• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vass Betnér och grov Whitney stod upp (recension)

Magnus Betner
Magnus Betnér uppmanar folk att skärpa sig och sluta dela vackra diagram från Avpixlat.

 

Skönt att bara få skratta åt skiten

 

Magnus Betnér står för standupen att bli mordhotad för. David Whitney för pubunderhållning i dess esse.

Knivskarpt när Magnus Betnér får publiken att asgarva åt terroristhot och raljerande rasister. På Lilla Teatern testas standup i formen ”Work in Progress”. Fredagskvällens stormväder ersätts av publikens applåder och det är skönt att bara få skratta åt all skit vi ser på nyheterna varje dag.

 

David Whitney
Ursäkta språket. David Whitneys grova pubskämt får publiken att granska sig själv i spegeln i efterhand.

 

David Whitney, som inleder kvällens standup, är den där personen som mitt på dagen stapplar in en nergången pub på någon bakgata i Londons dyra och sunkiga kvarter. Brutala sexskämt blandas med raljerande om hur kvinnor är. Det kan tyckas osympatiskt, men på något sätt så kommer jag på mig själv med att skratta åt det absurda. Hade han sagt samma saker på svenska så hade det med största sannolikhet blivit riktigt dålig stämning i salongen. Språket gör att vi ursäktar de stundom osmakliga stereotyperna han lägger fram.

Det märks att den skotska komikern med sin engelska dialekt har en dramautbildning i bagaget. Tonläget och hastigheten i rösten är. En förändring i kroppsläget gör att vi vet att nu kommer någonting nytt. Han gör sig bra på scenen och jag har kul. När han är färdig känner jag mig smått förvirrad över att mycket av det han sagt helt enkelt inte är okej, samtidigt som jag på något sätt tycker att hans grova sätt var underhållande.

Efter att David Whitney har värmt upp publiken så stiger Magnus Betnér in på scenen. Om David Whitney är fyllgubben som somnat på en parkbänk så är Magnus Betnér hobbyalkoholisten som dricker mest för att han anser att alla andra är idioter. Han gör narr av de flesta, men de största kängorna riktar han mot näthatarna, nuförtiden Berit, 63, med tre gulliga barnbarn.

Betnér är kanske en samhällskommentator lika mycket som en komiker. Långa haranger med smarta analyser gör ibland att jag inte riktigt hinner skratta, eftersom att jag inte vill missa någon finurlighet. Det sunda förnuftet och andra människors brist på sådant är en stöttepelare genom hela föreställningen.

 

Magnus Betnér
Skarp satir. Magnus Betnér gör narr av de flesta men mest riktar han sig mot näthatarna.

 

Han berättar att han aldrig blivit så mordhotad som efter han lagt upp ett klipp på sociala medier om att vi i Sverige är säkrare än någonsin. Det om något sätter ändå en stämning som är svår att komma ifrån. Politiker är fega, rasister är rädda (eller är det kanske tvärtom) och alla är vi världsfrånkopplade utan källkritiskt tänk. Summa summarum så pekar han ändå på att vi trots all panik har det bra i detta land i norr.

Work in progress är ett standupkoncept som kommer ursprungligen från England. En komiker åker runt på mindre teatrar och helt enkelt testar vad som fungerar för att sedan sätta ihop en föreställning där skämten och ämnena är välprövade. Magnus Betnér kör nu detta koncept oktober-december och till våren kan vi se vad det mynnat ut i.

Sist vill jag säga att det är nu sju år sedan jag såg Magnus Betnér uppträda. Han är äldre, med lite dimmigare blick, men skarpare och mer påläst än vad jag minns honom. Trots att jag kommer få en del upprepande om jag lyckas se på den färdiga föreställningen, så är det ingen nackdel. Kanske upptäcker jag något jag missade.

Trots att han höll på längre än sina 40 minuter, mest för att han verkade trivas, så är jag lite besviken när applåderna kommer och vi inte får höra mer.

© Text och foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN Norrköping

4 december 2015
Work in Progress

Magnus Betnér (support David Whitney)

LÄNKAR
Magnus Betnér hemsida
David Whitney hemsida
Lilla teatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.