• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fantasin ska driva Trollkarlen från Oz


Klassiker. Lejonet, Plåtmannen och Fågelskrämman är förstås med. I rollerna Ana Stanišić, Lisa Hu Yu och Andreas Ferrara Noli tillsammans med Viktor Björkberg och
My Holmsten som den gröna soldaten och Dorothy Gale.

 

Tre osäkra Dorothy och en filmdiva

 

NORRKÖPING ”Allt är möjligt!” Många mellanstadieelever har redan sett Trollkarlen från Oz i höst. Nu är det alla andras tur när Ung scen/öst intar Stora scenen i Norrköping. Kompositören Christoffer Karlsson inspirerades av den färgstarka scenografin.

Nu är det dags igen. Östgötateaterns uppsättning av Trollkarlen från Oz 2005 var en riktig hit, som gladde många och inspirerade mer än en ung musikalartist att välja yrkesbana.

Hela hösten har Ung scen/öst spelat sin nyskrivna version för skolelever i Elsas hus i Linköping, i Finspångs Kulturhus och på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping. Under jullovet flyttar den färgsprakande föreställningen över till Stora teatern i Norrköping och spelar för hela familjen.

– Att vara nära publiken som vi är på skolföreställningarna ger en kvalitet. Nu att stå på stora scenen är mäktigt, särskilt kristallkronan, säger skådespelaren Lisa Hu Yy och får medhåll av flera kollegor som fascineras av den stora ljusarmaturen som hänger över publiken i teatersalongen.

Lisa Hu Yu spelar, förutom andra roller, en av de tre Dorothy som kommer från den ”vanliga” världen som kommer till det färgsprakande landet Oz. Jag träffar henne och några andra i ensemblen när de börjat känna in sig på stora scenen inför nypremiären av musikalen 28 december. De njuter av scenens rymd och ser fram emot att fortsätta spela föreställningen.

– Vi har kul ihop och lyckas överraska varandra, säger Ana Stanišić som framhåller att ensemblen utvecklat ett gott samspel under hösten.

 

Trollkarlen från Oz
Märkligt möte. De tre Dorothy stöter på många figurer i landet Oz. Skådespelarna kliver i och ur flera roller.

 

Varför skriva en ny föreställning när den gamla redan finns? Filmen har ju omvandlats till musikal flera gånger om. Frågar jag Ung scen/östs konstnärliga ledare AnnaLina Hertzberg som skrivit manus och regisserar.

– Den gamla är en bok. Och en film. Det finns en uppsjö av filmer och scenversioner, svarar AnnaLina Hertzberg.

Dessutom tar den kända filmen med Judy Garland bara upp en del av bokens innehåll – och lägger till en del som inte står i boken.

– Boken är min inspirationskälla. Den är fantastisk och full av hittepåsaker. Som att det kommer in en grön höna och lägger ett ägg. Allt är tillåtet! Jag ville gasa på, ville att det skulle vara ”för mycket”.

AnnaLina Hertzberg lägger också till, genom att skriva in tre Dorothys som kommer från bokens ”vanliga” värld. De är lite olika sinsemellan, rädda eller osäkra på olika sätt. Att det tillägget går hem har skådespelarna märkt under hösten när de mött eleverna efter föreställningarna.

– Ibland är det tydligt vem som går fram till vilken Dorothy, säger Lisa Hu Yu.

Filmversionen har inspirerat till en fjärde Dorothy som trion och publiken möter i landet Oz. Dorothy Gale ”vet” hur det ska gå, styr och ställer.

– Hon är ju divan, utbrister Ana Stanišić och Viktor Björkberg tillägger:
– Hon får som hon vill och för historien framåt.

Stämningsmusik och fem sånger ryms i den knappt en timme långa föreställningen. Om originalfilmens Over the Rainbow blivit en ikonisk låt så tycker Christoffer Karlsson som skrivit den nya musiken att även hans sånger är något publiken kan nynna på efter föreställningen.

Från början inspirerades han av filmen och tänkte sig akustiska instrument och jordkänsla. Men när han fick se scenografen Marcus Olsons skisser svängde han om.

– Scenografin är färgstark och flummig så jag inspirerades av den istället. I landet Oz har jag jobbat med synthar och trummaskiner medan den vanliga världen är akustisk.

Kanske Trollkarlen från Oz än en gång förtrollar en och annan i publiken att börja drömma om att själv stå på scenen en gång.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Bertil Hertzberg

STORA TEATERN Norrköping

28 december 2017 – 14 januari 2018
Trollkarlen från Oz
Manus och regi: AnnaLina Hertzberg
Scenografi och kostym: Marcus Olson
Mask- och perukdesign: Agnes Kenttä
Musik och ljuddesign: Christoffer Karlsson
Ljusdesign: Sofie AnderssonSKÅDESPELARE
Ana Stanišić
Lisa Hu Yu
Viktor Björkberg
My Holmsten
Andreas Ferrara Noli

LÄNKAR
Trollkarlen från Oz boken/Wikipedia filmen/Wikipedia
Östgötateatern hemsida Facebook
Ung scen/öst hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.