• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stormvindar sänker Bråvalla Love 2018


Bråvalla Loves logotype släpptes tidigt i augusti. Många har ställt upp på Daniel Åhs Karlssons idé om en kärleksfull och trygg festival som ersättning för Bråvallafestivalens paus nästa år. Nu lär den gå i stöpet på grund av initiativtagarens hårda polemik.

 

”Det blev för hårt skrivet”

 

NORRKÖPING ”Uppförsbacken blev högre.” Ett hårdvinklat inlägg som jämförde radikala vänsterfeminister med nazister på svenska gator sänker den planerade musikfestivalen Bråvalla Love 2018.

Festivalarrangören Daniel Åhs Karlsson, som polemiserade mot Emma Knyckares mansfria Statement festival, medger att det blev för hårt skrivet men står fast vid sina åsikter.

– Man kan säga att tanken med inlägget var att lyfta Bråvalla Love som ett evenemang för att välkomna alla till festivalen. Men det blev för hårt skrivet, säger Daniel Åhs Karlsson.

Festivalarrangören menar att han i sin roll som centerpartistisk fritidspolitiker sedan många år är van vid hårda debatter. Nu startade han en själv som ledde till den stormvind som på några timmar sopade bort det som skulle bli musikfestivalen Bråvalla Love 2018.

I texten som han lade på festivalens evenemangssida på Facebook inledde han med att bjuda in alla till en kärleksfull fest. Därefter vände han sig och gick i polemik mot en icke namngiven festival, underförstått komikern Emma Knyckes mansfria Statement Festival.

”Att ha en mansfri festival kan likställas med att ha en utlänningsfri festival. Tänk er rubrikerna media hade gett arrangören för en utlänningsfri festival… Varför denna skillnad i syn från media, det är ju manshat vs rashat!?”

Projektgruppen bakom Statement Festival, vars initiativtagare är komikern Emma Knycke, skriver inte någonstans på sin hemsida att de hatar män. ”Vi hävdar dock inte att Statement Festival är en lösning på problemen med det sexuella våldet – det är en reaktion på det.”

– Fakta är att vi har en manshatande festival, vidhåller Daniel Åhs Karlsson, som inte tänker be om ursäkt då han inte ser något problem med sina åsikter.

Han kallar sig liberal feminist och går alltså till skarp attack mot vänsterfeminister i hårda men samtidigt svepande ordalag. I texten likställer han nazister som marscherar på våra gator med radikala vänsterfeminister som håller en mansfri festival.

– Den biten hade varit smartast att inte med med i Bråvalla Love utan tagit i min egen blogg vid ett helt annat tillfälle, säger Daniel Åhs Karlsson som inte vill backa från själva åsikterna.

– Ja det är fortfarande det jag säger, att vänsterradikala feminister står för manshat – medan högerextremister har rashat. Det är för mig jättekonstigt och går hundra år bakåt i tiden. Jag förstår inte debatten. För mig är könet är oväsentligt, människor är individer inte sitt kön. Hur kan man stå för ett jämställt samhälle och ha en mansfri festival? Det ena är rashat det andra är manshat, båda är hat.

Nazisterna mördade miljoner människor under 1900-talet. Det är något som har hänt. Emma Knyckare arrangerar en mansfri festival. Det går inte att jämföra, kontrar jag under vårt samtal.

– Dagens svenska nazister går på gatorna och hatar. Tänk om vänsterfeminister också går ut på gatorna och demonstrerar för manshat, svarar Daniel Åhs Karlsson.

Efter att han publicerat sin text på Facebook blev uppståndelsen stor. Kommentarerna var många och upprörda men Daniel tog bort dem i samband med att han ändrade sin text. Originaltexten kopierades och finns bland annat att läsa hos nättidningen Gaffa.

Hardy Hum, artisten bakom musikakten And We Should Die Of That Roar drog sig direkt ur Bråvalla Love på torsdagsmorgonen.
”Själv känner jag ett stort obehag av att ett inlägg, som så lättvindigt mansplainar för kvinnor att en mansfri festival är att likställa med rasismen och som ägnar sig åt allmän åsiktsfrossa utan ens en uns av förankring i fakta, ändå når ut till så många. Daniel, du har precis gett Bråvalla Love 2018 en färg som jag inte vill befattas med.”

Även Arbis Bar & Salonger har dragit sig ur samarbetet med Bråvalla Love. Verksamhetsledare Sebastian Andersson skriver i sitt pressmeddelande, som även lagts upp på Arbis Facebooksida, hur de uppskattade att bli tillfrågade om att hjälpa till med artistbokning, samt att vara platsen för festivalens efterfest.

– I dag publicerade festivalen ett pressmeddelande med åsikter som vi på Arbis – Bar & Salonger absolut inte står bakom. Av denna anledning känner vi att vi inte längre vill samarbeta med Bråvalla Love och vi kommer därför inte längre att göra det!

Vad händer med Bråvalla Love 2018 nu? Går du vidare med planerna?

– Eftersom det är ideellt projekt med volontärer och så, så vet man inte om det nånsin blir av. Det är en stor uppförsbacke att samla in halv miljon kronor via Kickstarter och den uppförsbacken blev högre nu. Finns det inte ekonomi så finns det inte, säger Daniel Åhs Karlsson som påpekar att han fått uppskattning från andra håll.

– Jag har fått ”Bra – stå på dig. Det är normalt att tycka att alla är lika mycket värda”, säger Daniel Åhs Karlsson, som tolkar reaktionerna som ett tecken på ett lättkränkt Sverige.

När under 2018 och var i Sverige Statement Festival hålls är inte klart.
– Vi kommer släppa plats och datum 19 november, svarar Emma Knyckare på min fråga.

Alltså på Internationella mansdagen. Den festivalen får moraliskt stöd även från Norrköping.

And We Should Die Of That Roar:
– För övrigt tycker jag att den mansfria festivalen är århundradets bästa manifestation som synliggör att det patriarkala arvet de facto är ett STORT problem.

Arbis Bar och Salonger:
– Avslutningsvis vill vi passa på att säga någonting som vi redan sagt: Vi älskar Emma Knyckares initiativ till en mansfri festival. Vi hoppas att det blir en sjukt stor succé!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Bråvalla Love 2018 hemsida Facebook
Gaffa artikel
Statement Festival hemsida Facebook
And We Should Die Of That Roar FB-inlägg
Arbis Bar  & Salonger hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.