• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unga tecknare visar väg med EWK på Arbetets museum (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8191970507/[/flickr]

Vilken väg väljer vi? Under utställningen hamnar den unga generationens teckningar på fina tapeter med 1800-talskänsla i EWK-museet.

 

EWK-muséet lämnar över utställningsmediet

 

Nya teckningar av EWK hänger uppe men på de väggar som satts av för gästtecknarna är det tomt. Det tecknas för fullt vid borden i EWK-museet, det är en ny generation tecknare, inbjudna i samband med föregående helgs animations- och seriefestival Ruta till ruta. På två timmar ska deras bidrag till den nya utställningen Före efterklokheten vara klara och sättas upp.

– Grundtanken är att vi lämnar över makten över utställningsmediet till andra, säger EWK-museets intendent Carina Milde. En utställning är inte bara en produkt utan en del i en process.

Politiska illustratören Helena Lindholm är på plats som handledare. Om nu det behövs när det gäller de högst självgående illustratörerna vid dagens workshop. Vid lördagens vernissage kommer ett nytt gäng ungdomar som också ska lämna sitt bidrag till utställningen. Senare under utställningsperioden kommer åter nya unga tecknare.

– Det här gänget hugger in på en gång, de är erfarna kreatörer, säger Helena Lindholm. Det är roligt med människor som redan gjort ett val.

– Det är alltid kul att höra andra berätta om sitt arbete, uppskattar tecknaren William Sulka. Workshopen inleddes nämligen med ett timslångt föredrag både om dagens ämne, om EWK och om Helena Lindholms arbetsmetoder.

Hans teckning är glasklar, en naivt tecknad familj med röd stuga och flaggstång. Under marken ligger skelett som tecknats mer realistiskt. Men är vi de som är naiva nu eller är det vi som redan har dött? Det glasklara vilar sig vara mångtydigt.

– Det är lite bisarrt, kommenterar William Sulka teckningen. De är i alla fall inte av samma ras.

Samma mångtydighet hittar Karin Faxér i EWK:s teckningar. Hon, som arbetar för SPIRA-nätverket i Norrköping, har tillsammans med Stefan Arrelid, tidigare miljöpartistiskt kommunalråd, fått uppdraget att välja bilder ur EWK-museets stora arkiv.

I tur och ordning visar hon upp sina EWK-favoriter: De handlar om oljeberoende, resursfördelning, vägtransporter och ekonomers och politikers kurvor. Slagkraftiga och samtidigt öppna för tolkningar och diskussioner.

– EWK fokuserade inte bara på miljön utan också på demokratiska värden, poängterar Karin Faxér och känner att SPIRA-nätverkets värderingar överensstämmer med EWK:s: Vi vill också visa på allas makt – att det vi gör lokalt påverkar globalt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

 

  • EWK-MUSEET Arbetets museum, Norrköping

  • 17 november 2012 – 23 mars 2013
    Vernissage 17 november kl 14
    Före efterklokheten – när din bild av framtiden hamnar på tapeten


LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632031579734″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.