• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM-kontor för kränkta sköldpaddor


Testad. En road Fredrik Löfgren har fyllt i KALT-testet och fått ett fint resultat. I bakgrunden värden Josefin Stoor och coacherna.

 

”Jag ska utnyttja min kränkthet”

 

NORRKÖPING Din kränkthet, din styrka. Den ironiska kreativiteten har flödat när fem KSM-studenter kom på idén att göra ett skruvat projekt om kränkthet. I dagarna två håller de konsultbyrån ”Sköra sköldpaddor” öppen för alla som vill hitta rätt i arbetslivet.

– Vi undersökte vem som har rätt att säga vad till vem i vilken situation, inleder Josefin Stoor som går andra året på KSM, utbildningen för Kommunikation, samhälle och media vid Linköpings universitet.

 

Sköra sköldpaddor
Coacher. Sköra sköldpaddors verksamhet går ut på att testa besökare och med utgångspunkt från resultatet ge vägledning i arbetslivet. Fast allt är fejk, även om studenterna tränar på många moment som uppstår inom projekt.

 

Hennes roll på konsultbyrån ”Sköra sköldpaddor” är att vara värd. Alla besökare i kontoret de lånat hos Good News of Norrköping på Bredgatan 11 får fylla i ett KALT-test, inte olikt ett psykologtest. Vid borden sitter de fyra coacherna redo att gå igenom testet, utvärdera resultatet och rekommendera besökaren fortsatta steg framåt i arbetslivet.

Kränkarkungen Klas passar som chef, Anpassningsbara Agneta kan bli avdelningschef medan Lättkränkta Lena är lämplig personalrepresentant. Tystlåtne Tony rekommenderas extra coachning, för hur skulle det annars gå?

Måndagens förste besökare tittar in och får ett TALK-test i handen av värden Josefin. En road Fredrik Löfgren sätter sig i besökssoffan och fyller i sina svar. Sedan går han fram till en coach.

– Jag har utfört testet seriöst och noga och fått ett fint resultat. Jag ska utnyttja min kränkthet för att få förändring till stånd, berättar Fredrik Löfgren som tidigare läst teknisk fysik men nu mest ägnar sig åt robotar.

 

Nasrin Mohamoud
– En bra coach är lyhörd, säger Nasrin Mohamoud som utvärderar ett KALT-test.

 

Upprinnelsen till projektet var när Caroline Hyttinen och Ann-Charlotte Thuresson såg hur en känd fruktdesignbloggares inlägg plötsligt rörde upp en debatt. Bloggaren hade skurit en frukt så att den liknande en djur och könsbestämt det. En del läsare hade blivit kränkta å djurartens vägnar.

– Det kändes som att det var lättare att ge sig på henne för att hon var en tjej som skrivit, kommenterar Ellen Carlsson.

KSM-studenterna spånade vidare utifrån händelsen och drog trådarna till att deras projekt skulle handla om kränkthet, fast inte i djurvärlden utan i arbetslivet. De skapade konsultbyrån ”Sköra sköldpaddor – Blev du kränkt eller?” Med slagordet Din kränkthet, din styrka.

– En bra coach ser till individen och vad den behöver göra för att nå sin fulla potential, säger Ellen Carlsson övertygande.

Och varför sköldpaddor?

– Hårt skal men ömtålig hud, svarar Josefin Stoor snabbt.

 

Sköra sköldpaddor
Detaljer. På besöksbordet ligger broschyrer som KSM-studenterna skapat. Cards Against Humanity står det på den svarta asken.

 

Allt är humoristiskt nonsens men KSM-studenterna har ändå lagt ett imponerande jobb på sitt projekt. Från innehåll och utformning av enkät, svarsresultat och broschyrer till möblering av sitt kontor med alla olika detaljer. För ett kontor skulle ha.

– Vi skojade om ett kontor, berättar Caroline Hyttinen som agerar coach vid ett av de svarta borden i kontoret.

– Det var intressant att leta lokal och se vad man kan göra med olika lokaler, tillägger Ann-Charlotte Thuresson.

Förutom konsultbyrån Sköra sköldpaddor har studenterna skrivit uppsatser. Men de är seriösa studier. Josefin Stoor undersöker i vilka sammanhang SVT skrivit om kränkthet. Ellen Carlsson och Nasrin Mohamoud skriver En etnografisk studie av en separatistisk nätgemenskap på FB. Caroline Hyttinens och Ann-Charlotte Thuressons uppsats har titeln Den lättkränkte svensken.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin (Tystlåtne Tony)


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sköra sköldpaddor

SKÖRA SKöLDPADDOR, BREDGATAN 11 Norrköping

21–22 maj 2018
Sköra sköldpaddor
KSM-projekt / interaktiv installation
Handledare: Mattias Åkesson

KSM-STUDENTER/PROJEKTANSVAR
Josefin Stoor, kommunikatör
Ellen Carlsson, producent
Nasrin Mohamoud, exekutiv producent
Caroline Hyttinen, design/innehåll
Ann-Charlotte Thuresson, ekonomi

LÄNKAR
Sköra sköldpaddor FB-evenemang
KSM info Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.