• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Casia Bromberg i Konstforums fotostudio

 

Med bildsviten Tokalynga hyllar Casia Bromberg gemenskap och närhet mellan människor.

 

Bland vänner

 

– Det här är ett sätt att vila från examensprojektet, säger Casia Bromberg men tillägger att ”det här” – dokumentärbilderna från Tokalynga gamla skola, numera teaterhus och öppen kursgård i Halland – ändå har något slags samband med det mer sofistikerade konstfotoprojektet Come Closer hon gjort som slutarbete på Fotohögskolan i Göteborg.

Naturligtvis finns det en berättelse om just Casias väg till Tokalynga, som inbegriper poeten Bob Hansson och en skrivarkurs som inte var någon skrivarkurs utan något mycket större och mer omvälvande. Men den berättelsen är inte här.

Däremot ledde den fram till beslutet att dokumentera människorna, stämningen och huset som betytt och betyder så mycket för den unga fotografen. Det är inte för inte som hon valt mellan sin digitala kamera och sin analoga och valt den senare – en Hasselbladare med film som ger kvadratiska bilder (”Svindyrt! Jag importerar filmen från Tyskland, 50 rullar åt gången.”)

Hängningen i den lilla studion följer en presentationslinje: först huset med eternitplattorna i avskalad vårvintermark utan en tillstymmelse till romantisk blomning. Sedan köket, diskbänken, och människorna. Fotoprojektet har tagit henne tre år och hon tänker sig en fortsättning där hon även skriver om sin och andras vägar till Tokalynga. Förmodligen skriver hon också om att vi människor behöver varandra – bortom efternamn, yrken och roller.

Casia Bromberg fotograferar i naturligt ljus, i ljusa rum och svarta övningssalar. Bilderna bygger en enkel symmetri, motivet – människan – i centrum. Några blundar, andra tittar rakt in i kameran. Nakna avspända ansikten, avklädda all förställning. Bland vänner.

Casia Bromberg rapporterar från en värld som är möjlig.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • STUDION, KONSTFORUM Norrköping

  • 25 september – 9 oktober 2011
    Tokalynga
    Casia Bromberg

 

LÄNKAR
Casia Bromberg hemsida
Konstforum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627604617731″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.