• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Casia Bromberg reflekterar över kroppen


Kroppen. Skäms inte för att du är människa. Var stolt.

 

Leve Stina Wollterdans!

 

RECENSION/ NORRKÖPING Lekfullhet och vemod i Konstforums Studion i Norrköping. Fotografen Casia Bromberg skildrar hur det är att vara människa. Med sig själv som modell får hon besökaren att reflektera över den egna kroppen.

Den första bilden jag ser är av en kvinna som klättrar under ett tennisnät. Ja, det ser nästan ut som att hon har fastnat. Men samtidigt på väg att trassla sig ur. På väg mot frihet. Samma känsla får jag från två andra fotografier av kvinnor som klättrar.

Eller ska man säga, dras in i en häck. Vad finns där på andra sidan?

En tredje kvinna klättrar över en klippa och vidare in i ett dimmigt landskap. Man anar människor i bakgrunden. Och en fyr?

 

Casia Bromberg
Fast i tillvaron. En kamp på väg mot friheten.

 

Längtan, lekfullhet och att få vara sig själv i sin egen kropp, tycker jag mig se i Casia Brombergs utställning Juice Bodys. Fotografierna, tagna mellan 2014 och 2017, är underfundiga och fyllda både med livsglädje och vemod.

Man kommer dem väldigt nära inpå. I ett litet rum, för rummet blir mycket litet i den här utställningen. Några bilder hänger på väggarna, andra i träramar som står i mitt i rummet. En bild på varje sida.

Det är fotografen själv som står modell med sin egen kropp. Som om hon vill att vi ska tänka på våra egna kroppar. Är vi stolta över dem? Eller försöker vi dölja dem? Glömma dem?

 

Casia Bromberg
Med sig själv som modell. Casia Bromberg skildrar människan.

 

Skrota alla Gör-om-dig-program och leve Stina Wollterdans! Mina tankar går till Tomas Tranströmers dikt Romanska Bågar från diktsamlingen ”För levande och döda”, 1989, som jag tycker sammanfattar utställningen. Där en ängel omfamnar diktaren och viskar:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

STUDION, KONSTFORUM Norrköping

12-26 November 2017
Juicy Body
Casia Bromberg
Fotografi

LÄNKAR
Casia Bromberg hemsida
Konstforum hemsida Facebook
Casia Bromberg i Konstforums fotostudio reportage Kultursidan.nu 22/9 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.