• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bästa Shadow City vill bli fler och vinna

Shadow City vill pröva nytt
Våga pröva nytt. Shadow City blev bästa Norrköpingsgrupp i Danskarusellens regiontävling. Sebastian Salas och Rikard Fernandez vill bli fler för att vinna nästa år.

 

” Alla som dansar är våra förebilder”

 

Dansgruppen Shadow City blev bästa Norrköpingsgrupp i Danskarusellens regiontävling. Totalt kom de trea efter Linköpingsgruppen Xpress och Joy från Söderköping. Taktiken byggde på att lyssna på juryn, att veta hur scenerna såg ut och att satsa på publikkontakt. Nu vill de satsa, och de vill bli fler. Målet är att vinna Danskarusellen nästa år och att göra shower och kunna ta betalt för sin dans.

– Vi är dansare, vi är entertainers.

Street dance är en av de största dansgenrerna med rötter från USA och den lockar både killar och tjejer. Inom street finns en rad olika stilar, som locking, popping, krumping och break-dance, den kanske mest spektakulära stilen.

 

Shadow City
Soloprestation. Rikard Fernandez stilar på golvet medan Sebastian Salas håller sig i bakgrunden.

 

I dag består Shadow City av två dansare, Sebastian Salas och Rikard Fernandez. Jag hälsar på i träningslokalen, Latino Teaters stora våning på Trädgårdsgatan där Norrköpings Hantverkareförening en gång höll hus. Scenen är kvar med det fina parkettgolvet.

– Vi är seriösa, vi sätter mål för träningen, understryker Sebastian ”Táy” Salas som med sina 22 år är äldst och den som mest för Shadow Citys talan.

Drömmen är att kunna leva på dansen, att uppträda och att dela med sig av dansglädjen. Sebastian Salas ger intryck av att vara både målmedveten och ödmjuk, vid sidan av jobbet och den egna dansen undervisar han också i dans. Dessutom filmar han dans, på gång är YouTube-kanalen Bloody Red Central som ska blir så heltäckande som möjligt från olika event, främst inom dans.

Rikard Fernandez, som är 17 år och studerar ledarskap på Hagagymnasiet, siktar på att bli fritidsledare och danslärare.

”Alla” unga kan lite street dance. Sebastian och Rikard nämner Jabbawockeez, som tagit streeten till Las Vegas, som stora inspiratörer som de ser på YouTube.

– De dansar på en nivå få kan uppnå. De visar ett sätt att föra dansen vidare, säger Sebastian Salas.

Men även lokala dansare betyder mycket. Först och främst Pascal Behnan – ”hon är som en mor för oss”. Pascal är lärare på Let’s Move i Hageby och har lärt dem att dans är roligt, att de ska njuta för stunden. Kanske leendet när de dansar kommer från henne. Lokala medtävlare och föregångare, det är en lång rad.

– Alla som dansar är våra förebilder. Men också vi själva, vi vill gå vår egen väg, fortsätter Sebastian.

Deras väg heter att blanda stilar, låta locking och popping mjukt gå över i varandra. Synkroniserad dans växlar över i soloprestationer. Det är Sebastian Salas som koreograferar, med öppenhet för individuella insatser. Hans egen favoritstil är krumping, med Tight-Eyez som förebild.

 

Sebastian Salas
Sebastian Salas utnämndes till Bästa dansare i Danskarusellens regiontävling i Östergötland.

 

Danskarusellen är Studiefrämjandets tävling som syftar till mer än bara konkurrens. Med coachning och att grupperna möts vid flera tillfällen vill de bidra till utveckling. Jurygrupperna är en viktig del i detta och Shadow City har tagit tillvara responsen, som för deras del främst handlat om att förbättra synkroniseringen i dansen men också tipsat om att matcha scenkostymen.

Sebastian som varit med i Danskarusellen förr lade också upp en taktik grundad på all kunskap han hade om scenerna – är där höga scenkanter eller golv på publiknivå – och publik. På Frinavet i Ringdansen lade Shadow City bjöd de upp publiken till dans på slutet. Det var uppskattat.

De berättar om tävlingsrundan i HagebyHus, alltså på hemmaplan, något som kunde ge dem fördel eftersom också publiken röstar.

– Där är familj och vänner, vi representerade förorten. Man får ett värmande stöd, passion. Det är viktigt att visa stilen, göra den rättvisa.

Glädjen var stor när de fick veta att de gått vidare till regionfinalen. Men nu höjdes ribban, tävlingsledningen utmanade grupperna: skapa en ny koreografi. Shadow City satsade på en djärv idé som samverkade med deras eget namn.

– Vi släckte hela salen, där var bara ett bakgrundsljus. Publiken såg oss som silhuetter med ljusslingor på kostymerna.

Den sceniska iscensättningen och den nya koreografin tog dem långt, till tredje plats. Sebastian Salas vann också utmärkelsen Bästa dansare i Danskarusellen.

Nästa år satsar de på att gå längre, de vill vinna regionfinalen och ta sig till Sverigefinal. Därför vill de bli fler och kallar nu till audition.

– Vi söker dansare som vågar prova något nytt, som inte bara är lockare eller poppare utan vågar sig på freestyle. Även om vi har fokus på street så provar vi även stilar som inte hör dit, säger Sebastian Salas och avslutar:

– Jag vill berätta en historia med dansen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Shadow city Facebook YouTube 1 YouTube 2 Audition/FB-evenemang
Sebastian ”Táy” Salas kanaler Bloody Red Media och Bloody Red Central YouTube BRM YouTube BRC
Jabbawockeez YouTube
Danskarusellen hemsida
Dansens vecka bjuder upp hela regionen reportage Kultursidan.nu 25/4 2015
I huvudet på Danskarusellsjuryn reportage Kultursidan.nu 17/3 2015
Dubbel-Katapult startar Karusellerna reportage Kultursidan.nu 15/1 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Bästa Shadow City vill bli fler och vinna

  1. Pingback: Shadow City i Sörmlands Danskarusell – KULTURSIDAN.nu