• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vem styr över Franziska Fausts öde?


Avgörande. Mefisto har fått korn på en sårbar själ möjlig att rekvirera. Franziska Faust spelas av Lovisa Lundholm, Mefisto av Per-Olof Engström till vänster och Daniel Blomberg till höger.

 

Allt rödljus på Mefisto!

 

RECENSION/ NORRKÖPING Djävulusiskt underhållande! Det är snabba scenbyten, vassa texter, levande musik. På toppen av allt: en fyrklöver av skickligt manipulerande Mefisto. Under allt ställs frågan om det går att ångra sig.

Som en pizza med extra allt! är Kvartersteaterns musikteaterföreställning Franziska Faust av Anna Nygren och regisserad av Frida Nyström, radarpar bakom många av de senaste årens uppsättningar i 3:e kammaren på Teater Bråddgatan 34.

Franziska Faust önskar som så många unga att bli upptäckt, stå på scenen och bli älskad. Hon blir bönhörd. Mefisto vädrar ännu ett byte och langar fram kontraktet – världslig lycka mot evig själ.

Bläcket hinner inte torka förrän leverans sker. Franziska omvandlas till Franz (alla gitarrikoner är ju MÄN fattar du väl). Fansen samlas och först i kön står Sophie, ljuv musik uppstår.

Det är snabba scenbyten, skiftande spelstilar, vassa och omväxlande texter. Kort sagt mycket mycket underhållande. En leende publik går ut i pausen.

Efter paus sjunker tempot inledningsvis. Här kunde replikerna tajtats till. Till extra allt! hör en pjäs i pjäsen, en mordgåta av typ alla dör. Den roar Mefisto – som också skrivit den – storligen. Men varför repliker som segar när ”skådespelarna” agerar som i stumfilm? Nå, det är en anmärkning i marginalen.

 

Franziska Faust
Framgång! Fast har blivit Goethehålans obestridde underhållare och med en vacker kvinna vid sin sida.

 

Titelrollen delas av Lovisa Lundholm, som önskar sig framgång, och Martin Andrén, som blir sunkiga krogen Goethehålans eviga singer/song writer och har det stora nöjet att bola med djävulen fyra gånger om (slå upp ordet ”bola” här).

Inte bara F Faust är musiker med sorgmodiga låtar. Hela ensemblen brister ut i sång och dans, understödd av skicklige gitarristen Edvin Bergsland som diskret sitter utanför scenljuset.

Allt rödljus på Mefisto! För en så mäktig furste (Gud är totalt frånvarande) är människorna bara små husdjur, låt vara att Franziska/Franz är favvon för en stund. Den cyniske egocentrikern Mefisto gestaltas av fyra skådespelare som smidigt tar över från varandra, mitt i repliken om så behövs. En tillbakalutad Per-Olof Engström, en ivrig Emelie Linnea Nebulanen, en drivande Christina Schneider och en revisorisk Daniel Blomberg är lysande i svart/vitt/rött.

Självklart är det de som är scenarbetare i inledningen och styr upp scenografin som de vill ha den. Och det är de som står för klassikerns prolog och epilog.

 

Franziska Faust
Manusförfattare. Mefisto (här Christina Schneider, Per-Olof Engström och Emelie Linnea Nebulanen) skriver en egen pjäs i pjäsen. Uppenbarligen driver dramatikern Anna Nygren med sin egen ”allsmäktiga” roll.

 

Övriga ensemblen kastar sig mellan alla roller som behövs. De är all världens själar, kroggäster, Donald Trump (inskriven i pjäsen ”bara för att jag kan”), ett och annat monster och skådespelare på Meffis teater. Var och en får sin stund på scenen om så bara att trilla av stolen i baren.

De är också häxor, anförda av Annelie Egelin Tärning. Och de har en helt egen och mycket betydelsefull roll att spela. Säger jag för mycket om jag skriver att de ställer en holistisk världsåskådning mot den förhärskande dualistiska/polariserade?

Kvartersteatern har gjort det igen. Mixat amatörer med olika mycket erfarenhet och med lek och lust skapat en intresseväckande och mycket roande uppsättning som sätter ljuset på viktiga frågor i vår tid/ för evigheten.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sofia Skoog/Per-Olof Engström/Mons Gregemark/Kvartersteatern och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Franziska Faust

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

17–26 maj 2018 kl 19
Franziska Faust
Musikteater
Av Anna Nygren efter Goethe & Wedekind
Regi: Frida Nyström
Musiker: Edvin Bergsland

SKÅDESPELARE
Lovisa Lundholm, Martin Andrén
Daniel Blomberg, Per-Olof Engström, Emelie Karlsson, Christina Schneider
Hanna Bengtsson, Annelie Egelin Tärning, Denice Frid
Mons Gregemark, Khaled Jalout, Filip Denarp & Johannes Yachouh

LÄNKAR
Faust Wikipedia Franziska
Kvartersteatern hemsida Facebook
Franziska Faust önskar sig framgång reportage Kultursidan.nu 14/5 2018
Kvartersteatern dansar fram Boyes dikt recension Kultursidan.nu 30/4 2018
Skådespelerskan spännande klassiker recension Kultursidan.nu 14/3 2018
Boyes dikt berör igen hos Ung scen/öst recension recension Kultursidan.nu 27/1 2018
Lilja och Lily en ödesdiger historia recension Kultursidan.nu 31/10 2017
Kvartersteatern nytolkar klassiker i år reportage Kultursidan.nu 29/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.