• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Idag älskar vi Norrköping Light Festival


Dagsbesked. Today I Love You, av italienska konstnärerna Massimo Uberti och Marco Pollice, möter besökare och hemkommande i Carl Johans park som är ny startpunkt för Norrköping Light Festival. Imorgon är en ny idag.

 

Biologiskt tema i flera verk

 

NORRKÖPING I fredags gick Norrköping Light Festival av stapeln för tredje året i rad. 13 ljusinstallationer av konstnärer från världens alla hörn visas upp i en promenadslinga i centrala Norrköping, ett lokalt verk är med i mixen.

Ljuspromenaden har fått en ny startpunkt i Carl Johans park, där verket Today I Love You storslaget breder ut sig. Tanken är att texten ska välkomna både nya besökare och pendlare som kommer hem efter en lång dag. Att stå mitt framför verket och ta in budskapet skapar en värme inombords samtidigt som den väcker frågor.

 

Lightbattle
Klimatfajt. Lightbattle vid Holmentornet utmanar till energikamp. Cykla och få lamporna att lysa. Kul för alla som var med på invigningen, dagen efter var lamporna nedtagna.

 

Vandrar vi upp längst Strömmen till Strömparken finner vi Tree Hugger, ett interaktivt verk av en konstnärsduo från Amsterdam. Det bygger på konceptet av att krama ett träd och den trygghet som det skapar. Träden lyser upp när du kramar det och, likt träden själva, är lamporna sammanlänkade så att din energi sprids till fler träd.

– Här länkar vi samman människorna med träden och teknologin, berättar Lizette Björnström, guide vid Upplev Norrköping.

För åtta år sedan startades det en ljusfestival i Amsterdam, med syftet att väcka liv i staden och dess kanaler under det mörka vinterhalvåret. För tre år sedan startade ett samarbete för att skapa ett liknande event i Norrköping.

Idén har efter det spridit sig över hela världen, och Light Festivals med spännande verk går idag att se i bland annat Beijing, Toronto och London. Konstverken återanvänds och sprids till de olika ljusfestivalerna och som första samarbetspartner har Norrköping första tjing på val av verk. En viktig detalj är att allt ljus är energisnålt LED-ljus.

– Verken ska inte skapas för endast en ljusfestival, vi vill att verken ska få nya plattformar, menar Paul van Laak, representant från Amsterdam Light Festival.

 

Rhizome House
Samhällsbygge. Rhizome House på Holmentorget invid Värmekyrkan visar ett växande rotsystem inuti antydda husfasader.

 

Rotifers skildrar uppförstorade mikroskopiska djur som har tagit över Kråkholmen vid Louis de Geer. Det ska föreställa hjuldjuren, komplexa djur som kan ta över andra varelsers DNA och återuppliva sig själva efter döden. Det är ett sagolikt verk vars obekanta varelser väcker en smula obehag i sin fascination. De skiftande färgerna symboliserar livscirkeln med både död och pånyttfödelse.

Nytt för i år är även ett lokalt tillskott. Norrköpingsbon Jesper Bäckstedts Star Spangled Water kan ses i vattnet vid entrén till Stadsmuseet. Han är inte ljuskonstnär till vardags men har hållit på en del med lampor till sina barn. Verket påminner om blinkande stjärnor under vattenytan som rör sig svagt.

– Tanken är att det ska se slumpmässigt ut och att vattnet ska göra mycket av jobbet.

Han är själv nöjd med resultatet men menar att det finns en del svårigheter kring installationen.

– Jag är orolig för att få in vatten i konstruktionen och för att allt ska hålla. Allt är batteridrivet och om det blir is på lamporna blir det svårt att byta dem.

 

Melody Dots 21
Effektfullt. Ljuset som återkastas från färgfiltren speglar på den gamla turbinhallens slitna väggar och tak där färgen flagnar.

Avslutningsvis hittas Melody Dots 21, som är det enda verket som är placerat inomhus, i den gamla turbinhallen bakom Cnema. Den färggranna, roterande mobilen fångar ljuset och belyser rummet. De moderna färgerna skapar även en stark kontrast mot slitna tak och gamla väggar, vilket resulterar i en häftig och spännande känsla.

Många fler spännande verk, några gamla men de flesta nya, går att se på den cirka två kilometer långa promenadslingan. Festivalen med dess ljusinstallationer lyser upp i staden fram till den 8:e januari nästa år.

© Text: Kajsa Jansson

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Rotifers vid Louis de Geer

CENTRALA Norrköping

2 december 2015 – 8 januari 2017 kl 16–24

Norrköping Light Festival

Ljusutställning utomhus

Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

MEDVERKANDE
Today I Love You – Carl Johans park
Massimo Uberti & Marco Pollice, Italien
Friendala – Spången
Oh My Light! Studio, Chile
Object O – Strömparken
Paul Van Laak och Arnout Mijer Studio, Nederländerna
Tree Hugger – Strömparken
Daan van Hasselt & Asia Jackowska, Nederländerna
Take Flight! – Gamlebro
Ralf Westerhof, Nederländerna
Rotifers – Kråkholmen
Nicole Banowetz, USA
Lightbattle – Holmentornet
Venividimultiplex, Nederländerna
Rhizome House – Holmentorget
DP Architects, Singapore
Vattenfallet – Strömmen
Mikael Hallbert, Sverige
Star Spangled Water – I vattnet vid Stadsmuseets entré
Jesper Bäckstedt, Sverige
Circle of Life – Vid Bergsbron bakom Stadsmuseet
Rob van Houten, Nederländerna
15000 and more – Vid Strömmen utanför Visualiseringscenter
Studio Klus, Nederländerna, Curaçao & Grekland
Melody Dots 21 – Turbinhallen bakom Cnema
Yoko Seyama & Dirk Haubrich, Japan & Tyskland

LÄNKAR
Rhizome Wikipedia
Rotifer/Hjuldjur Wikipedia
Amsterdam Light Festival hemsida
Norrköping Light Festival hemsida
Premiär för Norrköping Light Festival recension Kultursidan.nu 27/11 2016
Norrköping bänkade sig för Light Festival reportage 7/12 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Idag älskar vi Norrköping Light Festival

  1. Pingback: Finländsk verklighetsförstärkning behövs – KULTURSIDAN.nu