• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Inre och yttre bilder möttes på Antikvariatet och Popsi (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8210956527/[/flickr]

Gestalter eller mellanrum. Tone Linghult kallar sin utställning Nätverk.

Skapandets villkor på 1800-talet och i dag

 

1800-talsförfattaren Aurore Ljungstedt tillhörde de priviligierades klass – ändå gömde hon sig bakom ett annat namn. Det passade sig inte för en kvinna att skriva för offentligheten. I sina populära böcker satte Ljungstedt ljus på sin tids problem som rörde såväl kön som klass som normer. Och gömde det i underhållningslitteratur, gärna skräckromantik.

2000-talskillarna i filmkollektivet ETK Media lever i en tid när ungdomar har full frihet att göra sina egna val. De är nu 20 år och ett år efter att de gått ut Film- och musikgymnasiet i Norrköping lever de sin dröm – att leva på att göra film – även om det är långt kvar till dess att drömmen om långfilmen kan bli verklighet.

Nästan jämngamla Tone Linghult har haft sin första konstutställning och mött en publik som sett och uppskattat hennes verk i metallnät. Själv jobbar hon i butik med inriktning på bilder.

På Antikvariatet och i närliggande kulturbutiken Popsi genomfördes ett kulturmöte på torsdagskvällen. Först högläsning av 1800-talsnovellen Hämnden av Claude Gerard, alltså pseudonym för Aurore Ljungstedt. I novellen möter man den unga nygifta Isabella som blir förälskad i en spännande man.

Novellen, som lyfter frågor om klasskillnader och dubbelmoral, är skriven på ett språk som flödar över av repliker och beskrivningar och gör att den som läser eller lyssnar ser både händelser och miljöer framför sig.

ETK Media visade filmen JagEt som tidigare i höstas vann den svenska deltävlingen i skandinaviska Videomarathon. En man som dömts till samhällstjänst, möter sitt något yngre och tuffare jag. Trots sin korta längd, 4 minuter, förflyttar filmen åskådaren till en egen värld, i en annan människas inre.

Spännande var det att ta del av kollektivmedlemmarnas berättelse om 48 intensiva tävlingstimmar.
– När vi skrev manus ritade vi upp varje bild, berättade fotografen Simon Öster.

Dessutom gav han tillsammans med regissören Carl Loman publiken en intressant inblick i hur de arbetar i sitt företag.

I pausen tog besökarna tillfället i akt att se Tone Linghults utställning Nätverk på Popsi. Tone Linghult gör bilder genom att skickligt forma myggnät så att de tar gestalt. Eller gör de verkligen det? Mest består de ju av mellanrummen mellan trådarna.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Eva Moberg, ETK Media, Veckotidningen Idun och Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Antikvariatet hemsida
ETK Media hemsida
ETK media Facebook
Popsi Facebook
Aurore Ljungstedt / Claude Gérard Projekt Runeberg
ETK Media reportage Kultursidan.nu 17/9 2012
En kväll om Straff på Antikvariatet reportage Kultursidan.nu 16/11 2012

 

FLER BILDER FRÅN STRAFF – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632079495165″]

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.