• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Guidad tur i De Geerelevers Vårsalong


Vilken är inte som de andra? Patronhylsor som konst i stället för vapen.

 

”Man känner sig själv”

 

NORRKÖPING Sprängfyllt som ett vårskrik. De Geergymnasiets traditionella Vårsalong visar utbildningens bredd och elevernas utveckling, från ettornas försök till treornas personliga uttryck. Återanvändning märks genomgående – av material som idéer som det egna ansiktet.

– Det är mycket självporträtt. I olja, pastell, blyerts, grafik. Ett sätt att träna som ger anatomi, teknik och proportioner, säger Noah Vestermark.

– Vi fick i uppgift att teckna självporträtt ur minnet, utan att titta. Man känner sig själv, då får man ut det på papper, berättar Jacob Gahona Svensson.

 

De Geergymnasiets Vårsalong
Händer. Tecken.

 

Noah och Jacob går i tvåan på De Geergymnasiets Bild och form. De guidar mig i utställningen som fyller Konstforums alla rum och vrår. Det är kroki i trappan upp, en man med stav som stöd. I hallen möter ettornas arbeten, främst en serie av skulpturer som återanvänds på olika sätt.

– Först gör vi vi dem i lera, sedan i kartong. Sedan målar och tecknar vi av dem, förklarar Jacob Gahona Svensson, som bytte från programmering på Ebersteinska till Bild och form i tvåan och fick jobba hårt för att komma ikapp.

– Man får pröva på mycket. ”Det här gillar jag, det här gillar jag inte”, fortsätter Noah Vestermark som alltid tyckt om att teckna och inspireras av serier, illustratörer och nu siktar mot att arbeta som tatuerare.

I ettornas rum finns de första självporträtten i färgade papperscollage. Temat med självporträtt följer genom årskurserna. Där är självporträtt i alla rum, med färg och utan.

Tvåornas stora rum rymmer också lerfigurer, en handserie i både lera och teckningar, abstrakta målningar och skulpturer. Mitt i rummet drar en blommande nätskulptur blickarna till sig, sommarben med spring. Något som ser ut att vara små patronhylsor, en med en uppstickande blomma, på en uppslagen bok. Andra hylsor hänger i en mobil.

 

Jacob Gahona Svensson, De Geergymnasiets Vårsalong
Abstrakt. Teckningen vid Jacob Gahona Svenssons axel går igen i målningen uppe till höger, fast då har rutmönstret vänts upp och ned. Uppdraget som alla elever fick att arbeta med var ordet ”vågspel”.

 

Jacobs skulptur Vattenkraftverk i kartong, gips och tyg går helt i vitt. Han tycker själv att det är den minst djupa uppgift han gjort.

– Jag var jättetrött och bilden av kraftverket var det första som kom upp i huvudet, säger Jacob som är intresserad av arkitektur och kan skära i kartong sedan året på Ebersteinska.

Noah Vestermarks Totempåle är i mindre format men mycket genomtänkt och arbetad i flera material som lera, gips, ståltråd, tyg och papper.

– Jag ville få med naturen och dess mer spirituella, religiösa anda, förklarar Noah.

I trean kommer Jacob och Noah att få testa grafik.

– Vi har arbetat med linoleum, torrnål, screentryck och collografi, räknar Felizia Amnefalk upp.

Vi träffar på henne mitt i den lilla smatten med grafik. Jag känner igen Felizia från treornas examensutställning i Mirum galleria i vintras. Nu har hon med några av sina grafiska insektsbilder. Dessutom visar hon en grafik med folklig kurbitskänsla med livmoderform och blommor.

 

De Geergymnasiets Vårsalong
Norrköping bygger. I ett av treornas rum märks det tydligt att arkitektur är en viktig del av gymnasieelevernas utbildning. Deras teckningar, akvareller, målningar, kartongbyggen reflekterar både det äldre och det nya Norrköping

 

– Treorna har mest frihet, säger Jacob och låter som att han ser fram emot det kommande årets utmaningar.

Människokroppen går igen nästan lika mycket som självporträtten. Krokins manliga modell har uppenbarligen även suttit modell i målarsalen och prövats i olika färgkombinationer. De porträtterar även yttre och inre rum. Den här generationen av bildelever är med om Norrköpings omdaning – det syns på byggkranarna.

Det här att pröva en form i helt olika material – skapa och rita/måla av – finns fler exempel på. I trean möter eleverna även keramik och glas och kan göra fördjupande arbeten där de studerar förebilder och går vidare på egen hand.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

De Geergymnasiets Vårsalong

KONSTFORUM Norrköping

19–25 maj 2018 kl 12 – 16
Vårsalong
De Geergymnasiets Bild och Form-elever, åk 1 – 3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook
Bild- och Formtreor ställer ut i Mirum reportage Kultursidan.nu 1/3 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.