• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sverige-finsk afton på Antikvariatet


Blått och gult. Finlandssvenske sverigefinnen Hans Raab tog med Antikvariets publik på en resa genom tid och rum – om historia, språk, attityder och fördomar.

 

”Var femte svensk är släkt med en skogsfinne”

 

NORRKÖPING Sverige-finsk afton. Vad är det för nytta med att lära sig finska? Under fredagskvällen fabulerade Hans Raab medan Pentti Salmenranta spelade musik på Antikvariatet. Detta till ära av Finlands 100-årsjubileum i år.

Svenska och finska varvas under fredagskvällen på Antikvariatet. Det är verkligen en Sverige-finsk afton. Mestadels talas det i alla fall svenska – för att även svensktalande besökare ska kunna förstå.

 

Pentti Salmenranta
Pentti Salmenranta är känd som musiker, bland annat i Blå häst. Han är hemspråkslärare också. Pentti bidrog både med erfarenheter från yrket och från musiken under den Sverige-finska aftonen.

 

Raija Arvidsson, som är samordnare för arbetet med finskt förvaltningsområde i Norrköpings kommun, presenterar kvällens första gäst Pentti Salmenranta som arbetat som modersmålslärare i 30 år. Han menar att folk ofta ifrågasätter nyttan med att lära sig finska. Är det inte bättre att lära sig engelska, undrar de.

– Man kan väl lära sig båda, säger jag då. Men blir man inte förvirrad då, frågar de. Då frågar jag: Vet du vad 5 plus 1 är? Ja, men 5 minus 1 då? Blir du inte förvillad av det?

Kritikerna brukar inte bli särskilt övertygande. Så Pentti Salmenranta brukar fortsätta med att lyfta stärkandet av identiteten och utvecklandet av hjärnan. Men en praktisk nytta som han skämtsamt avslutar med är den att bli av med telefonförsäljare! ”Puhutaan talvisodasta” hör till de många fraser som han exemplifierar med. Det kan översättas till: ”Låt oss prata om vinterkriget.” Publiken skrattar och Pentti Salmenranta spelar en tango med gitarren.

– Finska är också det perfekta språket att sjunga på, säger han.

Hans Raab, som tyngdpunkten legat på i marknadsföringen för kvällens evenemang, har samma roll som Raija Arvidsson – men i Östhammars kommun. Han är finsktalande koordinator. Tidigare har han även arbetat på 13 olika skolor i 13 olika länder. I Tyskland, där han bodde i 30 år, var han universitetslektor.

Hans Raab är född i Helsingfors och finlandssvensk. Att vara finlandssvensk är att ha svenska som modersmål, förklarar han.

– ”Vad fantastiskt du pratar svenska!” sa folk när jag hade bott i Sverige i tre månader. Men jag pratade ju redan svenska redan innan, även om det lät lite annorlunda!

 

Den fattiga befolkningen slet ont
Svedjefinnar. Den fattiga befolkningen slet hårt för att försörja sig. Eero Järnefelts målning från Savolax heter Trälar under penningen.

 

Finländare är de som bor eller har bott i Finland, oavsett modersmål. Sverigefinnar är de som har flyttat hit, alltså ingen enhetlig grupp.

– 800.000 personer av Sveriges befolkning är Sverigefinnar, det är åtta, nio procent av befolkningen, ganska mycket, undervisar Hans Raab.

– Var femte svensk är släkt med en skogsfinne, fortsätter han.

Bakom sig har han en overheadpresentation med undertiteln ”En resa i tid och rum – om historia, språk, attityder och fördomar”. Det ger en lektionskänsla, men ingen tråkig sådan. Hans Raab är den typ av föreläsare som man lyssnar på, för att han själv har ett så livligt engagemang. Han gestikulerar vilt, talar snabbt och har mycket att säga – både om Finlands ursprung och minoritetspolitikens betydelse för mänskliga rättigheter.

– Pentti Salmenranta och andra modersmålslärare är eldsjälar, men det är en fullständig illusion att man lär sig ett språk bra genom endast en timmes undervisning i veckan som det ser ut i dag. Äldreboenden behöver också finsk personal, för till exempel personer med demens glömmer ofta det nya språket och lyser upp när de plötsligt får höra en sång på finska.

Hans Raab läser upp en dikt, Bonden Paavo av Johan Ludvig Runeberg. Kvällen avslutas sedan med fika och mer musik av Pentti Salmenranta. Det uppskattas av till exempel besökarna Aila Aalto och Eila Strand.

– Jag gillar musik, säger Eila Strand.

© Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANTIKVARIATET Norrköping

28 april 2017
Sverige-finsk afton
Föreläsare: Hans Raab
Musiker: Pentti Salmenranta

LÄNKAR
Antikvariatet i Norrköping Facebook
Finskt förvaltningsområde Norrköping info
Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk hemsida
Pentti Salmenranta Spotify
Bonden Paavo/Högt bland Saarijärvis moar Wikipedia Runeberg
Nylonpunk listar samhällets brister reportage Kultursidan.nu 5/5 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.