• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lilja och Lily en ödesdiger historia


Blodsmak. Vampyrer omges med en särskild aura av attraktion och död.

 

Känslan av obehag finns alltid där

 

RECENSION/NORRKÖPING Blod, vampyrer, erotik och kärlek. Lilja och Lily är årets skräckteater på Kvartersteatern, en årlig tradition kring halloween. Det är fullsatt, och det kommer det vara under alla tillfällen framöver. Alla sex föreställningarna är utsålda.

Stämningen är förväntansfull och familjär, skratt och viskningar innan skådespelarna tar sin plats på scenen.

Lilja är en vanlig tonåring, förvirrad och full av längtan efter mer. Hennes sökande efter mening leder henne till ett gammalt hus i byn där hon spenderat alla sina somrar i sin barndom. Där möter hon Elis, Mona och andra karaktärer som motvilligt leder henne till sanningen om sig själv.

Skådespelarnas kalla, ekande röster ger liv åt berättelsen. Vi delar Liljas misstro, på vägen att förstå sin egen historia, genom de intetsägande rösterna som avslöjar att det finns mer som döljer sig bakom artighetsfraser och leenden.

 

Lilja och Lily
Vilken sömn är det hon sover?

 

Musiken används sparsamt och med känsla för det subtila, vi glömmer bort och kommer till insikt. Känslan av obehag finns alltid där, vi väntar på att det hemska ska hända. Men vi vet inte vad det är, eller vem. Som ett bakgrundsljud som påminner oss om att allt inte står rätt till.

Ljussättningen ramar in scener, lyfter detaljer och de långa ansiktena som talar om det förflutna blir allvarligare. I det ständigt skiftande ljuset går det att glömma att skådespelarna bara har en några kvadratmeter stor scen att arbeta med.

När historien tar oss från 2000-talet med Lilja, hundra år tillbaka i tiden till Lily och hennes historia, känns det inte naivt eller högtravande. Istället lutar publiken sig framåt, för att försöka förstå hur dessa öden egentligen är sammanflätade.

När föreställningen är över faller mörkret och kylan. Skådespelarna omfamnas av en entusiastisk publik. En känsla av lättnad och nostalgi lägger sig över teatern och besökarna lämnar belåtna teatern.

© Text: Sara Keran
© Foto: David Söderström

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lila och Lilja

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

27 oktober – 4 november 2017 kl 19
Lilja & Lily
Romantisk vampyrskräckis
Av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström

MEDVERKANDE
Teodor Fredriksson, Wilma Pihl, Lisa Lambot,
Kajsa Rydén, Eva Moberg, Agata Evner, Erik Moberg,
Sandra Andersson, Michael Björkman, Jakob Fundberg

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang
Lilja och Lily Kvartersteaterns skräckis reportage Kultursidan.nu 24/10 2017
Kvartersteatern nytolkar klassiker i år reportage Kultursidan.nu 29/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.