• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Johansson rockade i Vasaparken (recension)


Höjdare. 40-åringen Peter Johansson höll tempot uppe tillsammans med sitt Rock box, kvällen till ära förstärkt med blåsare.

 

Firade de första 40 åren med fansen

 

RECENSION/NORRKÖPING Föddes han med gitarren i näven? Peter Johansson firade 40-årsdagen i förväg med fansen under Augustifesten. De fyllde Vasaparken och fick som tack höra berättelsen om vägen fram till i dag. Och en massa härlig musik.

Det fanns ingen tvekan om att Peter Johansson var fredagens dragplågster på årets Augustifest i Norrköping. De trogna fansen är många och de fyllde varenda yta i Vasaparken, redo att fira vår blivande 40-åring.

Han som redan i sin krubba skrek tills de förstod vilken pipa denna gosse kom att ha. Skärgårdskillen som var trummis under gymnasietiden i Norrköping. Men tur för oss så sadlade han om till sång och framförde uppåt 800 föreställningar med We will rock you i London.

Ja under kvällen fick lära känna vår Peter Johansson närmare. Hur allting startade och hur vägen har sett ut fram tills idag. Jag skulle vilja kalla honom för multibegåvad, men hans stora samling av gitarrer uppe på scenen tar orden ur min mun.

 

Peter Johansson på Augustifesten
Stämning. Dubbelhalsad gitarr och så Micke Svedlund i sombrero till Eagles klassiker Hotel California från 1976.

 

Medan han stolt river i kända låtskatter ser vi honom byta mellan gitarrer som om han vore född med en i näven. Vad vore väl en Tom Petty-låt utan en Tom Petty-gitarr, eller Eagles utan en dubbelhalsad sådan.

Tillsammans med Rock Box blir de en välkomponerad ensemble. Vi får höra Pelle Lindh på solo och glädjas åt Micke Svedlund i sombrero med spanska toner då de inleder Hotel California.

Denna kväll har de även förstärkning på blås, vilket Peter ser som sin chans att framföra en låt för allra första gången. Den handlar om hans agent i England. De skiljdes inte åt som bästa vänner. Det är glömt nu men låten finns kvar och heter Goodbye Griffin.

– Kom igen nu då Norrköping, va äre mä er? Det ska höras till Linköping. Att Peter Johansson stått på de större scenerna märks.

Han vet precis hur man ska värma upp en publik. Han varvar med sin östgötska humor, dansmoves och låter publiken få sjunga med till allt mellan Queen, Beatles, Toto och Björn Skifts.

 

Pelle Lind och Peter Johansson
Scenpersonligheter. Pelle Lindh och Peter Johansson har kul på scenen.

 

När man trodde man hade allt, så höjs stämningen ytterligare och mäktigast av allt är när hela publikhavet står med uppsträckta armar och klappar i takt till både Radio Ga Ga och We will rock you. Måste varit en mäktig syn ifrån scenen.

På tisdag fyller han 40 år, men redan denna fredagskväll hör jag fansen sjunga ”Ja må han leva” i omgångar. Peter Johansson har en karisma som få och jag är nästan säker på att vi får minst 40 år till med honom på scenen. Jag sammanfattar kvällen som Jersey Boys gör bäst – Oh what a night!

Kan ni inte få nog? Missa då inte Champions of Rock i Himmelstalundshallen den 7 oktober.

© Text och foto: Josefina Dernsjö


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Peter Johansson

VASAPARKEN Norrköping

18 augusti 2017

Peter Johansson
Konsert under Augustifesten

ROCK BOX
Pelle Lindh, gitarr, arrangemang
Kjelle Gustavsson, trummor
Niklas Lindbom, bas
Micke Svedlund, keyboard
Annelie Axelsson, kör

BLÅSARE
Thore Berglund, sax
Fredrik Oskarsson, trumpet
Johan Åström, trombon

LÄNKAR
Peter Johansson info Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Peter Johansson rockade i Vasaparken (recension)

  1. Pingback: Champions of Rock lyfte Himmelstalund (recension) – KULTURSIDAN.nu