• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern utlovar Kontaktgaranti

Helge, 52
Helge, 52. Peter Mattsson spelar en obehaglig typ som jagar småtjejer på internet.

 

”Några söker kärleken, andra hånar eller luras”

 

Kvartersteatern gestaltar ofta aktuella fenomen i sina uppsättningar. På fredag lockar de med nätdejting, alltså om sökandet efter korta eller längre förbindelser med internets hjälp. Nio skådespelare står på scenen i Kontaktgaranti som har premiär på fredag.

– Vi försöker täcka in hela spektrumet och följer nio personer som internetdejtar på olika sätt. Några söker kärleken på riktigt, andra är sådana som hånar eller luras, berättar regissören Frida Nyström.

Pjäsen är nyskriven av Kvartersteaterns husdramatiker Anna Nyström, som gjorde en hel del research inför arbetet. Manuset är collageartat, i första akten är det främst monologer och chattkonversation medan andra akten gestaltar möten IRL, som verkligheten kallas i dataförkortningarnas värld.

– Anna kom med ett manus där rollerna var utan namn och kön, bara en bokstav. Det var roligt och gav skådespelarna stor frihet att utveckla sina karaktärer, säger Frida Nyström uppskattande.

 


– Jag har ett fint jobb och en jättehög lön, skriver Isak till sin nätdejt.

 

”Isak, 23” står det på Kushtrim Krasniqis vita T-shirt. Kushtrim har varit med i en internetpjäs tidigare, då handlade det om Facebook, där han faktiskt spelade titelrollen.

– Den här pjäsen är mycket mer dramatisk, den förra var mer på skoj, säger Kushtrim Krasniqi som spelar en fattig ung student som drömmer om snygga tjejer och ljuger en hel del för att blåsa upp sig själv.

– Jag använder internet dagligen även om jag inte internetdejtar, säger verklighetens Kushtrim.

”Helge, 52” står det på Peter Mattssons vita T-shirt. Även om det är första gången Peter Mattsson har Frida Nyström som regissör saknar han inte skådespelarerfarenhet. Han har spelat revy på Vikbolandet och folklustspel i Söderköping.

För ett par år sedan följde han med en vän till Kvartersteaterns upptaktsmöte och stannade kvar. För honom passar det bra att växla mellan sommarspelen och Kvartersteaterns terminsbundna verksamhet.

– Det är jätteroligt att vi kan vara med och konkurrera om mer professionella amatörskådespelare, tycker Frida Nyström. Att folk inte kommer till Kvartersteatern för att lära sig grunderna och sedan gå vidare så fort som möjligt utan vill stanna kvar.

 


Tonåringarna träffas. Hur det går för dem berättar Kontaktgaranti.

 

– Det är fantastiskt kul att spela teater. Jag vill utvecklas så mycket som möjligt, säger Peter Mattsson vars rollfigur enligt informationen på tröjan är arbetslös och jagar småtjejer på nätet.

Teatergruppen är rejält blandad i ålder vilket återspeglas i pjäsens karaktärer. Premiär på fredag. Föreställningen spelas denna helg och nästa.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och David Söderström

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

20–28 mars 2015 kl 19
Kontaktgaranti

Av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kvartersteatern utlovar Kontaktgaranti

  1. Pingback: Kanske finns kärleken där ute (recension) - KULTURSIDAN.nu