• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dubbeltydiga Tone Linghults skugglek

Skuggspel
– Det ska fungera även utan riktat ljus, anser Tone Linghult som här har tillåtit sig lampor i utställningen på Kulturhuset i Norrköping. Ljussättningen ger de två näthalvorna fylliga skuggbilder som går utanför ramarna.

 

Filmarbetet har gett henne mersmak

 

Skuggor heter utställningen på Kulturhuset i Kvarteret Hallarna. Redan från början fascinerades Tone Linghult av skuggspelet som uppstod när det tättvävda nätet formades. Nu tycker hon att hon kan sitt material så väl att det viktiga blir dess innehåll. Nästa steg är film.

Det var när Tone Linghult gick på De Geergymnasiets Bild- och formprogram som hon upptäckte sitt material. Lärarna presenterade nät och gips och Tone blev förtjust – i det finmaskiga nätet.

– När jag sedan gjorde mitt projektarbete om och med nätskulpturer såg jag att det blev så spännande skuggor.

Året var 2012 och Tone ställde ut redan på sommaren, i Skulpturparken bakom Konstmuseet, och samma höst, hos Popsi på Knäppingsborgsgatan. Den utställningen såg jag och skrev: Intrycket blir att hon ägnar sig åt kroki fast med volym. Jag såg också skuggspelet i verken.

 


Skuggor heter Tone Linghults utställning i Kulturhusets lilla galleri.

 

Efter långresa och universitetsstudier är det Lunnevads folkhögskolas konstlinje som gäller. En tillvaro där kreativa människor inom olika uttryck möts, eller borde mötas om det nu inte var så att Tone ”stängt in mig i Bildhuset” när hon varit där. Fokus har legat på två utställningar, dels Skuggor här på Kulturhuset, dels utställningen med unga konstnärer och designers med rötterna i Söderköping i Rådhuset i höstas. Tone Linghult kommer nämligen från Söderköping.

– Nu flyttar jag och bor på skolan, ser fram emot blandningen.

Det är dunkelt i Kulturhusets galleri. Ljussättningen med en röd och en blå lampa i taket förstärker skuggorna, leker med nätformerna även om konstnären försäkrar att verken fungerar i vanliga rum utan riktat ljus. Jag fascineras av de olika uttrycken i nätet kontra dess skugga. Det är skuggorna som är fyllda med liv.

– Jag tycker om att göra en sak i nätet – och få något annat i skuggan. Allteftersom jag lärt mig materialet så har jag kunnat lägga mer på innehållet, säger hon.

– Även om det inte syns jättemycket i mina verk så läste jag en kurs i Migration och kulturmöten på universitetet.

 


Armar som bryter sig ut. Eller in. Detalj.

 

De dubbeltydiga verken har dubbla titlar. Nu när jag skriver bannar jag mig själv för att jag inte antecknat dem. En minns jag: Ros/Fågel. Där nätet är rosen och skuggan en fågel.

– Jag vill inte ha en lång förklarande text som styr tittarna för mycket, men vill ha några ord som sätter igång tankar hos betraktare, säger Tone Linghult.

Människor, oftast ansikten, är annars det vanligaste motivet. Ett av verken antyder händer, armar, som vill bryta sig ut. Och ett närmast oformligt nätklotter kastar skuggor som en karikatyr i profil.

– Jag trivs bäst med att göra människor. Kanske för att det går att uttrycka så mycket i ansikte och kroppar i rörelse.

En film i stop-motionteknik visas i konsertsalen till musik. Där kan åskådaren följa hur ett nät steg för steg veckas, får form och uttryck. Tone leker också med att färgsätta filmen och kör den till slut baklänges, totalt 3 minuter och 20 sekunder. Filmarbetet har gett Tone Linghult mersmak.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURHUSET Norrköping

1 februari – 1 mars 2015
Skuggor

Tone Linghult
Skulptur och film

LÄNKAR
Tone Linghult Facebook Skuggor
Kulturhuset hemsida Facebook
En kväll om Straff på antikvariatet reportage Kultursidan.nu 16/11 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Dubbeltydiga Tone Linghults skugglek

  1. Pingback: BlandArt med 3 nya medlemmar och glas (recension) – KULTURSIDAN.nu