• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Keyyo – svenska stjärnan från Omsk


Rysk entré. Inte helt enkelt att komma som ny i klassen till skolan i Smedjebacken.

 

”Putin, var är du? Kom hit nu!”

 

RECENSION/NORRKÖPING En gravid Putin, ryska skämt och berättelsen om hur det är att vara rysk invandrare i en svensk ort på 5000 invånare. Det är en bråkdel av vad vi får höra under Keyyos show Ryssen kommer.

K uttalas [key] på engelska och namnet Kristina börjar med bokstaven K. Om du tar dessa och slår ihop det med rappens [yo], så får du [keyyo].

Influencern och youtubern Kristina Petrushina, även känd under namnet Keyyo, intar scenen på Flygeln denna lördagkväll. I salen finns det många lediga platser kvar men det hindrar Keyyo inte från att ge järnet på scenen.

Majoriteten av publiken är under 18 år, troligen fans som följer Keyyo på Youtube, och med sig har de sina föräldrar. Trots den åldersmässigt blandade publiken lyckas Keyyo involvera alla i showen. Bland annat genom att dela ut föremål som de får ge henne när hon behöver dem på scenen.

Den äldre publiken får säga ”Åh vad han är tjusig” samtidigt som de yngre säger ”Blää”, när den kända scenen med Baby’s och Johnnys intima dans ur filmen Dirty Dancing visas på scenens tältduk. Keyyo brukade se filmen med en bekant i Smedjebacken och då sa Keyyo alltid ”Blää” när den andra tyckte att Johnny var hur tjusig som helst.

 

Keyyo
Barnporträtt. Scenografins stämningsskapande tält blir en filmduk som bidrar till berättandet.

 

Under en och en halv timme får vi följa med Keyyo under en snabbgenomgång av hennes 21-åriga liv. Hon driver med sig själv, vilket gör showen flytande och rolig. I början berättar hon om sin familj:

– Min pappa, han drog sig ur ganska tidigt.

Vilket går att tolka på på två olika sätt. Men det hon menar är att hon växte upp med sin mamma och att pappan var frånvarande. När Keyyo är 8 år hittar hennes mamma kärleken i Sverige, i ett helt annat land, med ett främmande språk.

Keyyo och hennes mamma flyttar från 1,2-miljonerstaden Omsk i Ryssland till lilla Smedjebacken i Dalarna med 5.000 invånare. Berättelsen om flytten och att vara den nya tjejen i skolan som försöker betala mattanten för lunchen, pratar konstigt och har annorlunda kläder är gripande.

Utanförskap och mobbning får Keyyo utstå i Sverige, men hon kämpar vidare. Under tiden som hon berättar om det svåra ger hon peptalk och tips till publiken hur de kan göra om de får utstå något liknande.

 

Keyyo
Mellan det roliga. Återkommande läser hon upp brev som hon skrev till sin barndomskärlek Andrei som bor kvar i Ryssland.

 

En historia som hon själv tycker är extra rolig är när hennes mamma köpte två kaniner åt henne i present.

– Missförstå mig inte, jag älskar djur men hatar att vara husdjursägare, säger Keyyo.

Hon lovade sin mamma att ta hand om kaninerna, men efter en dryg vecka fick mamman ta över ansvaret, eftersom intresset att ta hand om dem inte längre fanns.

Kaninerna var en tjej och en kille som var syskon. Keyyo döpte kaninhonan till Vika och mamman döpte kaninhanen till Putin, vilket var ett skämt mellan mamman och hennes sambo. De hade diskuterat hur roligt det skulle se ut om mamman ropade i trädgården:

– Putin, var är du? Kom hit nu!

Det skulle få mamman att verka som en tokig ryska. Historien om Putin och Vika slutar med att Putin visar sig vara en tjej och blir gravid med sin syster som egentligen visar sig vara en kille. En bekant tar över kaninerna och problemet med Keyyos incestkaniner är löst.

När förhållandet tog slut mellan Keyyos mamma och hennes svenske man flyttade Keyyo och hennes mamma till Göteborg. Där började Keyyo videoblogga på Youtube med en växande följarskara (nu uppe i 366.000 prenumeranter).

Helt plötsligt hör SVT av sig. Det ena leder till det andra och idag står hon på Flygelns scen och har sin alldeles egna show som hon turnerar runt i Sverige med.

© Text : Caroline Slotte
© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Keyyo

FLYGELN Norrköping

19 maj 2018
Keyyo – Ryssen kommer
Manus : Kristina Keyyo Petrushina
Regi: Anna Vnuk

LÄNKAR
Keyyo Blixten Youtube

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.