• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nyårspromenad mot 2018 års upplevelser


Passionerad. Frida Södermark älskar både långlöpning och Norrköping. Nästa mål är att klara 100 kilometer landsvägslöping på 7 timmar och 45 minuter.

 

”Den varg vinner som vi matar”

 

NORRKÖPING En drömtalare för Upplev Norrköping. Ultralöparen Frida Södermark springer världen runt men älskar att lägga Norrköpings marker under sina fötter. Damkören tände ljus med sin sång innan det var dags för Norrköpingsborna att ge sig ut på Nyårspromenaden.

Målsättningar, startplats och målgång. Ultralöparen Frida Södermark kom hem från Filippinerna dagen före nyårsafton, det 74:e landet hennes starka ben tagit henne till, tur och retur. Årets nyårstalare berättade att det foto som fått mest uppskattning på hennes Instagramkonto inte var något exotiskt mål utan trädgården hemma i Haga i Norrköping.

– Jag samlar på upplevelser som ger energi att orka – idag och om 30 år, sade Frida Södermark, där hon stod på den uppsnickrade talarstolen på Grytstorget, och avslöjade att det är just ”hemma” som gör att hon orkar med de flera timmar långa träningspassen.

Rena rama drömtalaren för Upplev Norrköping, då den framgångsrika idrottaren gav tips om sina bästa löprundor – att springa till och i Vrinneviskogen, Glans kalkbrott, Kvillingeförkastningen, Löfstad slott, Vikbolandet, Borgsmo IP och Syltenberget med Moa Martinsons trappa – rika och omväxlande upplevelser.

– Ledsen, ni blir inte piggare av att sitta i soffan. Våga prova!, uppmanade Frida Södermark och menade att var och en kan hitta egna vägar till upplevelser som ger drivkraft och energi.

 

House of Silfver
Isdrottningar. House of Silfvers dansare skapade sin egen magi i nyårsnatten.

 

Damkören inledde med sedvanliga Tänd ett ljus och låt det brinna och fortsatte med ytterligare sånger efter Frida Södermarks tal. Norrköpingsborna ljuspromenerade sedan under kristallkronor, förbi vattenfall och Norrköping Light Festivals 13 installationer.

Pampig musik kastades ut över vatten, torg och prång där folktåget i sakta mak, ibland nära nog stillastående, tog sig fram och aktade sig för att knuffa till någon av de 6.000 marschallerna på vägen.

Syskonen Östling sjöng från Strykbrädan, just där folkmassan måste stanna upp. Tomtemor och Tomtefar hälsade på barnen i Strömparken där House of Silfvers isdrottningar i stela fjädrar och iskjolar skred fram i fontänen.

 

Nyårsfyrverkeri – eldblomma
Eldblomma. Nyårsfyrverkeriet sköts högt ovanför Strömmen vid Saltängen.

 

Från balkongen på Grand hotell sammanfattade kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström året som gått och ställde förhoppningar på det nya. Två vargar vaktar årsskiftets port, en missunnsam, en kärleksfull. En myt som återberättas för barnen i den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

– Vilken varg som vinner i framtiden beror på vilken vi matar, avslutade hon.

Till sist blommade fyrverkeriet ut högt över Strömmen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Damkören

GRYTSTORGET – SALTÄNGSBRON Norrköping

31 december 2017
Nyårspromenad
Arr: Upplev Norrköping

16.00 Tal av Frida Södermark på Grytstorget, sång av Damkören
18.00 Tal av kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström från Elite Grand Hotel
18.10 Nyårsfyrverkeri

CENTRALA Norrköping

1 december 2016 – 7 januari 2017
Norrköping Light Festival
Ljusutställning utomhus, i, över, vid Strömmen
Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

6/1 och 7/1 kl 16
Guidad tur
Förbokas hos Turistbyrån

LÄNKAR
Upplev Norrköping Nyårspromenaden evenemang
Idag älskar vi Norrköping Light Festival reportage Kultursidan.nu 3/12 2017
Frida Södermark är 2017 års nyårstalare reportage Kultursidan.nu 15/12 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.