• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets flimrande filmfestival har börjat

The Skeleton Twins
Invigningsfilm. The Skeleton Twins har Sverigepremiär på Cnema ikväll.

 

Skrapkort till luktfilmen Polyester

 

The Skeleton Twins, amerikansk independence inviger filmfestivalen Flimmer ikväll. Svenska All We Have is Now om punkbandet Volcano avslutar den nästa söndag. Dessemellan visas hur mycket film som helst. Och siffran 60 kommer att blinka till lite här och där, Flimmer jubilerar ju i år.

Åtta filmer per dag under vardagarna, från klockan 16 och till sen kväll. Under helgerna är det full rulle – om det inte var för att film är en digital historia nu för tiden. Spelfilmer, Panorama, klassiker – Marlene Dietrich i Den blå ängeln (60 år sedan premiärvisningen), smala rullar, Dox, Midnattsflimmer och kortfilmer. Men inte barnfilm, det har filmfestivalen släppt sedan några år.

 


Krävs det en psykolog för att se på The Eternal Return of Antonis Paraskevas?

 

Flimmer är så mycket mer än bara film. Man kan ju titta på film tillsammans och prata om den efteråt. Psykologer tittar på film är ett sådant tillfälle, ett evenemang som föddes i Stockholm för några år sedan och blev en förening som snart spreds till Flimmer. Årets film är grekiska The Eternal Return of Antonis Paraskevas (textad till engelska) och årets psykolog är Jenny Jägerfeldt.

Andra event är mysiga Filmquiz – ett blinkar med jubileumssiffran 60. Pink Flimmer på Bredgatan 54 hävdar att rosa aldrig är fel. Dans i Öst presenterar dansfilmer och arrangerar trivsam dansfilmsfrukost. Mer mysko är luktfilm – med biobiljetten till filmen Polyester följer ett skrapkort. På Dynamo blir det förstås stor Flimmerfest sista lördagskvällen.

Nytt för i år är Östgötska Filmbranschdagen, en dag för regionens alla filmaktörer arrangerad av Film i Öst. Branschen har stort hopp om framtiden med politiker som jobbar för en regional filmfond. Norrköping ser ut att gå före med en lokal filmpott.

Vet man vad man ska leta efter så hittar man också Guldsvanen i Flimmers program (längst ner på sidan 23), den regionala kortfilmstävlingen för unga filmare. De som vinner här går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Filmbolagen/Flimmer

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

3 – 12 oktober 2014
Flimmer filmfestival

Arr: Filmföreningen Flimmer

LÄNKAR
Flimmer hemsida Facebook program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.