• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter toppar läsarnas 10-i-topp-lista 2017


Höjdaren. Peter Johansson toppar Kultursidan.nu:s lista över mest lästa artiklar som publicerats under året. Tre placeringar av tio plockar han hem. Bilden är från Augustifestens konsert i Vasaparken.

 

Tack för 170.866 besök i år

 

KRÖNIKA/NORRKÖPING The winner takes it all – Peter Johansson – eller…? Tack för 170.866 besök på Kultursidan.nu under 2017 (158.946 2016). Årets tio mest klickade artiklar – vi har publicerat 612 i år – visar att det lokala kulturlivet speglar 2017 års starka trender – idolerna, ifrågasättandet, nya vägar.

Vi bevakar östra Östergötland, främst Norrköping och Söderköping. På sommaren gör vi en och annan utflykt, gärna till Vadstena. Vi skriver om musik, teater och konst, på stora och än mer gärna små scener. Vi har gått på nycirkus, inte minst i Finspång! Under 2017 har vi fortsatt att skriva om stadsplanering, Norrköping växer.

The winner takes it all – Peter Johansson bidrog starkt till att oktober blev månaden som krossade alla tidigare rekord – 19.085 klick. Ett bra stycke över Where’s The Music-februaris 16.936 besök, också det en rekordsiffra.

Men som sagt – Peter Johansson, denna varma musikalartist och rockare från S:t Anna i Söderköping, som fyllde 40 och firade under Augustifesten. Han inte bara fyllde de stora scenerna under året – Himmelstalundshallen, De Geerhallen och Vasaparken – han klev upp på Brödernas lilla tak i majsolen. Naturligtvis fyllde han och resten av släkten kyrkan därhemma flera gånger om i somras, även om vi inte var där.

En annan manlig idol, om än med en mer komplicerad aura, är Thorsten Flinck. Nej, han är inte från trakten men han tycker om Norrköping och återkommer gärna. Så gärna att han förlade premiären för sin konsertturné till Arbis. Nära, berörande och bra.

 

Lina Badran
”Alla ska inkluderas.” Lina Badran vill med föreläsningsserien Min historia påverka framtiden.

 

#metoo står inte på tio-i-topp-listan men spåren finns. Det som mullrade igång i USA tidigt i oktober var inte början, inte slutet. #metoo är ekot av hundratusentals klackar i marken – en gemenskap av berättelser som nu vågar uttalas, som lyssnas till och som bekräftas. Det kommer att leda till så stora förändringar att vi kan tala om ett paradigmskifte. #metoo markerar ögonblicket mellan före och efter.

Någonstans där blåste festivalen Bråvalla Love 2018 bort… Att Bråvallafestivalen tar en paus efter (ännu) en våldtäkt i publikhavet väckte förstås uppmärksamhet, ungefär 25 snäpp längre ner på listan.

Skiftet handlar om mer än balansen mellan värderingen, upp- respektive ned-, av kvinnligt/manligt/mänskligt. Viktiga ord är gränser, hierarkier, makt, handling, respekt, kunskap – allt detta som kan brukas och missbrukas.

Att det kommer att ta tid är något som är säkert. Att det kommer att förändra vår del av världen, med lagstiftning, lagtolkningar och nya normer är också säkert.

Lina Badrans föreläsningsserie ”Min historia” som startade hösten 2016 och fortsätter med oförminskad fart är ett exempel på en kvinnas egenmakt och vilja att bidra till kunskap och respekt.

Teatersällskapet Shakespeare på Gräsgården har under många år spelat och undersökt vad William Shakespeares dramer kan berätta för oss i vår tid med patriarkalism/feminism som raster. Årets uppsättning Romeo & Juliet återvann en drivande ung kvinna, en Juliet som rockade i Silvana Imams tid.

Utanför listan hittar jag Kvartersteaterns fristående version som också berörde starkt – Romeo, Julia och Rosaline, vasskantad och sårig.

 

Robin Hood
Robin Hood. Grabbgänget i Sherwoodskogen ersattes av en nytolkning med kvinnorna och de fattiga i centrum på Stage Skandias scen.

 

Kulturskolans och fritidsgårdarnas gemensamma musikaler har en konstnärlig höjd som borde locka fler genuint teaterintresserade än släkt och vänner. I år gav de unga amatörerna sig på grabbgängets Robin Hood och skapade en musikteaterupplevelse som ställde systerskapet i centrum.

I detta landskap vandrar dansaren Ninos Josef på egna vägar. Han kom hem till Norrköping med premiären av soloföreställningen Lilhja, en livsskildring som rymmer skörhet, livsvilja, sensualitet, motgångar och revolt. Liljan som en manlig symbol.

Jag önskar dig ett nytt gott och medmänskligt kulturår 2018.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Josefina Dernsjö och Ann-Charlotte Sandelin

Kultursidan.nu 10-i-topp 2017

2.141 Champions of Rock lyfte Himmelstalund
1.205 Peter och Bruno trivs på hemmaplan
1.035 Thorsten Flinck berör med sin närvaro
   958 Stormvindar sänker Bråvalla Love 2018
   907 Lina Badran öppnar tabubelagda ämnen
   899 Ninos Josefs Lilhja – en dans – ett liv
   886 Peter Johansson rockade i Vasaparken
   788 Romeo & Juliet i Silvana Imams tid
   698 Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017
   657 Robin Hood ger systerskapet scenrum

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Peter toppar läsarnas 10-i-topp-lista 2017

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu