• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Herman Lindqvist berättade om Finland

Herman Lindqvist

Herman Lindqvist är en underhållande berättare.

 

Prisad av Svenska litteratursällskapet i Finland

 

Det finns nog inte många i Sverige som inte har en relation till historieberättaren Herman Lindqvist. Herman föddes i Stockholm för 71 år sedan men kom att växa upp i grannlandet Finland där fadern var pressattaché vid svenska ambassaden.

Herman har därför en naturlig bakgrund i Finland och det är därför inte så konstigt att den flitige författaren, 2013, på Bonniers förlag kom ut med boken När Finland var Sverige. En period som kanske inte talas så mycket om längre men som omfattar tiden mellan år 1100 – 1809.

 


Många ville lyssna till Herman Lindqvist.

 

Under torsdagskvällen var Herman föreläsare i Norrköpings Stadsbibliotek och lokalen var fullsatt till sista plats. Publiken var mycket intresserad och frågorna till Herman blev också många. Kön till att köpa signerade böcker var så lång att de dyrare inbundna volymerna tog slut.

Under årens lopp har bästsäljande populärvetenskaplige historieförfattaren Herman Lindqvist ibland ifrågasatts för fakta, i sitt författarskap kopplad till historia, men han förklarar på direkt fråga att ”boken om Finland är fakta”. När Finland var Sverige renderade för övrigt författaren ett stort pris (18.000 euro) av Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Norrköpingsborna har anledning att vara glada över det utbud som Norrköpings Stadsbibliotek erbjuder. Den här gången var det berömde journalisten och författaren Herman Lindqvist medan det för ett par veckor sedan var det den betydligt yngre lokala författarsuccén från Vikbolandet, Gertrud Hellbrand, som var på plats. Populäre Herman drog fullsatt lokal – när Gertrud var på plats betydligt glesare! Båda författarna värda att läsa och att lyssna till!

Sedan kan man ju fundera över varför publiken måste betala en entré för att lyssna på en lokal författare som reser ett par mil medan det är fritt att lyssna till en berömd författare, som nyligen gjort ett lappkast i sitt liv och flyttat till Polen. Nyligen släpptes hans senaste bok – Erik XIV.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

2 oktober 2014
Herman Lindkvist

Författarbesök

LÄNKAR
Herman Lindqvist författarpresentation  Wikipedia Aftonbladet-blogg
När Finland var Sverige Bonniers förlag
Recensioner Svenska Dagbladet  Göteborgs-Posten  Helsingborgs Dagblad  LitteraturMagazinet

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.