• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Retro: Släkthistoria med Karin Bojs


Herdebarn. Under kvällen fick vi följa Europas och Sveriges historia genom järn- och bronsålder, till vikingatid och medeltid och fram till våra dagar. Modern DNA-teknik gör det möjligt att fastställa var olika folkgrupper bosatte sig under årtusendena.

 

Du har lite neandertalare kvar i dig

 

SÖDERKÖPING Jägarna blev inte bönder. Det var med nya folkslag som nya kunskaper kom till Europa och till Sverige. Vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs fyllde Salong Ramunder vid torsdagens Retroföreläsning.

Att alla människor ursprungligen kommer från Afrika har forskarna en gång för alla slagit fast. Men när, och på vilka slingrande vägar, tog vi oss till Europa, och till Sverige?

Om detta berättade journalisten och författaren Karin Bojs när hon gästade Salong Ramunder i Söderköping på torsdagskvällen. Arrangörer var Medeltidscentrum, S:t Ragnhilds Gille, Folkuniversitetet och Söderköpings bokhandel.

Att ämnet har stort intresse märktes på publikanslutningen, Salong Ramunder var i det närmaste fullsatt. Många i publiken var Söderköpingsbor men där fanns också många ”utsocknes”, som arrangerande Monica Stangel Löfvall, Medeltidscentrum, belåtet påpekade när hon hälsade välkommen.

 

Karin Bojs
Intressant. Författaren och journalisten Karin Bojs fängslade publiken på Salong Ramunder i torsdags kväll. Kunnigt och entusiastiskt berättade hon om våra rötter som vi kan finna i Afrika för hisnande länge sedan.

 

Karin Bojs fick Augustpriset 2015 för sin bok Min europeiska familj de senaste 54.000 åren. Nu berättade hon om och ur den uppföljande boken Svenskarna och deras fäder de senaste 11.000 åren.

– Den förra boken var personlig, den handlar om mig. Den här handlar om er allihopa, och om var ni kommer ifrån, sade hon till publiken.

Den första boken gavs ut 2015 och har rönt stort intresse. Den har redan översatts till mer än tio språk. Den andra boken, som kom 2017 har hon gett ut tillsammans med släktforskaren Peter Sjölund.

Karin Bojs berättade färgstarkt och fängslande  om hur det är möjligt att söka sig tillbaka till sitt ursprung tack vare dagens forskning om arvsmassan, DNA. Själv har hon spårat sin hemvist på mödernet inom den europeiska familjen flera tiotusentals år tillbaka.

Våra ursprungliga anfäder levde i norra Afrika. En grupp tog det djärva steget att utvandra till Europa. De som överlevde den strapatsrika resan bosatte sig till en början i Mellanöstern. De upptäckte snart att området redan var bebott, av neandertalare, också de med  ursprung i Afrika.

De båda grupperna gillade egentligen inte varandra. Trots det förekom det att några individer träffades och att deras möten var så intima att det resulterade i barn. Barnen fick i sin tur barn, och så kommer det sig att vi fortfarande består av några procent neandertalare.

 

Karin Bojs
Berättare. I den första boken Min europeiska familj de senaste 54.000 åren följde Karin Bojs sin genetiska linje på mödernet.

 

Men neandertalarna dog som bekant ut. Karin Bojs menar att orsaken kan ha varit att de inte hade några egentliga nätverk plus att de saknade kreativitet. Neandertalarna kunde härma, men de uppfann ingenting själva. De tycks inte heller ha uttryckt sig i konst eller musik, medan andra folkgrupper lämnade grottmålningar och (visserligen primitiva) instrument efter sig.

Karin Bojs presenterade en inspelning där vi fick höra hur en av de första (rekonstruerade) flöjterna kan ha låtit. Flöjten var mänsklighetens första instrumentet och tillverkades ofta av svanben, gamben eller  elfenben.

Vägen genom Europa ledde ibland öster- ibland västerut. Människor kom så småningom till Sverige från olika håll. De första som kom hit livnärde sig på jakt.

– Men så en vacker dag kom bönderna, säger Karin Bojs.

– Vi har ju fått lära oss att jägarna övergick till att odla jorden. Det stämmer inte, fortsätter hon. – Bönderna var herdar som kom hit genom folkvandring från stäppen i öst. Det var människor som kunde tämja hästar och som då, för 5 000 år sedan, använde hjulet och som förde med sig vagnar.  Bönderna och jägarna levde i sämja och det var de invandrade bönderna som grundade de första bondbyarna.

 

Karin Bojs
Signering. Kön ringlade lång på Salong Ramunder när kvällens föredragshållare Karin Bojs signerade sina böcker.

 

Karin Bojs berättar initierat om de nya grupper av främmande folk som så småningom kom vandrande och bosatte sig i vårt land. Tatarer, resande, valloner, finnar med flera.

I det sammanhanget kommer hon också in på de rasbiologiska irrlärorna och dess följder. Vissa grupper ansågs inte lika ”dugliga” som andra och var inte lika välkomna.

– Ett farligt trams som  bland annat ledde till Förintelsen, påpekar hon.

Kvällens ämne är stort och innehåller hisnande tidsbegrepp som är svårgreppade i en kort artikel som den här. Karin Bojs är en medryckande och van berättare. Söderköping var sjätte stationen på en sex dagars föredragsturné.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

KARIN BOJS

Min europeiska familj de senaste 54 000 åren 2015

Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren 2017

Karin Bojs skriver också vetenskapskrönikor i Dagens Nyheter

 

STINSEN Söderköping

Vintern-våren 2018 kl 18.30
Retro – föreläsningar
Fri entré

Torsdag 25 januari
Linköpings Franciskaner –
arkeologi i klosterkyrka och kyrkogård
Emma Karlsson

Torsdag 15 februari OBS! SALONG RAMUNDER
DNA-trådar till våra rötter
Karin Bojs

Torsdag 8 mars
Nycklar till konsthistorien
1900-talet & nu
Karolina Nilsson

Torsdag 19 april
Alguvi, Rök och Vedemö –
när och hur har våra ortnamn
kommit till?
Svante Lagman

LÄNKAR
Karin Bojs hemsida
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Retrostart med arkeologiskt klostergräv reportage Kultursidan.nu 27/1 2018
Retrovåren i Söderköping reportage Kultursidan.nu 19/1 2018
Lasse Berg inledde höstens Nyfiken på… reportage Kultursidan.nu 14/9 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.