• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping bänkade sig för Light Festival

C/C av Angela Chong.
Bänka dig. Singaporekonstnären Angela Chongs bänk C/C ska sprida glädje och gemenskap. Den står på Laxholmstorget.

 

”Mixen av skapare är själva poängen”

 

Ljuset kommer från Amsterdam. I lördags tändes Norrköping Light Festival för allra första gången. Elva energisnåla alster skapade av en mix av konstnärer, ljusdesigners, arkitekter och ingenjörer förnyar ljuspromenaden utmed Strömmen.

Norrköpingsborna tog till sig de nya attraktionerna direkt. Bänkade sig i soffan C/C, promenerade genom ringen Circle of Light och tystnade i sakrala Alley of Light. Hundratals mobilkameror jobbade hårt under invigningskvällen.

– Under de två närmaste månaderna ser vi spännande ljus i Norrköping, sade Stefan Papangelis i sitt invigningstal där han lyfte fram Strömmen som skådeplats.

– Norrköping vågar, sade Reidar Svedahl och påminde om alla vändningar uppåt i Norrköping, från årets fotbollsguld till Industrilandskapet omdaning.

De två presenterade det nya vinterevenemanget Norrköping Light Festival en solglittrande septemberdag. Upplev Norrköping ska lägga en miljon kronor årligen på evenemanget (och verken) som hämtats från förebilden Amsterdam Light Festival. Till detta fogades en summa, mer än 100.000 kronor stor, från några av Norrköpings större fastighetsägare.

 

Felix Guttman
Ljus är antingen på eller av, skämtade Felix Guttman från Amsterdam Light Festival.

 

Nu är decembermörkret här och bredvid Stefan Papangelis och Reidar Svedahl på trappan invid Grytstorgets Moa-staty står Felix Guttman från Amsterdam. Guttman är ledande inom kanalturism och ordförande för Amsterdam Light Festival. Upprinnelsen till festivalen går några år bakåt i tiden när han bad ljusdesignern Rogier van der Heide skapa något med ljus under vintern. ”Varför inte ta det ett steg längre” blev svaret. För en vecka sedan invigdes Amsterdams fjärde festival.

– I forntiden samlades människorna kring elden och berättade historier för varandra, sade nu Felix Guttman i sitt invigningstal. Nu finner konstnärer nya vägar att använda ljuset, inte bara som ljus utan som vägar att berätta.

Stefan Papangelis anslöt kontakten och ett grönt ljus spreds över Grytstorget. Varpå glada norrköpingsbor gick ut och mötte den traditionella ljuspromenadens nya attraktioner. Det handlar om tillägg, ljuskronorna och de dekorerade träden är kvar. Nu tillförs objekt och ljusspel i en annan mer iögonfallande dimension, utvalda av ett team från Amsterdam. Till dessa fogas tre, mindre eller gigantiska, lokalt skapade ljusverk.

– Intresset för festivalen har växt för varje år, inte minst bland konstnärer, berättar Felix Guttman. Festivalen är ett gemensamt projekt mellan Amsterdams kulturinstitutioner, högre utbildning och näringsliv.

Jag har slagit följe med Felix Guttman på vägen över och under broar. Han tycker att Norrköpings mindre skala och fina detaljer i promenadstråket ger närhet och ett nytt perspektiv till de åtta bättre begagnade konst- och designverken från Amsterdam.

 

Serge Schoemaker, Architects & Digiluce NL – Alley of Light
Sakral stämning. Alley of Light mellan Flygeln och värmekyrkan har även ett svagt ljud.

 

Felix Guttman framhåller att mixen av konstnärer, ljusdesigners, arkitekter och ingenjörer är själva poängen med Amsterdam Light Festival. ”Vi hade den diskussionen tidigare” säger han uppenbart road av frågan om verken är konst eller design och vilka som skapar dem. De sporrar varandra och han märker en ökad kvalitet eller snarare medvetenhet om materialet, där energisnål LED-belysning är den minsta gemensamma nämnaren – ”ett helt nytt konstnärsmaterial”.

I år inkom 350 tävlingsförslag till temat som den här gången är ”Friendship”. 40 valdes ut varav 20 ingår ”Water Colors”, en rutt som kan ses både från kanalbåtar och från fasta land, och lika många i ”Illuminade” som är en promenadrutt.

Interaktivitet är mycket vanligt i Amsterdam där festivalledningen erbjuder tekniskt stöd för att genomföra de utvalda förslagen. Ljusinstallationerna kan också ha ljud, som i den sakrala Alley of light som nu står mellan Flygeln och Värmekyrkan, men det ska vara återhållsamt och får inte ta över.

Amsterdam Light Festival vill erbjuda en plattform för fler entreprenörer att bygga vidare med konserter, utställningar och annat.

– Portugisiska synagogan har konserter som lyses enbart upp med levande ljus. De konserterna fanns tidigare också men får större intresse och en större publik nu, exemplifierar Felix Guttman.

 

Katja Galyouk, Rob van Houten och Angela Chong
Berättar med ljus. Katja Galyouk, Rob van Houten och Angela Chong har skapat tre av verken i Norrköping Light Festival.

 

Circle of Life av holländaren Robert van Houten har placerats invid Stadsmuseet. Ett stort Möbiusband, som alltså virar sig ett varv kring sig själv, och med ett färgspel som påverkas av dem som går igenom det. Även i Amsterdam förra året omgav den stora cirkeln en gångbro, där mellan det moderna Amsterdam och den gamla staden.

– Jag ville markera platsen som en port in till staden, förklarar Rob van Houten, få människorna att bli mer uppmärksamma på var de befinner sig.

Den stora ljusringen skiftar färg allteftersom människorna passerar och arkitekten Rob van Houten vill genom detta understryka hur vi människor påverkar både varandra och de platser vi vistas på.

– Du kan också se hur Möbiusbandet är en klassisk form samtidigt som den ser mycket samtida ut och kontrasterar mot den gamla miljön, tillägger vännen Katja Galyuk.

Konstnären Katja Galyuks konstverk Intrepid, The Paper Boat, har torrlagts för stunden. Den tog stryk i stormen och måste repareras innan den kan sättas tillbaka på sin plats i vattnet utanför Elite Grand Hotel.

– En enkel form som många tusen har vikt för sitt eget nöjes skull, säger hon om sin båt som lånat origamins uttryck men skalats upp till 60 gånger en vanlig liten pappersbåt. Den reflekterar våra minnen av barndomen.

Konstnärskollegan Angela Chong fryser i blåsten. Att det är 11 grader plus hjälper inte för henne som är van vid Singapores värme. Där ställdes hennes lysande bänk C/C ut första gången 2010 och sedan dess har den varit både i Sydney och i Amsterdam.

– Jag ville göra något som skiftar intryck beroende på om det är dag eller natt. På dagen är den transparant. På natten lyser den och skiftar färg, säger konstnären som intresserar sig för ljus och skugga.

Alla tre uppskattar att se sina verk i Norrköpings miljö. Det händer något nytt med dem anser Katja Galyouk.

 

Vincent Olinet FR – Pas Encore Mon Histoire
Som gjord för ett glädjekvarter. Vincent Olinets himmelssäng Pas Encore Mon Histoire flyter utanför Louis De Geer.

 

På tillbakavägen passerar jag Circle of Life igen. Den skiftar länge i rött och jag hör någon glatt ropa ”en kärlekscirkel”. Ett par stannar till och kysser varandra.

Nya ljus i mörkret för Norrköpings invånare och besökare. Upplev Norrköpings VD Stefan Papangelis hoppas som alltid på fler hotellnätter. En säng bör dock undvikas, franske konstnären Vincent Olinets Pas Encore Mon Histoire som flyter i Hästskodammen invid Louis de Geer.

– Den placerade vi i Amsterdams Red Light district, avslöjar Felix Guttman.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CENTRALA Norrköping

5 december 2015 – 31 januari 2016 kl 16–22
Norrköping Light Festival

Ljusutställning utomhus
Arr: Upplev Norrköping i samarbete med Amsterdam Light Festival

MEDVERKANDE
Rob van Houten NL – Cirkle of Life
Angus Muir Design NZL – Water Fun
Serge Schoemaker, Architects & Digiluce NL – Alley of Light
Vincent Olinet FR – Pas Encore Mon Histoire
Angela Chong SIN – C/C
Paul van Laak och Arnout Meijer NL – Object O
Tropism: Robin Noorda, Menno Schrap, Paul Godschalk, Margot van de Stolpe NL – Sneaky Serpents
Katja Galyuk NL – Intrepid, The Paper Boat
samt
Federico Winqvist Estrada i samarbete med föreningen Makers of Norrköping SE – In Lust We Trust
Byn och Inwhite Ljusmiljö SE – Stadens hjärta
Jens Clarholm i samarbete med föreningen Makers of Norrköping SE – Kraftstationens själ

LÄNKAR
Amsterdam Light Festival hemsida
Möbiusband Wikipedia
Norrköping Light Festival hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköping bänkade sig för Light Festival

  1. Pingback: Idag älskar vi Norrköping Light Festival – KULTURSIDAN.nu