• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Boyes dikt berör igen hos Ung scen/öst


Själars möte. Den enkelt föränderliga scenografin överraskar flera gånger om och bidrar till teaterns förhöjda verklighet.

 

De träffas på något magiskt sätt

 

RECENSION/NORRKÖPING Högstadiepremiär. Karin Boye begick självmord för 77 år sedan, men fortsätter att beröra med sina dikter i Ung scen/östs nya föreställning. Tonåringarna Carro och Alva möts på ett magiskt sätt genom litteraturen, men hur länge kan det fortsätta att vara lika härligt?

När knoppar brister heter Ung scen/östs nya högstadieföreställning, efter Karin Boyes dikt Ja visst gör det ont. När jag läser att den ska sammanföra hennes ”mest folkkära dikter med dagens tonåringars memes, bloggar och chattrådar” fantiserar jag om namnet När kroppar brister, efter de ungas växande kroppar med nya bristningar och inneboende existentiell ångest.

Nå, jag föredrar ändå originaltiteln, men temat tonårsångest får jag i alla fall rätt i under fredagens premiär på Teater Bråddgatan 34.

 

När knoppar brister
Husbibel. Både Alva (Maria Grudemo El Hayek) och Carro spår sig genom att ställa frågor och slå upp i Karin Boyes samlade dikter.

 

Föreställningen börjar med psykedelisk dans, det ser nästan ut som att Carro (Anna Ladegaard) genomgår elchocker och Alva (Maria Grudemo El Hayek) sover oroligt. De börjar berätta, lite i taget, om sina liv, varvat med rader ur Boyes dikter. Hon visar sig vara en favorit för de båda, som på olika sätt är outsiders (eller åtminstone känner sig som sådana) i skolan och i kompisgängen. De tar sin tillflykt till Karin Boye och dikterna.

Ibland spår de sig själva, genom att ställa en fråga och på måfå läsa ur boken. Det är också så de på något magiskt sätt får kontakt med varandra och till slut också träffas. Men var är de? Kanske i varandras själar.

Det här poetiska söker jag en verklighetsförankrad tolkning till, kanske att de möts i någon chatt? I något forum för litteraturintresserade (typ Facebook-gruppen Litteraturgäris)? Men nä, det får jag inte ihop. Det är helt enkelt bara att acceptera teaterns förhöjda verklighet.

 

När knoppar brister
Hjärta. Carro (Anna Ladegaard) och Alva uttrycker sin förälskelse – i Boye, i varandra, i gemenskapen – genom en rad Boyecitat.

 

Tjejernas relation eskalerar snabbt och förloppet påminner om känslan i Gunnar Ardelius Augustnominerade roman Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (2006). Desperat försöker de att hitta tillbaka till känslan, den där som de hade i början. Den nyförälskade.

– Love is in the air, viskar en pojke i publiken vid en av de lyckligare scenerna.

De unga tu drar åt olika håll och scenografin överraskar flera gånger om. Carro vill skriva om Boyes dikter och snöar in på memes, såsom ”Cupcakes are muffins that believed in miracles”. Alva vill helst ha det som vanligt, men omskrivningarna öppnar dörrar till kreativitetens rum, något som påminner mig om rapparen Petters bok 16 rader (2013). Han har använt klassiker som till exempel Den unge Werthers lidanden (1774) som inspiration till hiphopen.

När knoppar brister gör i alla fall mig mer lässugen, och jag hoppas att det är så även för sjundeklassarna på Prolympiaskolan som är på plats under premiären.

– Ni barn är hoppet, säger Pia Kronqvist, vd för Scenkonstbolaget efter föreställningen. Och regissör Anne Jonsson tackar Prolympia för den tidigare målgruppstestningen.

En mer passande vårföreställning blir nog svår att hitta.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Märta Thisner/ Ung scen öst
TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

26 januari–16 februari 2018

TURNÉ Östergötland

26 februari–29 mars 2018KULTURHUSET Finspång


10–17 april 2018UNG/SCEN ÖST Linköping

24 april–15 maj

När knoppar brister

Manus: Moa Backman
Regi: Anne Jonsson
Scenografi och kostymdesign: Hanna Cecilia Lindkvist
Ljusdesign: Mira Svanberg
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Mask- och perukdesign: Agnes Kenttä
Dramaturg: Anders Duus
Skådespelare: Anna Ladegaard och Maria Grudemo El Hayek

Från 13 år.

Spelas vardagar kl. 10.00 samt 13.00.
Lördagsmatiné den 3 februari i Norrköping kl. 15.

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida Facebook Facebookevenemang
Karin Boye Wikipedia
Internetmemes Wikipedia
Litteraturgäris Facebook
Petter om rapp och läsning YouTube
Trollkarlen från Oz en blinkande spegel recension Kultursidan.nu 29/12 2017
Östgötateaterns och Ung scen östs nya år reportage Kultursidan.nu 10/8 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.