• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

En kväll om Straff på Antikvariatet (reportage)


Claude Gérard hette egentligen Aurora Ljungstedt (1821–1908). Hon skrev rysare men också om klass och kön. Sveriges kanske mest populära författare under 1800-talet växte upp i Norrköping.

 

Film, högläsning och nätad konst

 

Ett lite mer stillsamt 1800-talsnöje var högläsning. På torsdag läser jag högt novellen Hämnden av Claude Gérard på Antikvariatet i Norrköping. Novellen är skriven i skärningspunkten av Claude Gérards olika teman. Hon mixar effektivt rysaren med kritik av samhällets skiktningar och en klarsynt psykologisk blick.

Jag berättar också om Claude Gerard och hur jag snubblade över hennes författarskap i somras. Aurora Ljungstedt, som hon egentligen hette, var en av Sveriges mest uppskattade författare under 1800-talet. Mest känd blev hon för sina böcker med mystiska och lite övernaturliga händelser, hon återberättade en hel del hon hört under uppväxten, inte minst från Kolmårdsskogarna. Den unga Aurora växte nämligen upp på Krusenhofs gods utanför Åby dit familjen flyttade när hon var 14 år.

Kvällen inleds av filmkollektivet ETK media. De fem killarna som startade filmbolag tillsammans långt innan de lämnade Film- och musikgymnasiet förra våren har redan fått en hel del uppmärksamhet. Senast vann de den svenska deltävlingen i skandinaviska Videomarathon som gick av stapeln i augusti. På 48 timmar skulle deltagarna planera, filma och klippa en kortfilm på ett tema som avslöjades vid starten av de två dygnen.

Straff var årets tema och det är den filmen som visas på Antikvariatet. Dessutom berättar ETK media om sig själva och om kortfilmstävlingen.

Nätverk kallar Tone Linghult, 19 år, sin utställning med tavlor/objekt gjorda av myggnät. Intrycket blir att hon ägnar sig åt kroki fast med volym. Merparten av motiven är nämligen kroppar och det uppstår kraftigare mönster när vecken tätnar. Spännande blir det när det uppstår skuggspel mellan nät och bakgrund. Eller när nätet sprider sig utanför tavlans ram. Stängs nätet in av ramen kan det bli svårt att andas.

Utställningen som står sista veckan på Popsi, några steg från Antikvariatet på Knäppingsborgsgatan i centrala Norrköping, visas från klockan 18 och i pausen i programmet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Illustration: veckotidningen Idun
Foto: ETK media och Ann-Charlotte Sandelin

 

 • ANTIKVARIATET Norrköping

 • 22 november 2012 kl 19
  Straff
  ETK media visar sin vinnarfilm i Videomarathon
  Ann-Charlotte Sandelin läser högt novellen Hämnden av Claude Gérard
 • POPSI Norrköping

 • 22 november 2012 kl 18
  Nätverk
  Nättavlor av Tone Linghult
 • Samarr: Kultursidan.nu, ETK media, Antikvariatet, Antikvariatets vänner, Popsi, med stöd av Folkuniversitetet och Kulturrådet
  Entré: 50 kr (fritt inträde för Antikvariatets vänner). Fika.

LÄNKAR
Antikvariatet hemsida
ETK media Facebook
Popsi Facebook

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.