• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vadstena Sång- och Pianoakademi tar över


Herdar och annat löst folk. Vadstena-Akademiens solister brukar vara i slutet av utbildningen till operasångare. Folkhögskolans elever har inbjudits att medverka som kör och i mindre roller. Bilden är från repetitionerna av Kär och galen sommaren 2016.

 

Tvåårig utbildning för romanssångare och pianister

KORTKORT/VADSTENA
Ett år blir två. Vadstena-Akademien och Folkuniversitetet tar över Musiklinjen från Vadstena folkhögskola i höst. Efter flera års oro för utbildningen för klassiska sångare och pianister har Myndigheten för yrkeshögskolan gett klartecken till Vadstena Sång- och Pianoakademi, som blir det nya namnet.

Vadstena Sång- och Pianoakademi får två parallella spår, en linje för sångare och en linje för pianister. Fokus kommer att ligga på romansinterpretation, att tolka musiken, och eleverna kommer att samarbeta, allt som de gör redan i dag. För eleverna blir den stora skillnaden att utbildningen blir tvåårig med en grundkurs och en fördjupningskurs på vardera ett år.

– Vi startar med ett fördjupningsår i höst för att fånga upp de som går på Musiklinjen idag, säger Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien. Det blir ett sätt att få en övergång från den nuvarande utbildningen.

Musiklinjen vid Vadstena folkhögskola, med Linköpings stft som huvudman, har länge varit viktig för Vadstena-Akademien. Sångeleverna har fyllt i de mindre rollerna i operauppsättningarna om sommaren. Men under de senaste åren har utbildningen varit i fara av ekonomiska skäl. Något som alltså lösts.

Finansiering av de nya utbildningarna, som blir högskoleförberedande, sker med bidrag från bland annat region Östergötland, Vadstena kommun, Linköpings stift, privata medel och studerandeavgifter.

Med klartecknet från Myndigheten för yrkeshögskolan kan Vadstena Sång- och Pianoakademi nu förbereda för framtiden. Förhoppningen är att utbildningen även får statsbidrag, i så fall från hösten 2018. Då kan de två ettåriga kurserna slås ihop till en sammanhållen tvåårig utbildning.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Vadstena Sång- och Pianoakademi hemsida
Vadstena-Akademien hemsida Facebook
Vadstena folkhögskola Musiklinjen hemsida
Dubbeloperan Kär och galen i Vadstena reportage Kultursidan.nu 18/7 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.