan 34 där de bygger om scenen.

– Det kommer att bli intimt och nära publiken, utlovar Frippe Pettersson. Åskådaren kommer verkligen att sitta som en fluga på väggen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

25 januari–2 februari 2018
Nelly
Efter en roman av Stig Claesson, bearbetad för scenen av John Hedman
Skådespelare/regi: John Hedman och Frippe Pettersson
Röst: Nisse Sandström
Teknik, fotografi: Christian Karnevald
Prod: Kalbokultur

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook
Dråplig skröna om tigern med Kalbokultur recension 18/2 Kultursidan.nu 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kalbokultur sätter upp Nelly efter Slas

  1. Pingback: Nelly en thrillerbubbla om vuxenhet – KULTURSIDAN.nu