• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Trollkarlen från Oz en blinkande spegel


Målgång. Scenografin till Trollkarlen från Oz är färgsprakande och drömsk. Föreställningen spelas på Stora teatern under jullovet efter höstens skolföreställningar på mindre scener i länet.

 

Följ med på en festlig och färgglad resa

 

RECENSION/ NORRKÖPING Trollkarlen från Oz är fylld av musik, dans och genomtänkt humor. Det roliga lyser extra starkt mot den allvarliga bottnen och de existentiella frågor som Dorothysarna kämpar med. Dorothysar? Je, de är tre eller rentav fyra!

Det är det nypremiär för Trollkarlen från Oz, i regi av AnnaLina Hertzberg, på Stora teaterns stora scen där Ung scen/öst tar plats hos moderbolaget Östgötateatern. Nu släpps även andra än länets mellanstadieelever och lärare in till det magiska landet. I foajén serveras publiken godis och snacks, och i salongen bubblar det av förväntansfulla röster.

Scenografin är färgsprakande och drömsk. Jag kan inte minnas att jag sett något liknande förr. Mina förväntningarna är höga, som alltid inför en förställning av Ung scen/öst.

 

Trollkarlen från Oz
Dorothysar. Den här scenversionen av Trollkarlen från Oz rymmer inte mindre än fyra som alla heter Dorothy. Det blir lite enklare när tre av dem förvandlas till Fågelskrämman, Plåtis och Lejonet.

 

De första vi möter är tre personer som verkar rätt obekväma med sin tillvaro. De är realistiska. Och deras problem är realistiska. En är rädd för allt, en har gjort sitt hjärta till sten för att skydda sig mot besvikelse, en känner sig förvirrad och har inga svar på någonting.

De tre realistiska personerna, som alla heter Dorothy, sugs på ett magiskt sätt in i Oz. De får möta ytterligare en Dorothy, ”Den riktiga Dorothy”, enligt henne själv. Det kan tyckas lite förvirrande att hålla reda på fyra Dorothys, men för säkerhets skull förvandlas tre av dem till Fågelskrämman, Plåtis och Lejonet.

Vi får följa med på en festlig och färgglad resa genom Oz, där vi möter ondska och godhet, en smaragdbetjänt, och självaste Trollkarlen, som inte alls ser ut som i beskrivningen.

Föreställningen är fylld av musik, dans och genomtänkt humor. Det roliga lyser extra starkt mot den allvarliga bottnen och de existentiella frågor som Dorothysarna kämpar med.

Den exakta och uttrycksfulla koreografin förhöjer handlingen, karaktärerna och det komiska. Viktor Björkbergs olika gestalter är uttryckfulla och inbjuder till många skratt. Han byter på ett imponerande sätt mellan kroppsspråk och röster.

Lisa Hu Yu visar en oslagbar kombination av sårbarhet och olika sorters försvarsmekanismer. Hon gestaltar det sorgliga i oss människor; att det vi önskar oss mest av allt är kärlek, men vår rädsla för smärta gör att vi ofta avstår.

 

Trollkarlen från Oz
Motsatspar. Lejonet, som är sinnebilden för mod, måste möta sin rädsla. Hela föreställningen är en musikalisk, blinkande och vacker spegel, som speglar våra styrkor och svagheter. 

 

För mig är pjäsen en musikalisk, blinkande och vacker spegel, som speglar våra styrkor och svagheter. Jag förstår varför det är en undre åldersgräns på nio år. Eftersom Trollkarlen från Oz behandlar djupa frågor och har snabba vändningar i handlingen så kräver den lite extra koncentration av sin publik.

Ett problem är akustiken i den salongen, det är som att rösterna inte är vana vid det stora teaterrummet. Man måste stundom anstränga sig för att höra vad skådespelarna säger, det blir dock bättre under spelets gång.

När man ser Ung scen/östs version av Trollkarlen från Oz blir man inbjuden till en fest med eftertanke, dans och framför allt skratt. Om man vill få tillfälle att tänka efter kring livets frågor och känna sig glad och stark tycker jag att man ska gå och se Trollkarlen från Oz på Östgötateatern. Och vem vill inte det?

© Text: Ann-Sofie Engström
© Foto: Bertil Hertzberg

STORA TEATERN Norrköping

28 december 2017 – 14 januari 2018
Trollkarlen från Oz
Manus och regi: AnnaLina Hertzberg
Scenografi och kostym: Marcus Olson
Mask- och perukdesign: Agnes Kenttä
Musik och ljuddesign: Christoffer Karlsson
Ljusdesign: Sofie AnderssonSKÅDESPELARE
Ana Stanišić
Lisa Hu Yu
Viktor Björkberg
My Holmsten
Andreas Ferrara Noli

LÄNKAR
Trollkarlen från Oz boken/Wikipedia filmen/Wikipedia
Östgötateatern hemsida Facebook
Ung scen/öst hemsida Facebook
Fantasin ska driva Trollkarlen från Oz reportage Kultursidan.nu 27/12 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.