• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

IFK-fansen i topp på Arbetets museum

Vita blå
Bekänner färg. Bortamatch mot Örebro.

 

”Det är vi som är Norrköping!”

 

Året var 2015. Publiken strömmade till Nya Parken och tusentals fans åkte till de avgörande bortamatcherna. Till och med politikerna drogs med. Men fansen var först. Arbetets museums foton visar sköna bilder från den långa resan – på publikplats. Utställningen har fått titeln Det är vi som är Norrköping!

Hösten 2015 enades allt fler norrköpingsbor kring stadens allsvenska fotbollslag – IFK Norrköping. Publiken strömmade till Nya Parken och tusentals fans åkte till de avgörande bortamatcherna. Epitetet ”Det är vi som är Norrköping!” skapades – av fansen. När guldet säkrades i sista matchen borta mot Malmö FF var lyckan fullständig.

Norrköpings Tidningar påminde om det gamla begreppet Guldköping och skrev in det i ”huvudet” för en dag. Politiker av fler färgställningar än de vita och blå använde ord som stolthet i sina tal. Fansen sträckte på sig, särskilt de som stått på läktarna i motvindens år. I den sena hösten tycktes staden förändrad. Som i fornstora tider? För framtiden? För alla?

 

Bilder
Fladdrande vimplar och flammande glöd.

 

Arbetets Museum ville försöka visa vad fotbollen betyder för fansen. I november gick museet ut med ett upprop till supportrar och via sociala medier för att samla in foton och filmer. 1.500 bilder lämnades in tillsammans med ett oräkneligt antal filmer.

Här har kamerorna vänts bort från planen och mot publiken. Det handlar om uppladdning inför matcherna, spänningen på publikplats och glädjen i segerns stund. Fansen fyller Promenaden upp mot Parken, omgivna av lindarna som står på parad.

Intendent Anneli Egelin Tärning, har tillsammans med Alexandra Leijonflycht, fotointresserad elev från Enebyskolan, står för urvalet. De har skapat en fotoutställning med 124 foton och 28 filmklipp. Trots att ingen av dem är IFK-fan har de skapat en sevärd utställning som grupperats efter begrepp som Gemenskap, Hängivenhet, Stämning, Arbete, Helhet och Känslor. Spädbarn i IFK-dräkt visar att fostran till supporter kan börja hur tidigt som helst.

Vi-känslan och engagemanget strålar ut från väggarna i den stora utställningsytan på museets högsta plats, plan 7. Detta är en utställning för fansen att vallfärda till.

Och för övriga norrköpingsbor, de som inte varit med under den långa resan, på supporterplats och på plan, att ta del av, känna värmen. Kanske avundas gemenskapen, kanske förundras. Det är gemenskapens positiva sidor som skildras, eventuellt negativa sidor av den kollektiva gemenskapen eller de som står utanför ryms inte i denna utställning.

 

Timo, David, Leo och Anneli
Pärlor. Supportrarna Leo, 11 år, och Timo, 7 år, har gjort en tavla med en IFK-spelare i aktion. I bakgrunden ses IFK-spelaren David Boo Wiklander och utställningsproducenten Anneli Egelin Tärning.

 

Vid invigningen var de unga supportrarna Leo, 11 år, och Timo, 7 år, på plats. De har lagt en pärltavla av en spelare i IFK-dräkt. IFK-spelaren nr 23 David Boo Wiklander invigde och tyckte det var intressant att se det enorma intresset från allmänheten. Spelarna på planen har ju ”lite annat att fokusera på”.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

6 februari – 17 maj 2016
Det är vi som är Norrköping!

Utställning

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.