• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nedräkning – sista 21 akterna till WTM’17

Folkpoprocken är stark i år

KORTNYTT/NORRKÖPING
Döden livedebuterar. Alltså den svenska elektroniska musikakten kommer till Where’s The Music? Med bara två veckor kvar till öppningsackordet släpper FKP Scorpio de sista 21 akterna. Det blir ny – och inte fullt så ny – norsk, dansk och väldigt mycket svensk musik.

Mest kända är sångaren Henric de la Cour som startade i punkgruppen Yvonne för 20 år sedan och folkpopduon Smith & Thell som skrev Human för Oscar Zia i Melodifestivalen förra året.

I släppet ingår två norska akter: Amanda Delara som debuterade med mörka popsingeln Paper Paper i augusti. Anna of the North har varit med lite längre och har lagt flera spår på Soundcloud, nyast är Oslo.

Danska R&B-soularna Phlake slog igenom med Pregnant som passerat 1 miljon lyssningar på Spotify, och har varit mycket flitiga sedan dess. School of X är MØ-trummisen Rasmus Littauers drömpopprojekt.

De svenska akterna rymmer olika stilar. Lyssna bara på rapakten Mouthe, en lugn vacker röst och musikalisk fusion med öppenhet mot det mesta.

Folkpop med och utan rock kommer starkt. Crying Day Care Choir kommer från Malmö och sprider kärlek med retrostuk, kolla in musikvideon till Wedding Song. Från världsmusikstaden Falun kommer skönsjungande duon Good Harvest som slog igenom i USA med Joni Mitchells Woodstock. The Tarantula Waltz är låtskrivaren Markus Svenssons soloprojekt som kan låta mycket varierat beroende på vilka han samabetar med.

Delagoon från Stockholm spelar 1960-talspop, fast lite snabbare. Snabbt går det även för It’s for Us, också de Stockholmsbaserade. Göteborgarna i Terra påstår sig inspirerade av amerikansk 80-talsrock, fast de sjunger på svenska. Medan Tella Viv slår av på takten.

Från Norrköping kommer Exon Banks som lägger mjuka mattor. Från Linköping elektro/song-duon Post Pines. Elektroniska Döden, från Malmö och Sandviken, har en oändlighet i rytmiken men kan lägga på klanger med uppmuntrande vemod.

Esther Vallee har tagit omvägen via Frankrike och Storbritannien. Indiepoparen släppte två låtar i somras: Your Name och Hard Time.

Punken lever! Det skallrar om punkiga noisepoparna Gestures. Twin Pigs regerar. Öser gör indierockarna Rome Is Not A Town från Göteborg.

WHERE’S THE MUSIK Norrköping

2 – 4 februari 2017
Musikfestival

Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Amanda Delara | Anna Of The North | Crying Day Care Choir | Delagoon | Döden  | Esther Vallee | Exon Banks | Gestures | Good Harvest | Henric De La Cour | It’s For Us | Mouthe | Phlake | Post Pines | Rome Is Not A Town | School of X | Smith & Thell | Tella Viv | Terra | The Tarantula Waltz | Twin Pigs |
Where’s The Music hemsida Facebook Spotify
Studieförbundens Black Box på WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 23/12 2016
Hurula och Skott lyfter WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 22/12 2016
Erik Lundin och ytterligare 29 till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 1/12 2016
Broder John och Flora Cash till WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 9/11 2016
Magnus Carlson dragplåster för WTM’17 KortNytt Kultursidan.nu 25/10 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.