• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Herman Lindqvist kan sin Mannerheim


Faktagranskning. Herman Lindqvist gör en snabbkoll i sin bok om Gustaf Mannerheim innan föredraget börjar.

 

Mästare på anekdoter som ger liv

 

NORRKÖPING Det är Finlands år i år. Författaren Herman Lindqvist, själv uppvuxen i grannlandet, berättade personligt och medryckande om Gustaf Mannerheim när han besökte Löfstad slott.

Han kommer tillbaka till Norrköping senare i höst, då han besöker Stadsbiblioteket i en författarserie som uppmärksammar grannlandets 100-årsjubileum som självständig stat.

Herman Herman Lindqvist har i sin 61:a bok, Mannerheim – marsken, masken, myten, skrivit ett varmt och personligt porträtt om Gustaf Mannerheim. Finska arméns överbefälhavare när det gällde, landets president under två svåra år, en man med avgörande betydelse för att landet skulle bevara sin självständighet. Det är 150 år sedan Mannerheim föddes och 100 år sedan Finland förklarade sig självständigt från Ryssland.

Herman Lindqvists besök fyllde, som vanligt, Gästabudssalen på Löfstad slott en kväll sent i september. Man känner lukterna genom tidslagren, känslorna som förmedlas.

 

Mannerheim – boken
Mannerheim – marsken, masken, myten är utgiven på Albert Bonniers förlag.

 

Det hela inleds mycket personligt. Herman Lindqvist läser högt på barndomens finlandssvenska om hur han som åttaåring bevittnade Mannerheims begravningståg genom Helsingfors gator.

Jag ser för mig hur Herman som barn står i sin vargungeskjorta och gör honnör när kistan passerar förbi och hur han sedan tar på sig vanten igen och torkar snoret som rinner från näsan. Han känner vördnad för den avlidne presidenten och befälhavaren av Finland. ”Det var då som han blev Mannerheim”, läser Herman.

Herman Lindqvist växte upp i Helsingfors då hans pappa var stationerad vid svenska ambassaden. Sina första skolår gick han där och han har sett Gustaf Mannerheims porträtt hänga i de finska hemmen. En hjälte, en kämpe, en myt…

Att Gustaf Mannerheim levde ett spännande liv är en underdrift. Han föddes i det ryska Storfurstendömet Finland. Gustaf var bångstyrig i skolan och sattes senare i kadettskola. Tre månader innan examen blev han relegerad, skickades till armén där han fick kadetts grad. Han tjänade under tsaren och gifte sig med en rysk, adlig flicka från Moskva. Genom att utge sig för att vara antropolog gjorde han en spionresa till häst genom Manchuriet till Kina. Hans observationer och bilder blev avgörande i det Rysk-Japanska kriget.

I samband med oktoberrevolutionen i Ryssland 1917, mitt under brinnande världskrig, förklarade sig Finland självständigt. Inbördeskrig bröt snart ut, mellan ”röda” som ville följa den nya sovjetregimen och ”vita” borgerliga självständighetsivrare. Inbördeskriget rasade vintern och våren 1918. 16:e maj 1918 red Mannerheim in som segrare för den vita sidan. Finland var djupt sargat men förblev självständigt.

Herman är en mästare på anekdoter som ger en historisk person liv. En sådan är när Gustaf Mannerheim ska fylla 75 år och telefonen ringer. Året är 1942 och Finland har hamnat på Nazitysklands sida under Andra världskriget genom Sovjetunionens förnyade attack mot Finland, Fortsättningskriget.

Det är Adolf Hitlers stab som ringer: Adolf kommer imorgon för att gratulera på födelsedagen.

Det blev uppståndelse, för Hitler har inte besökt något land som han inte hade planer på att inta. Till slut bestämdes att två tågset skulle mötas och en födelsedagsmiddag skulle intas. Mannerheim vägrade servera något vegetariskt, han skulle ha en snaps och en cigarr efter maten. Allt sådant som Adolf Hitler var känd för att vara emot men Mannerheims kommentar var: Jag serverar det jag vill!

Porträttet som målas fram är en man med klara värderingar, en man som gjorde det han tyckte var bäst för sitt land men också en man som passade på att njuta när tid fanns. Trots ett stort umgänge och många som beundrade honom känns han väldigt ensam och en stråk av sorg ligger över hans porträtt.

 

Herman Lindqvist
Fullsatt i Gästabudssalen. Herman Lindqvist är en publikdragare av rang.

 

Herman Lindqvists inflytande har gjort att många svenskar är intresserade av inte bara svensk historia utan även av världshistorien. TV-programmet Hermans Historia uppskattades av den breda massan medan professorerna rynkade på näsan och menade att riktigt historia är inte en rad anekdoter. Men vi behöver alla något att fascineras av även om nu en del bara är hörsägen eller endast rymmer ett uns av sanning.

I mitt tycke så är historia viktigt då det berättar om vår identitet, som folkslag och som nation. Historia sätter vår nation i perspektiv till andra nationer och kulturer vilket ger en ökad förståelse för varför vi befinner oss just här och nu. Det är inte bara på 2000-talet människor har flytt från krig och fått nya hemländer.

Mitt eget första möte med historia var på mellanstadiet där jag hade en fröken som hette Siv S. Hon hade också gåvan att, som Herman Lindqvist gör, kunna levandegöra personer och situationer.

Jag gick på Mosstorpsskolan i Skärblacka. En vårdag skulle vi göra en cykelutflykt med stopp vid Kullerstad kyrka och Kimstad kyrka. Slutmålet var Löfstad slott. Naturligtvis spekulerade vi barn om vi skulle få uppleva något av alla de spöken vi hört skulle finnas på slottet.

Inför utflykten till Löfstad fick vi förhållningsorder. Vi skulle prata lågmält om något behövdes sägas, artigt räcka upp handen om det var något vi ville fråga. Mitt minne är att vi andäktigt lyssnade på det som berättades om släkten Piper och om kökspigan som av misstag tände eld på slottet och dränkte sig i Löfstadssjön.

Jag kommer ihåg porträtten av alla människor och hur de på något sätt blev levande där. Minnet av hur jag strök över en stolsrygg och kände århundradena tala till mig. Det var där och då som jag blev förälskad i historia.

© Text: Christina Wernersson

© Foto: Liliana Komorowska Lindqvist

GÄSTABUDSSALEN Löfstad slott, Norrköping

21 september 2017
Herman Lindqvist
Mannerheim – marsken, masken, myten

Föreläsning
Arr: Östergötlands museum, Löfstad slottSTADSBIBLIOTEKET Norrköping

16 november 2017
Herman Lindqvist
Författarmöte
Medarr: Förvaltningsområdet för finska språket, Norrköpings kommun

LÖFSTAD SLOTT Norrköping

30 oktober – 3 november 2017
Spökvandring för familjen

7 – 16 november 2017
Spökvisning för vuxna

LÄNKAR
Herman Lindqvist hemsida  förlagsinfo Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Norrköping firar Finland 100 år info
Arvets sverigefinska ärr på Stadsbiblioteket reportage Kultursidan.nu 8/10 2017
Susanna Alakoski gästade Stadsbiblioteket reportage Kultursidan.nu 6/10 2017
Finska krigsbarnen Med lapp om halsen reportage Kultursidan.nu 29/9 2017
Premiär för Westös Den svavelgula himlen reportage Kultursidan.nu 1/8 2017
Sverige-finsk afton på Antikvariatet reportage Kultursidan.nu 30/4 2017
Svindlande akrobatik i Mad i Finland recension Kultursidan.nu 25/8 2017
Herman Lindqvist berättade om Finland reportage Kultursidan.nu 4/10 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.