• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förintelsens minnesdag i Söderköping


Taggtråd. Auschwitz-Birkenau är numera ett museum för att påminna om förintelsen, dess offer och dess bödlar.

 

Fackeltåg och minnesstund

 

SÖDERKÖPING Vem vågar stå för det som är rätt? Civilkurage är temat för Förintelsens minnesdag i år. I Söderköping blir det fackeltåg från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka. Elever från Nyströmska skolan och Kulturskolan bidrar med sång och musik. Biskop emeritus Martin Lind talar.

På lördag 27 januari infaller Förintelsens minnesdag. Detta datum år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz av Röda armén vid staden Oświęcim i sydöstra Polen. Auschwitz var det största av flera nazistiska koncentrationsläger för judar, zigenare, krigsfångar, homosexuella och andra grupper. Av 1,3 miljoner personer som deporterades till Auschwitz dog 1,1 miljoner, många mördades i gaskamrarna redan vid ankomsten.

Dagen är en internationell minnsesdag, deklarerad av FN sedan 2005. I Sverige utlystes den som nationell minnesdag redan 1999.

I Söderköping uppmärksammas dagen genom ett gemensamt fackeltåg från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka. I kyrkans hålls en minnesstund med orgelmusik, ljuständning, sång, musik, tal och högläsning.

Årets tema för Förintelsens minnesdag är ”Civilkurage”. Talar gör Martin Lind, tidigare biskop i Linköpings stift. Under kvällen framträder även kyrkoherde Eva Katarina Agestam, elever från Nyströmska skolan samt Kulturskolans elever, organist Nils Östling, pianist Claes Henke.

 

Skyddspass
Skyddspass. Raoul Wallenbergs insatser räddade livet på tusentals ungerska judar. Bilden är hämtad från utställningen som visas i S:t Laurentii kyrka och senare även på Stinsen.

 

I samband med uppmärksammandet visas en utställning om Raoul Wallenberg För mig finns inget annat val i S:t Laurentii kyrka. Utställningen, som är producerad av Forum för levande historia, kommer senare i mars att flyttas över till Stinsen.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Forum för historia

BRUNNSPARKEN Söderköping

27 januari 2018 kl 17.30
Fackeltåg


S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

27 januari 2018 kl 18.00
Minnesstund

27 januari–12 mars 2018
För mig finns inget annat val
Utställning om Raoul Wallenberg

Samarr: Svenska kyrkan, Söderköpings Rotary, Forum för levande historia, Nyströmska skolan, Kulturskolan och Kulturkontoret

LÄNKAR
Förintelsens minnesdag Forum för levande historia 
program

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.