• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötsk konst åt alla hos IOGT-NTO


Konsttorg. Den stora entréhallen hos IOGT-NTO i f.d. Matteusgården har blivit konstgalleri denna vecka. 22 östgötska konstnärer deltar i utställningen ”Konst åt alla”.

 

Sänkta trösklar ska bjuda in en ny publik

 

NORRKÖPING Konst hela veckan lång. 22 etablerade östgötska konstnärer deltar när IOGT-NTO omvandlar sin stora hall till pop up-galleri under slagordet ”Konst åt alla”. Med utställningen kan både konst och arrangör nå ny publik.

Det tar tid att flytta, att etablera en ny plats, en ny verksamhet. Lilla Teatern tog ner skylten när IOGT-NTO sålde sitt hus på Repslagargatan häromåret. Skylten kom upp igen i nya fastigheten, före detta Matteusgården på Norra Promenaden 108.

Här är flera små och stora rum för sammankomster. Nya Lilla Teatern med renoverad salong, teaterscen och stor bioduk med bästa ljudupplevelse för direktsänd opera (och fotbollsmatcher).

 

Randi Leirnes
Grafik. Randi Leirnes Gömd (glömd) II.

 

”Konst åt alla” tar den jättestora men i sammanhanget något dunkla entréhallen i bruk under veckan. 22 östgötska konstnärer deltar med tre verk vardera. Merparten har ställt ut hos Kronan, Konstforum, Östergötlands museum, Skådebanan och andra etablerade gallerier i Norrköping och Linköping under de senaste åren.

En del verk känns också igen därifrån, som Bo Olls Drömspår, tre nedslag i ett mångårigt konstprojekt. Eller Jonny O Grundströms och jag sluter mina ögon. Det gör inte det minsta ont att se dem igen. Merparten av verken är förstås nya för mig, roligt är att bekanta sig med grafikern Randi Leirnes lika klarsynta som lågmälda landsbygdsserie.

– Vi fick frågan om vi kan ha ”Konst åt alla” under vecka 46, förklarar Håkan Karlsson på IOGT-NTO som gärna sänker trösklarna för att göra konsten tillgänglig för fler.

”Konst åt alla” är nämligen ett projekt som sedan många år poppar upp i samlingslokaler landet runt genom samverkan mellan Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksföreningen Våra Gårdar och Folkets Hus och Parker. De medverkande konstnärerna har förmedlats genom Region Östergötlands konstkonsulent Lena Wiklund.

Tavlorna, för det är enbart måleri, grafik, digitaltryck och blandteknik med eller utan ram som hänger på väggarna, vänder sig till den privata publiken. Inga radikala konceptuella verk, inte heller framspottad design. Däremot många personliga uttryck.

Några få verk är riktigt stora. Störst är kanske Agneta Östlunds målning Point of View där hon en gång utvinner hon intryck från en resa till en främmande stad. Måleriet är märkligt slätt på ytan, nära fotot och grafiken, medan kompositionen lyfter fram ett skyltfönsters alla detaljer och speglingar. Minst är kanske Lena Wahlstedts tre små broderade bilder.

 

Thomas Edetun
Måleri. Thomas Edetuns landskap har titlarna När moln blir till, Posto och Glockenbhuttenbackenbeckenbotten.

 

Priset är oftast plånboksvänligt. Må så vara att landskapsmåleriets förnyare Thomas Edetuns spännande och livfulla oljemålning När moln blir till går loss på 22.000 kronor. Merparten är betydligt mer modesta i sina anspråk. I andra änden av prisskalan hittas Cecilia Uhlins fina grafik med vackra, om än stulna, titlar (Shine On You Crazy Diamond) à 900 kronor.

Håkan Karlsson kan tänka sig att öppna IOGT-NTO:s hus för fler konstutställningar i framtiden. Så rätt tänkt, byggnadens höga arkitektoniska kvaliteter ropar ju ”konsthall”.

– Jag ska nog börja se mer konst, avslutar han.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Konst åt alla – Lena Wahlstedt, Stefan Teleman, Thomas Edetun, Cecilia Uhlin, Camilla Lothigius

IOGT-NTO Norrköping

14–19 november 2017
Konst åt alla

Utställning

Arr: Bygdegårdarnas Riksförbund, Riksföreningen Våra Gårdar och Folkets Hus och Parker

KONSTNÄRER länkar till artiklar om utställningar (ej samlingsutställningar)
Fredric Ilmarson
Christofer Dahlby
Caroline Färnström reportage
Cecilia Uhlin reportage
Berit Hammarbäck reportage
Jonny O Grundström reportage
Åke Bjurhamn reportage
Anneli Lindberg recension
Hasti Radpour reportage
Stefan Teleman reportage
Jimmy Gustafsson recension
Camilla Lothigius reportage
Björn Svensk
Helena Forsberg
Amjad Altaayyar reportage
Agneta Östlund reportage
Cristina Ruthger
Randi Leirnes
Thomas Edetun reportage
Isabel Cantzler
Bo Olls reportage
Lena Wahlstedt reportage

LÄNKAR
IOGT-NTO hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.