• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stefan Teleman går vidare genom tre rum


Solsmekt. Stefan Teleman öppnade sig för skogens alla träd i sin serie naturmåleri under 2016

 

I gliporna föds ett nytt måleri

 

NORRKÖPING Tre utställningar i en. Konstnären Stefan Teleman har bidat sin tid. Utställningen Blandad sällskap Galleri Kronan tycks uppdelad i tre redovisningar av de senaste fem årens mödor, med ”fiskargubbar” och skogsstudier. I gliporna föds ett nytt måleri.

Ibland ser man inte skogen för bara träd. Här kan i stället träden komma bort när måleriet tar skogen, himlen, skuggor och ljus – allt – så nära att det blir svårt att urskilja. Alltså läge att backa – och närma sig igen. Det är den slags konst som inte ger sig till känna med en gång, men öppnar sig för upptäckter över tid.

Flera av dessa verk, med björkar, lönnar och granar, var ursprungligen tänkta som konstnärlig utsmyckning i nya bostadsbyggen. Så blev det inte och nu landar de här med och utan solblänk.

Klart är att Stefan Teleman har ett nära förhållande till markerna utanför vårens, sommarens och höstens stugknut. Eller rättare sagt, ett uppfordrande förhållande, naturen tränger på och kräver sin rättmätiga plats i måleriet.

– Det är nytt för mig, kladdandet med akrylfärg. Jag gillar att kladda, kommenterar Teleman som även upptäckt den snabbtorkande akrylens skulpturala egenskaper.

 

Stefan Teleman – Gala-uniform
Gala-uniform. Porträttet av en amerikansk militär svävar över och samverkar med en äldre konstnärs landskap.

 

Gubbar, med och utan fiskarens sydväst, hänger i Kronans lilla galleri. Gummor med förresten. Folk!

Det är några år sedan Stefan Teleman var som mest intensiv med sina fiskegubbar, helst målade på redan färdiga original från den en gång så polulära genren. Det märks att tiden gått när väggen med samlingsnamnet Fishermens Board, styrelsefiskare, till hälften är fylld av avgångna personer, som Ordföranden (Li Teske) och Fredrik Metare (Reinfeldt). Men HMK Kungsfiskaren är ju kvar.

På väggen mittemot märks med all önskvärd tydlighet hur måleriet glider iväg, som det så gärna gör hos en konstnär med Telemans lust. Han testar nytt hela tiden. De första originalfiskarmålningarna ersattes med andra loppisfynd som han kompletterat. Det är landskapsmålningar med skogen lite längre bort, en äng och kanske lite vatten tillsammans med ett porträtt.

Just detta måleri, förvandlandets, fortsätter in i det tredje rummet. De jag tycker bäst om låter porträtten – av kända eller okända personer i det blandade sällskapet – sila in i landskapet. Ett huvud fullgörs inte av Telemans pensel utan han låter den äldre konstnärens grangrenar utgöra lockar. En bemärkt soldats medaljer hänger på rad över vattnet, att han får livboj runt huvudet och en förlängd pridenäsa är kanske bara för att Stefan Teleman är den rabulist han är.

– De är lite rättslösa, svarar Stefan Teleman när jag frågar om de mer prydliga landskapsmålarnas upphovsrätt – det är ju andra konstnärers verk han handgripligen ger sig på.
– Det är lite ingenmansland när man handlar på loppis. Jag har försökt att spara den ursprunglige konstnärens namn.

Här finns också mer komplexa verk, som Obama-sviten, packad av symboler. Eller vitsigheter, två klockor med pipor (fiskargubbarnas?) som sekundvisare har fått titlarna Samtidskonst I och II.

 

Stefan Teleman – Geografik 3
Geografik 3. Träskivan är nästan naken, den svarta färgen splashar nya kartografiska erövringar. Nya färger smyger fram.

 

I gliporna föds ett nytt måleri. Som om konstnären börjar om från början med små bitar av plywood och tunn täckande färg (tusch?) som får ta sina egna vägar. De smiter in i galleriets alla rum, blandar sig lika diskret som distinkt med övriga sällskapet. Geografik heter många med stigande numrering.

Den svarta färgen flödar och stannar, blir kartor över nya länder. Men han går raskt vidare, prövar rött – det blev Porträtt. Till sist några lysande varma flöden i olika färger, inte långt ifrån akvarellen.

Han gillar att kladda, han Teleman.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren och Stefan Teleman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

14 – 29 januari 2017
Blandat sällskap
Stefan Teleman

Måleri

LÄNKAR
Stefan Teleman hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.