• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Shadow City i Sörmlands Danskarusell

Shadow City
Laddade till tänderna. Från vänster Dylan ”Flaco” Araya, Anton ”Sergant B” Wilhelmsson, Rikard ”Loco” Fernandez och Sebastian ”Sebatay” Salas  är redo för Danskarusellen.

 

”Vi har alltid varit underdogs”

 

Glädjen till dansen är det som förenat killarna i Shadow City. För att få vara med i årets Danskarusell måste de åka till Sörmland. De är den enda dansgruppen som representerar Östergötland.

Street dancegruppen Shadow City startades hösten 2014 av Sebastian ”SebaTay” Salas och Rikard ”Loco” Fernandez. De är den enda dansgruppen från Östergötland som tävlar i Danskarusellen i år, därför måste de åka till Sörmland. De vill ju vinna, efter att ha blivit bästa Norrköpingsgrupp förra årets Danskarusell.

– Vi har alltid varit underdogs när vi har varit med i Danskarusellen och i år är vi det extra mycket, säger Sebastian Salas.

Shadow City blandar olika stilar i streetdance som popping, krumping och break-dance i sina framträdanden. Vilket skapar olika moment i dansen. Krumping är ett maskulint och aggressivt danssätt som utvecklats i Los Angeles. Den bryter med andra danser i deras nummer som kanske inte är lika aggressiva. Alla i gruppen har en egen stil som de är lite bättre på. De sticker även ut på andra sätt.

– Vi är en grupp med bara killar, det är inte så vanligt inom dans, menar Sebastian Salas.

 

Shadow City
Nya. Anton Wilhelmsson och Dylan Araya (sittandes)  är två av Shadow citys sju medlemmar, här tillsammans med Sebastian Salas.

 

Förra året var det bara de två  medlemmar i gruppen, Sebastian och Rikard. Nu har de expanderat och är sju stycken. Detta har också medfört att de har breddats med  flera dansstilar.

– Vi hade öppna auditions för alla som ville komma. De flesta fick framföra  två danser, en som de själva valt och en som vi valde, säger Sebastian.

Det har betytt mycket för dem att de blivit fler, inte bara att de ha fått flera dansrutiner. De har utvecklats både som grupp och som individer.

– Se på Dylan ”Flaco” Araya han har utvecklats jättemycket sen han började här, menar Sebastian.

Deras scenklädsel är militärbyxor och  masker för ansiktet. De gillar att tänka på detaljer som gör att de sticker ut jämfört med andra grupper. I förra årets Danskarusell så släckte de bland annat ner en hel lokal och kom in i kläder som lyste när de rörde sig.

 

Shadow City
Hårdträning. Inför Danskarusellen övar gruppmedlemmarna hårt och medvetet.

 

De tränar i  Studiefrämjandets lokaler på Kvarngatan. Oftast kommer Sebastian med en mixtape som de gemensamt lyssnar på. Sen kommer de demokratiskt på vad dansen skall innehålla och lägger till och drar ifrån saker när de repar.

Eftersom de bara tränar en gång i veckan så gäller det att de övar mycket själva. De spelar in när de repeterar tillsammans och sen kan var och en hemma fila på sina steg. De lägger upp filmerna på sin interna Facebooksida så att alla lätt kommer åt klippen.

Förra året blev Shadow City bästa dansgrupp från Norrköping. De tror att det beror på för att de kände sig säkra med varandra.

– Alla andra grupper var nervösa och peppade jättemycket inför sina framträdanden. Medan jag och Sebastian satt och käkade kebab, säger Rikard Fernandez.

Årets mål är att det ska vara en dansgrupp från Östergötland i den stora riksfinalen i Karlstad i maj. Även om de är sju så har de stannat vid att vara fyra plus en reserv som tävlar i Danskarusellen.

 

Shadow City
Vänskap. Shadow City har mycket roligt tillsammans när de övar.

 

Annars är gruppens stora mål att få ha en egen dansshow. Killarna vill visa att det går att dansa utan att ha mycket pengar som gör att man kan gå på skola för att lära sig dansa.

– Vi är alla mer eller mindre självlärda här. Vi har inte har inte haft råd att gå på någon dansskola. Vi vill också visa för andra killar att det finns grabbar som kan dansa och gör det bra, avslutar Sebastian.

© Text och foto: Morgan Lengbrant

DANSKARUSELLEN Sörmland

Vintern-våren 2016
Shadow City
Enda grupp med tävlande från Östergötland
Arr: Studiefrämjandet

DELTÄVLINGAR
20 februari kl 14
Turnéstopp # 1

Koordinaten, Oxelösund

19 mars kl 14
Turnéstopp # 2

Safiren, Katrineholm

23 april kl 15
Turnéstopp # 3

Lokomotivet, Eskilstuna

LÄNKAR
Bästa Shadow City vill bli fler och vinna reportage 20/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Shadow City i Sörmlands Danskarusell

  1. Pingback: Shadow City äntrar Danskarusellen – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Shadow City i Sörmlands Danskarusell | Prensa Norrköping