• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Wisti vågar tala ut på EWK-museet


Aktuell. Kent Wisti gör mobil satir i sociala medier. I höst ställer han ut sina bilder på EWK-museet på Arbetets museum.

 

Han slår från vänster, där hjärtat sitter

 

NORRKÖPING Snabb satir för eftertanke. Knappt har EWK-museet plockat ner 500-årsjubilerande Martin Luthers satirteckningar förrän en annan präst hängs upp. Signaturen Wisti sprider sig på sociala medier med 50.000 följare på Facebook.

I mitt Facebookflöde singlar det då och då in en teckning på gulnat papper. En skruvad gubbe och en läsvärd skrivmaskinstext. Jag är inte en av signaturen Wistis 50.000 följare men är tacksam för en och annan FB-vän med smak för god humor.

Troligen upptäckte Carina Milde, intendent på EWK-museet, Wisti ändå tidigare. Snabbt och rådigt tog hon kontakt. 30 Wisti-teckningar hänger nu i EWK-museet där 500-årsjubilerande Martin Luther nyligen tog plats.

– Jag mötte Kent Wisti på nätet och är intresserad av honom som präst. Och för att han har en sådan kapacitet att fånga ämnen. Han samtalar med alla, lyssnar till alla, säger Carina Milde.

 

Wisti
Tidlös. ”– Tillfälligt uppehållstillstånd. Det är väl vad vi alla har på jorden.”

 

Vi måste våga tala om Wisti är utställningens titel hämtad från arbetstiteln till satirtecknarens andra samlingsbok som kommer ut nästa sommar, lagom till Almedalen. En uppföljare till den första I det här jävla landet. Merparten av bilderna i utställningen är hämtade från de två böckerna.

De är tryckta på vackert tjockt akvarellpapper med ett präglat W i en cirkel och ramats in mot svart bakgrund. Hänger i stiligt strama rader i utställningens avdelningar, fyllda med angeläget innehåll.

Han slår från vänster, där hjärtat sitter. Gubbarna ger perspektiv på feminism, flyktingar, terrorbekämpning, detta med måndagar och klampar självfallet in på kyrkans område.

– Vi lever i spänningsfältet mellan att vi föds och vi dör. Vi är alla rädda för risken att bli avvisade. Jag vill inte ta rollen som en provokatör som sårar, däremot vill jag väcka nya tankar, säger satirtecknaren.

Kent Wisti var bildkonstnär i många år innan han läste till präst. Nu har han en tjänst som stiftsadjunkt i Lund. Att vara präst och satiriker ligger inte så långt ifrån varandra hävdar han.

– Prästen ska ge mod att leva, men också att våga dö. Det är även narrens uppgift. De spelar lite på samma planhalva; trons, satirens, konstens och lekens område, säger Kent Wisti som ser Tage Danielsson som en förebild.

Det märks i bilderna som aldrig hånar, men ifrågasätter, tankar som för många blivit självklara. Han började med sina gubbar för fyra år sedan som en reaktion mot Sverigedemokraternas uppdelning av människor i vi och dom.

– Nu vill jag vända skrattspegeln mot oss själva. Satiren i dag har ett extra stort ansvar i den snabba debatten med det högeffektiva klimatet. Jag tror att satiren behöver stramas upp för eftertanke, ta tid och vara lågaffektiv.

 

Wisti
Skrattspegel.– Jag är allergisk mot fördomsfulla människor. Så fort en fördomsfull människa kommer in genom dörren ser jag vad hon går för.”

 

Gubben på bilden skjuter fram underläppen, ögonen är smala och skuggan under näsan mörknar. Ovandelen av svenska flaggan skymtar högt på bröstet. Sepiafärg lägger sig i mjuka lager, känslan är just akvarell men bilderna har han gjort i sin mobiltelefon.

– Jag gjorde telefonteckningarna till att börja med. Nu har jag en uppsättning gubbar att välja mellan, säger Wisti.

Gubbar är just vad de är, mest män. I utställningen kan de komma igen, men inte alltför ofta. Urvalet siktar in sig på de mer tidlösa teckningarna, de som vaskats fram bland de mer dagsaktuella kommentarerna.

De som följer Kent Wisti märker att han är snabb och på alerten. Han reagerar direkt på det som händer i samhället. Plockar fram en lämplig gubbe ur sitt bildbibliotek och filar på texten.

– Det tar inte längre tid än att skriva ett sms. Snabbheten är min styrka, jag kommer på något och det är ute på nätet på 20 minuter, säger Kent Wisti och erkänner att han också kan gå och grunna på en mening under en längre tid.

En titt på Kent Wistis blogg visar att han tidigare skrivit längre texter i aktuella ämnen, inte minst i kyrkliga frågor. Det senaste inlägget är från 2016. Det går fortare att göra en gubbe.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


FLERA BILDER – KLICKA

Vi måste våga tala om Wisti på EWK-museet

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

7 oktober 2017 – 14 januari 2018
Vi måste våga tala om Wisti
Kent Wisti – satirtecknare
Utställning

LÄNKAR
Kent Wisti hemsida Facebook Twitter Instagram
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Wisti vågar tala ut på EWK-museet

  1. Pingback: Varats olidliga tröghet i svart och vitt – KULTURSIDAN.nu