• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Husbandet satte full fart på O helga natt (recension)

O Helga natt, VIN o Fenix, Matteus
22 låtar i en. ViN-körens husband satte fart på konserten med sitt julpotpurri för piano, trumpet, bas, trummor och kororgel.

 

Stilla natt avskalad som vid uruppförandet

 

För mig handlar julen till stor del om tradition. Det ska vara samma saker som det alltid har varit. Jag vill känna nostalgi, jag vill minnas barndomens jular och igenkännandet ska vara högt, år från år.

Förr om åren har jag gärna besökt någon julkonsert och funnit stor glädje i att sjunga med i välkända julsånger, psalmer och hymner. Men de sista åren har jag av olika anledningar inte kommit iväg. Därför var det med stor förväntan jag besökte Matteus kyrka på lördagseftermiddagen för att lyssna på och vara delaktig i deras advents- och julkonsert O helga natt.

Det är nästan fullsatt i den stora kyrkan. När klockorna ringt in tågar ViN-kören och Fenixkören mittgången upp fram till koret. Håkan Forsberg inleder med ett vackert trumpetsolo till Dotter Sion och körerna stämmer in. Det låter pampigt, men jag tror det är lite nerver med i sammanhanget, för det vill inte lyfta riktigt.

Vi bjuds alla in att sjunga med i Hosianna Davids son innan för mig helt nya Advent (också där saknas något).

 

Anders Eksmo
Uppskattad stämma. Solisten Anders Eksmo bidrog med flera fina insatser.

 

När solisten Anders Eksmo framför Gören portarna höga då är det som om något släpper. Nu låter det riktigt bra! Anders Eksmos röst passar verkligen för den här sången. Den kraftfulla stämman får fint understöd av kören.

Efter att vi sjungit med i psalm 103, Bereden väg för Herran, inleder Fenixkören med Ding Dong Merrily on High eller Gloria som en del kallar den. De klarar av den på ett utmärkt sätt och fortsätter så med White Christmas.

ViN-körens husband spelar ett julpotpurri. Vi i publiken uppmanas att räkna hur många julvisor som ingår. Här går det undan må jag säga, jag räknar och får det till 20 olika låtar, men det rätta svaret är 22.

Husbandet låter mycket bra, det fart och fläkt, glädje och mycket igenkännande. Här raskar räven och tomtarna trippar, lucia kommer farande och pepparkaksgubbar bom faderalla.

ViN-körens framför Välkommen hem och även om jag inte har hört den tidigare så känner jag väl till textens budskap om värme och gemenskap, empati och omtanke. Inte heller White Winter Hymnal har jag hört tidigare. Texten är mycket svår att höra men jag gillar trummorna som taktfast ligger som en ljudmatta bakom kören. Bra!

Körerna samlas till gemensam sång igen och vi får höra Have Yourself a Merry Little Christmas innan välkända Koppången med Py Bäckmans fina text strömmar ut i kyrkorummet. Här kommer kvällens enda frysögonblick och det är också denna sång som får den längsta applåden, jämte Den heliga staden där Anders Eksmo åter sjunger solo. Det är så bra, så starkt och publiken vill inte riktigt sluta applådera.

 

O Helga natt, VIN o Fenix, Matteus
Henrik Bergion ledde dubbelkören när ViN- och Fenixkörerna firade advent i Matteus kyrka.

 

Under Anna Söderström Wikells lilla betraktelse kring det viktiga lilla ordet omvändelse ser jag mig om i den vackra kyrkan med Bo Beskows mäktiga fönstermålningar och lägger märke till att där inte finns några levande ljus. Många ljus visst, men inga levande.

– Omvändelse handlar om att reflektera, hör jag prästens tal. Att reflektera över minnen, dåtid och framtid. Vart är vi på väg? Behöver vi vända om?

Anders Eksmo berättar om när Frans Gruber första gången skulle framföra Stilla natt. Då hade råttorna gnagt på orgeln så att den inte gick att spela på. Gruber tog då en gitarr och i en sådan vacker, avskalad version får vi höra den mycket älskade psalmen här. Det är så fint, så vackert!

Advents- och julkonserten avslutas med Adams julsång eller O helga natt som den också kallas. Personligen har jag svårt för den med anledning av att det är så många som försöker, men som inte klarar av att sjunga den. Men si, det gör Anders Eksmo. Han klarar av den galant!

Vi går ut i den mörka och mycket blåsiga decemberkvällen. Jag har haft en riktigt trevlig stund! Jag fick mitt lystmäte av tradition och igenkännande, men också en del nytt.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MATTEUS KYRKA Norrköping

8 december 2015
O helga natt
Advents- och Julkonsert

ViN-kören under ledning av Henrik Bergion
Fenix-kören under ledning av Torbjörn Toftgård
Solosång: Anders Eksmo

VIN-KÖRENS HUSBAND
Henrik Bergion, piano
Torbjörn Toftgård, orgel, piano
Håkan Forsberg, trumpet
Christer Thurén, bas
Göran Carlsson, trummor

LÄNKAR
Fenixkören hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.