• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Unika smycken ur kaffesopor på Galleri Femman (reportage)

Åter-vinnare. Maria Börjessons glittrande smycken är gjorda av begagnade kaffekapsyler.

 

 ”Drick kaffe med måtta”

 

– Lyxprodukter. Jag mår ibland illa över att jag jobbar i en sådan värld. Guldsmeden Maria Börjesson arbetar mitt i sin konflikt men vägrar att ge upp. Med utställningen Rethink – Rework – Reuse pekar hon på andra vägar att gå. Hon har gjort smycken för både kvinnor och män av färgglada kaffekapsyler i aluminium. Formatet är givet – runt.

Kapsylerna har hon fått av vänner som sparat åt henne. Och företaget bakom de färggranna kapsylerna har sponsrat med en espressomaskin för att visa sin uppskattning, trots att de vet att hon tycker att deras produkt är överflödig.

Utställningen i lilla Galleri Femman på Skiljegatan i Norrköping invigdes på lördagen av Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren. Hon påminde om hur vi år 2010 producerade fyra miljoner ton avfall i Sverige, mer än 400 kg per person, vilket placerar Sverige på sjätte plats i sopornas Europa. Och eftersom vi köper ännu mera nya produkter så pekar avfallskurvorna ändå brantare uppåt.

– I Sverige är vi duktiga på att återvinna och återanvända vårt avfall men inte på att förebygga så att det inte uppstår, sade Maria Ågren.

Naturvårdsverkets generaldirektör beskrev en återvinningshierarki, där direkt återanvändning är det bästa medan resurskrävande bearbetning av sopmaterialet inte är lika bra.

– Du går in rätt och högt i återvinningshierarkin Maria, sade Maria Ågren uppskattande till sin namne Börjesson.

Maria Börjesson är Norrköpings kanske mest hyllade guldsmed med utmärkelser och offentliga uppdrag. Varför arbetar du med en sådan lyxprodukt som smycken när du är så miljömedveten?

– I den här utställningen kan kaffekapslarna få ett liv till, det tycker jag är roligt, svarar Maria Börjesson. De blir unika smycken, inte massproducerade slit- och slänggrejor.

Med utställningen vill hon bland annat visa hur konstnärlig kreativitet kan hjälpa till att bryta slöseriets onda cirklar. Och uppmanade kommunens representanter på plats att få till ett samarbete för kommunen, företagen och konstnärerna.

Maria Börjesson har alltså valt att återanvända kapsylerna utan att smälta om dem. Rengöring och att bulta dem platta har räckt, minsta möjliga resursåtgång.

– Jag är totalt aluminiumfreak, erkänner Maria Börjesson och fortsätter: Men jag är totalt vansinnigt emot espressokapslar. De vet att jag tycker deras produkt är överflödig, men att jag gillar recyclingtänket de har.

– Drick kaffe med måtta!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI FEMMAN Norrköping

  • 17 – 25 november 2012
    Rethink – Rework – Reuse
    Maria Börjesson

 

LÄNKAR
Maria Börjesson hemsida
Galleri Femman hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632033705558″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.