• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern dansar fram Boyes dikt


Danspoesi. Text, rörelse, musik, ljus samspelar i Kvartersteaterns Tillägnan som gavs i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34 i helgen.

 

Längtans budskap gick in

 

RECENSION/NORRKÖPING Dikter med dans. Under fredagskvällen hade Tillägnan premiär hos Kvartersteatern på Teater Bråddgatan 34. Karin Boyes dikter dansades fram i alla sina känsloskiftningar och musiken av Pelle Mählby passade stämningen perfekt.

Ensemblen högläser poesi. De turas om att göra Karin Boyes röst till sina egen, och poeten får nytt liv genom dem. Allas röster har olika klangfärger och tempon, vilket tillför lyriken olika dimensioner.

Karin Boye är regissören Frida Nyströms favoritpoet. I infobladet skriver hon att Boye ”fångar vemod som ingen annan” och att uppsättningen ”är Tillägnad alla som är eller har varit kära, och de som är kära och inte vill vara det”.

Diktsamlingen Härdarna (1927) sägs också vara den som befäste poetens plats i den svenska litteraturen. Uppsättningen har fått sitt namn från en diktsvit i samlingen. Det är också den vi hör och får gestaltad för oss.

 

Tillägnan
Maskspel. Maskerna uppträder som hinder för kärleken.

 

Dansens koreografi, som regissören även ligger bakom, är spännande för ögat och ofta både överraskande och harmonisk. Musiken med sång ger en modern touch, medan ljudbilderna ligger som en förstärkande slinga bakom de lästa orden.

Kan det vara mystiken som får mig att tänka på Tim Burton? Av någon anledning påminns jag också starkt av den franska animerade filmen Pojken med det tickande hjärtat/Jack et la mécanique du coeur (2013). Det är något med stämningen.

Publiken kastas mellan eufori och förtvivlan, med de maskbeklädda ständigt lurande bakom hörnet, redo att sära på de lyckliga paren.

Skådespelarna uttrycker känslotillståndens variationer trovärdigt, men av någon anledning leder maskerna också till fnitter i publiken. Kanske finns en tragikomik i att kärleken alltid överger när den just verkat som lyckligast.

 

Tillägnan
Nära och långt borta. Ljussättningen bidrar till berättandet och stämningen.

 

Ensemblen består av duktiga dansare som levandegör litteraturen. Men det skadar aldrig att läsa lite högre och lite tydligare. Generellt ligger läsningen ändå på en mycket bra nivå, men för att jag personligen verkligen skulle kunna ta till mig poesin hade det nog behövt gå lite långsammare på sina ställen. Nu fick jag dock uppleva dikterna med flera sinnen – och längtans budskap gick in.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Emil Peterzon och Sofia Skoog/Kvartersteatern

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Tillägnan

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

27–29 april 2018

Tillägnan
Dans, poesi, teater efter Karin Boye
Regi & koreografi: Frida Nyström
Orginalmusik: Pelle Mählby

SKÅDESPELARE
Malin Andersson, Mohammed Baraate, Daniel Braesh Andersson,
Saga Brink, Alfred Emanuelsson Vretander, Therese Erlandsson,
Emma Friberg, August Hellström, Emil Peterzon, Sofia Skoog

LÄNKAR
Pojken med det tickande hjärtat trailer
Karin Boye Sällskapet hemsida Tillägnan
Kvartersteatern hemsida Facebook Karin Boyes
Tillägnan på Kvartersteatern reportage Kultursidan.nu 20/4 2018
Skådespelerskan spännande klassiker recension Kultursidan.nu 14/3 2018
Boyes dikt berör igen hos Ung scen/öst recension recension Kultursidan.nu 27/1 2018
Lilja och Lily en ödesdiger historia recension Kultursidan.nu 31/10 2017
Kvartersteatern nytolkar klassiker i år reportage Kultursidan.nu 29/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kvartersteatern dansar fram Boyes dikt

  1. Pingback: Vem styr över Franziska Fausts öde? – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Franziska Faust önskar sig framgång – KULTURSIDAN.nu