• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dansens vecka bjuder upp hela regionen

Dansglädje med Lindustry.
Dansglädje. Lindustry visade upp swingerans lindy hop, föregångare till buggen.

 

Xpress vann Danskarusellen

 

Dans är folkrörelsen som håller tempot uppe. Dans är stort och engagerar många i alla åldrar, det märks när Dansens vecka drog igång i Östergötland på lördagen. Norrköpings många dansskolor och dansföreningar inledde med dansuppvisningar på stan. Dessutom arrangerade Dansakademien en workshop med proffsdansaren Ninos Josef.

I Linköping avgjordes Danskarusellens regionfinal, hemmagruppen Xpress tog förstaplatsen.

 


Fart och smidighet. Alicia Carrizo var en av de yngsta i Le’s Move.

 

Det var mycket dans på stan i Norrköping tidigt på lördagseftermiddagen. Mellan de både Spiralenkvarteren avlöste grupperna varandra, samma sak på Stadsbiblioteket och lite senare i Hörsalsparken. Dansare vill ha publik, och nya danspartners och då är uppvisning ett bra sätt att nå ut.

Jag fångade buggsnurrarna hos Norrköpings sportdansare i biblioteksentrén. De glada hiphoparna från Let’s Move, ledda av Pascal Behnan, omgrupperade sig i korta pass med många soloframträdanden inför en jättepublik vid Spiralen. Sedan tog Lindustry vid, lindy hop heter deras dansstil hämtad från swingeran och föregångare till buggen. Det är roligt att se hur alla klär upp sig, varje gäng i sin stil, och bjuder på fest.

 


Workshop med Ninos Josef. Han startade med stretch- och styrketräning.

 

Nere i Dansakademiens nyinvigda danssal håller proffsdansaren Ninos Josef en workshop. Norrköpingskillen gör danskarriär och jobbar nu för Danish Dancetheatre som är nationalkompaniet i Danmark. Den dansgenre han arbetar mest med är samtida modern dans.

Under workshopen blev det träning inspirerad av tre veckors vistelse New York (Ninos steg av planet helt nyligen) där han varit inbjuden av Cedar Lake Contemporary Ballet.

– Det blir lyriskt och väldigt tekniskt. Jag värdesätter teknik när jag tittar på en dansare. Teknik är ju min bakgrund, säger Ninos Josef innan han drar igång workshopen.

– Hej, jag heter Ninos Josef, säger han till dansarna som samlats. Vi börjar med uppvärmning. Ni får fråga hur mycket ni vill.

 


Xpress från Linköping tog hem Danskarusellens regionfinal som avgjordes på lördagen.

 

– Vi blev precis klara, rapporterar Jenny Silfvenius på lördagskvällen efter Danskarusellens spännande regionfinal i Linköping. Jag kan läcka att 1:a blev Xpress, 2:a Joy, 3:a Shadow city (bästa Norrköpings grupp). Bästa scenpersonlighet var Lovisa i Xpress och Skickligaste dansare Sebastian Salas i Shadow city!

Alla tre grupperna deltog i tävlingsomgången i Frinavet i våras när Kultursidan.nu var på plats. Alltså finns där bilder på de tre vinnande grupperna.

Dansens vecka fortsätter med uppvisningar, dansfilmer, prova på och dans i skolorna.
I hela Östergötland. Följ länken nedan till programmet.

Text och foto/arkivfoto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING/ÖSTERGÖTLAND

25 – 29 april 2015
Dansens vecka

Arr: Dans i öst, kommuner, kulturskolor, dansskolor, dansföreningar

LÄNKAR
Dansens vecka program
Dans i Öst hemsida Facebook
Dansakademien hemsida Facebook
Danskarusellen hemsida Facebook
Let’s Move hemsida
Lindustry Facebook
Norrköpings sportdansare hemsida Facebook
I huvudet på Danskarusellsjuryn reportage Kultursidan.nu 17/3 2015

Tagged . Bookmark the permalink.