• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Liv med 100 års erfarenhet

Sten, Carl, Dagny
Tiden går fort när man har roligt. Pigga pensionärerna Sten Bolling och Dagny Carlsson medverkade vid pressvisningen av Carl von Scheeles fotoutställning 100!.

 

Från första världskriget till egen blogg

 

Ett tal med utropstecken kan betyda väldigt mycket! 100! står i detta fall för personer som fyllt 100 år. Den skrivande och fotograferande journalisten Carl von Scheele har rest landet runt och sökt efter pigga och villiga intervjuobjekt. På lördag är det dags för vernissage på Arbetets Museum.

Resultatet av de drygt tjugo 100-åringar som Carl träffat presenteras nu i en rykande färsk bok och en fotoutställning. Utställningen visar porträtt på de intervjuade och en kort beskrivning av personerna bakom bilderna. Den besökare som tar sig tid att bläddra i boken finner även intervjuer där 100-åringarna berättar om sina liv.

 


Carl von Scheele.

 

Carl von Scheele betonar att det inte är bilder på gamla människor som visas utan att det är bilder på lång livserfarenhet. De har varit med om en tidsperiod med otroligt stora förändringar, från rösträtt, världskrig och elektrifiering fram till dagens datoriserade värld. De som intervjuats har erfarenhet från barndomens knastriga kristallmottagare till dagens platt-TV.

Carl påpekar också att i dag så räknar vi med att det är cirka 20 procent av Sveriges befolkning som kommer från andra länder. När han sökt efter personer för fotografering och intervju så har han inte haft någon annan urvalsmetod än att möta personer som kan ställa upp. Det visar sig att 15 procent av de intervjuade har ett annat ursprungsland än Sverige. Bland de intervjuade finns både flyktingar och arbetskraftinvandrade, invandring är inte något nytt.

 


Sten Bolling visade sin klippbok.

 

Vid torsdagens pressvisning deltog Sten Bolling, drygt 101 år, från Hallsberg som också hade med sig fotoalbum och en klippbok. Sten berättade bland annat att han dansar flera gånger i veckan och att han sedan han fyllde 100 år fått dansa mer än någonsin då han blivit ”kändis”. Sten kommer också att vara med vid lördagens vernissage. Ingenjören Sten är inte bara dansant utan en aktiv konstnär med många utställningar i bagaget.

Från Solna kommer Dagny Carlsson som i maj fyller 103 år. Dagny, som har sitt ursprung i Kristianstad, har också en koppling till Norrköping då hon utbildade sig i konfektionsteknik på Lennings textilinstitut.

Numera är Dagny en populär bloggare sedan hon som 100-åring gick en datakurs för att lära sig blogga. Hennes blogg har nu kommit upp i 416.000 besökare. Varje kväll sätter sig Dagny vid datorn och skriver vad hon kommer på.

– Jag har ingen aning om vad jag ska skriva när jag sätter mig vid datorn, säger hon.

När man ser porträtten på Arbetets Museum så kan man inte annat än fundera på de stora förändringar som skett under personernas liv. Det gör också att det blir naturligt att läsa i bokens del 2, som författaren kallar det och där intervjuerna presenteras. Carl säger att han inte kunnat påverka intervjuerna utan alla har haft sin egen berättelse. Något som faktiskt gör boken ännu mera läsvärd!

Vid vernissagen så kommer fotografen och författare Carl von Scheele att närvara liksom Sten Bolling och ytterligare några av de som är porträtterade, numera drygt 100-åriga, personerna.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

7 februari – 31 maj 2015
Vernissage 7/2 kl 14
100!

Fotografi
av Carl von Scheele

LÄNKAR
Dagny ”Bojan” Carlsson blogg  intervju
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.