• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Scenkonstbolaget tar över Folkoperans VD

Pia Kronqvist
Pia Kronqvist tillträder som VD för nybildade Scenkonstbolaget i vår.

 

”Allt är möjligt!”

 

Det nya Scenkonstbolaget i Östergötland AB har fått en VD. Pia Kronqvist ser fram mot att samla Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester under ett organisationstak. Närmast kommer hon från Folkoperan och dessförinnan från Cirkus Cirkör. En idealisk bakgrund.

– Allt är möjligt! Det lärde jag mig på Cirkus Cirkör och det är något jag tagit med mig i livet. Pia Kronqvist, nuvarande VD för Folkoperan, har utsetts till det nybildade Scenkonstbolagets första VD. Om ett halvår ska hon vara på plats.

Pia Kronqvist har varit Folkoperans VD sedan 2008. Innan dess var hon VD för Cirkus Cirkör åren 2005–2008. Hon har även arbetat med film på Agaton Film och Television. Dessutom sitter hon i Sveriges Radios styrelse.

– Folkoperan är underbar men efter åtta år där så vill jag göra något nytt, förklarar Pia Kronqvist.

– Vi är väldigt glada över att hon sökte jobbet, säger Scenkonstbolagets styrelseordförande Christer Mård. Pia Kronqvists starka kulturprofil parat med lång erfarenhet av ledningsarbete fällde avgörandet.

Scenkonstbolagets styrelse inledde tjänstetillsättningen tidigare i år med att ta fram vilken slags profil som önskades. Tjänsten annonserades ut och fick omkring 20 kvalificerade sökande. Höstens långa urvalsprocess fylldes med intervjuer, referenser och nya intervjuer. 20 sökande blev sex som blev tre, som blev en.

– Personen skulle ha en bakgrund i kultursektorn, vara van att leda andra och kunna ta ansvar för den förändringsprocess som det innebär att slå samman två duktiga verksamheter till en. Symfoniorkestern och Östgötateatern är två starka varumärken, understryker Christer Mårdh.

Politikernas förslag om att föra Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern under en gemensam regional bolagshatt mötte inledningsvis mycket oro och motstånd i verksamheterna. Östgötamusiken, med säte i Linköping, var påtänkt som en tredje komponent men backade ur. I samband med presentationen av Östgötateaterns spelår i höstas var teaterchefen Johan Celander mer positiv och såg strategisk planering och bredare finansieringslösningar som lämpliga uppgifter för Scenbolagets tillkommande VD.

– Jag vill komma på plats och prata med medarbetarna först, säger Pia Kronqvist innan hon uttalar sig om hur hon vill styra det nya bolaget.

Scenkonstbolaget i Östergötland AB träder i kraft vid årsskiftet men får vänta ytterligare några månader innan dess VD är på plats. Ägare är Region Östergötland tillsammans med Norrköpings och Linköpings kommuner.

I ett pressmeddelande från Scenkonstbolaget sägs att VD:n ska ansvara för att leda bolaget och agera förespråkare för kulturen i Östergötland. Ett uttalat önskemål är också att den nya VD:n ska sätta Scenkonstbolaget på kartan som en positiv och enande kraft, som hela kulturlivet i länet kan dra nytta av.

– Det ska bli spännande att jobba i en region som satsar så stort och rymmer både Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern. Det är bra att tänka i helheter nu när regionaliseringen med samverkansmodellen är här, säger Pia Kronqvist. En rolig utmaning.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Mats Bäcker / Folkoperan

LÄNKAR
Folkoperan hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Östgötateatern hemsida
Östgötateaterns spelår i gränslandet reportage Kultursidan.nu 26/8 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.