• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tone Linghults varma BLÅ på Stinsen (recension)


Kulturstipendiatens tack. En glad  Tone Linghult presenterar stolt sin utställning om blått (ljus) på Stinsen i Söderköping. Hon hoppas att besökarna ska uppleva den blå färgens magi på ett lekfullt sätt.

 

Med utsökt känsla för blått

 

RECENSION/SÖDERKÖPING Tycker ni om blått? Gå då uppför trappan till andra våningen på Stinsen i Söderköping. Där visar konstnären Tone Linghult några av sina  glasskulpturer under rubriken BLÅ – En utställning om blått (ljus).

Det är en enkel, ljus och stämningsfull utställning med endast ett fåtal verk. Så måste det vara, dessa skulpturer fordrar plats för att komma till sin rätt. Det beror inte bara på verken i sig utan även på ljuset och skuggorna som gör dem fullständiga.

”Det blå pigmentet har genom historien varit lika dyrt som guld”, skriver Tone Linghult i sin presentation av utställningen. Det är ju också den färg vi ser i himlen och i havet.

Blått har ofta fått symbolisera manlighet och kyla. Betänk då att den varmaste delen på en låga är blå, skriver hon också.

 

Tone Linghult – BLÅ
När man stoppar in handen i lådan med den blå cirkeln framträder den med en nästan kuslig tydlighet. Utan information är det lite svårt att veta hur man ska förhålla sig till den här installationen.

 

Det intressanta med hennes konstverk är kopplingen mellan själva glasskulpturerna och ljuset som skapar fascinerande skuggor. Som ett ansikte i glas  där uppmärksamheten inte främst riktas mot föremålet utan mera mot skuggan som framstår på väggen. En spöklik mask? Ett gigantiskt blad med alla sina ådringar? Eller ett konstnärligt vävt spindelnät?

Blågrönt knöggel skiftar den vackert djupblå färgen i skimrande grönt. Även där triggar skuggorna på väggen igång fantasin.

Tone Linghult går nu sitt andra år på Konstfacks linje glas och keramik. Hon är uppvuxen i Söderköping, och tilldelades nyligen kommunens kulturstipendium på 5.000 kronor. Motiveringen var att hennes konstnärliga uttryck är undersökande och gränsöverskridande.

Hon har också arbetat med andra material men koncentrerar sig just nu på glas.
Oavsett material så är det ljuset och skuggorna hon vill ta fram i sina verk. Att hon lyckas i sitt uppsåt är utställningen på Stinsen ett gott bevis på.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

FLERA BILDER – KLICKA

Tone Linghult

STINSEN Söderköping

7 oktober – 6 november 2017
BLÅ
 – En utställning om blått (ljus)
Tone Linghult

Glas/Ljus-installation

LÄNKAR
Tone Linghult Facebook
Stinsen/Söderköpings stadsbibliotek  Facebook
Fanfar för Söderköpings kulturpristagare reportage Kultursidan.nu 4/9 2017
BlandArt med 3 nya medlemmar och glas recension Kultursidan.nu 29/3 2017
Tone Linghult och Alba Nyblad i ljuset reportage Kultursidan.nu 7/6 2017
Dubbeltydiga Tone Linghults skugglek reportage Kultursidan.nu 4/2 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.