• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

I huvudet på Danskarusellsjuryn

Xpress

Färgstarkt trashigt. Xpress från Linköping satsade både på ny kostym och ny koreografi.

 

Tempot är högt från start

 

Intensivt, roligt och ansvarsfullt. Så är det att ingå i juryn under en deltävling i Danskarusellen. I helgen lockade sju dansgrupper stor publik, drygt 200 personer, till Frinavet i Norrköping. Arrangören Studiefrämjandet vill ge tävlingsdeltagarna dansglädje, utveckling och tillfälle att visa upp sig för en större publik. Och så är det förstås en tävling också.

Årets Danskarusellen snurrade igång på Dynamo i mitten av januari. 13 grupper uppdelade i två pooler turnerar nu runt i länet, tre uppvisningstillfällen i varje pool. Efter turnén blir det regionfinal på Dansens hus i Linköping 25 april och till sist riksfinal som i år hålls i Karlstad.

– Som jury ska man alltså titta på grupperna och skriva konstruktiv feedback till dem så att de kan utvecklas, samt även sätta poäng på dem, förklarar Jenny Silfvenius. Hon är en erfaren professionell dansare som var med och vann i den allra första Danskarusellen 2012. Hennes breda kontaktnät kommer väl till pass när det gäller att ta fram en jury till varje deltävling i Danskarusellen i Östergötland.

Jag har alltså blivit tillfrågad, trots att jag inte är någon dansare. Men jag har sett och skrivit om dans i olika sammanhang, kanske jag kan komma med andra infallsvinklar än rent danstekniska. Nu har jag förberett mig genom att titta igenom YouTubefilmer från ett tidigare tävlingstillfälle med alla kvällens grupper. Två gånger om! Det behövs. Merparten av dansgrupperna satsar på street men tävlingen är öppen för alla genrer.

 


Tinku med Bolivia Kommittén. Både dans och kostym bygger på traditionen.

 

Tempot är högt från start när färgstarka Bolivia Kommittén, Norrköping, inleder med folkdans. Den för oss ovanliga Tinku-koreografin med bakåtsvingande armar grundas i traditionen från spanska conquistadorernas maktövertagande i Bolivia. Det är dansglädje och ös från början till slut.

– Det här gillar jag, säger Redjep Sapranci som sitter i juryn och får medhåll av kollegan Pascal Behnan.

Redjep är breakdansare med många års erfarenhet och Pascal undervisar i hiphop på dansskolan Let´s move.

Norrköpingsgruppen Diamond Dollz bevisar att rosa tyll och svarta kängor äger. Commercial sägs vara en mer feminin och showig inriktning av street, men de unga tjejerna levererar också närmast gymnastiska inslag. I tunga kängor! Och vilken utveckling sedan Danskarusellen inleddes i vintras!

Kvällens DJ öser musik medan jurymedlemmarna skriver och väger sina betyg. De deltagande grupperna får poäng för Koreografi, Visuellt uttryck, Tekniskt, Helhet och Utveckling.

Shadow City, Norrköping, är en ren killgrupp, det är ovanligt i tjejtäta Danskarusellen. De två killarna ger varandra generöst utrymme för soloprestationer och mina kunniga jurykolleger skrattar när de upptäcker hur Shadow City arbetar sig igenom en rad klassiska tekniker som krumping, popping, locking. De avslutar med att bjuda in publiken till dansgolvet, ett mycket charmigt trick.

– Jag tycker om att sitta i juryn, säger Pascal Behnan innan hon fördjupar sig i papperen, i den sju minuter långa pausen mellan varje uppträdande. Hon har ingått i Danskarusellens jury tidigare genom åren.

Joy från Söderköping förmedlar glädje. Deras konsekventa utnyttjande av gradvisa förstärkningar i koreografin, att en börjar och de andra hakar på, några i taget är effektivt och ger dessutom fina tempoväxlingar. Läckert är överraskningsmomentet med upphakning, följt av utbrott och så en rejäl tempohöjning.

 


TSN presenterar dansstilen Melbourne shuffle, inbakad i en dramatisk berättelse.

 

Linköpingsgruppen TSN presenterar Melbourne shuffle, vars grundsteg är en tung nedåtriktad häl-tå-rörelse. De bakar in det i en berättelse om en danskväll som utmynnar i slagsmål, en kul idé. Musiken är elektronisk och de fyra dansarna intar (emellan slagsmålen) en kvadratisk figur som de förflyttar i sidled över golvet, rentav att de vänder ryggarna mot publiken.

Flitigast av alla i juryn är Gustav Lagnström, som jag främst träffat på gamla Arbis som skicklig ljussättare men som också dansat själv. Han fyller raderna, tänker och skriver.

Equals TEEFA, Tranås, smyger in som tjuvar om natten med mask för ögonen. Deras koreografi blandar olika uttryck, jag får tanken att de inspirerats av några av sina medtävlare i poolen. En av tankarna med Danskarusellen är just att dansgrupperna ska träffas och börja bygga nätverk.

Kaxiga Xpress från Linköping är sist ut under kvällen med två nya koreografier. Här levereras show som effektivt samspelar med deras nya kostym, i neonfärgade peruker och schabbiga vita rockar ser de ut som trash dolls i en science fictionartad framtid.

När tävlingen är över är dansgolvet fritt. Också publiken röstar, på två favoriter. Jurymedlemmarna lämnar över betygspoäng och anteckningar till Jenny Silfvenius. Poängen är hemliga än så länge. Anteckningarna med uppmuntran och goda råd får enbart dansgrupperna se.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DANSKARUSELLEN Östergötland

Våren 2015

14 mars Frinavet
Pool 1

POOL 1
JOY – street, Söderköping
Xpress – blandade stilar, Linköping
Equals TEEFA – street, Tranås
Shadow City – street, Norrköping
TSN – melbourne shuffle, Linköping
Bolivia Kommittén – folkdans, Norrköping
Diamond Dollz – commercial, Norrköping

POOL 2
Juliette – blandade stilar, Halmstad
All do – blandade stilar, Norrköping
Ljiljan – folkdans, Motala
Gabicats – blandade stilar, Norrköping

Kultursidan.nu kommer att göra ett reportage om den dansgrupp från Norrköping som når bästa resultat när Danskarusellen avgörs senare i vår.

LÄNKAR
Danskarusellen Östergötland hemsida Facebook
Dubbel-Katapult startar Karusellerna reportage Kultursidan.nu 15/1 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to I huvudet på Danskarusellsjuryn

  1. Pingback: Dansens vecka bjuder upp hela regionen - KULTURSIDAN.nu