• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eva Lalander ställer ut på Galleri Kronan

 

Hemvändare. Eva Lalander ställer ut på Galleri Kronan.

 

Akvareller under påverkan

 

Tid har gått. De stora akvarellerna tycks berätta om tid som varit, om minnen från då. Motiven har stelnat. Färgerna har bleknat. Ändå är de målade i år, den senaste bara häromveckan.

Eva Lalander använder gärna sig själv i bilderna som ser så vardagliga ut, hon sitter i köket framför spisen, eller står rygg mot rygg med en ung flicka – sig själv i yngre upplaga. Innehåll kontra färg och form vägs mot varandra och väger jämnt.

– Jag kan använda bilder jag hittar i tidningar eller så. Jag lägger till eller tar bort.

Man skulle kunna hitta en kvinna som blickar inåt, som funderar över varifrån och varthän. Men man måste inte stanna där, man kan gå vidare till formerna som spänner mot varandra – mjukt mot upplöst – där själva akvarellfärgen blir en del.

– Jag är inspirerad av gamla foton från för länge sedan, där man kan se att någon rör sig, är på väg bort ur bilden.

Eva Lalander växte upp i Norrköping, här gick hon i skolan innan lämnade staden för att studera. Först var hon inne på konstvetenskap och textil, därefter konstskolor som Basis och Gerlesborg. Hon målade i olja innan hon av en slump fördjupade sig i akvarellmåleri.

– Det började med att jag sökte jobb som lärare på studieförbund, så jag tvingades lära mig.

Vad är det som gör akvarellen så intressant?

– Jag tycker om transparansen. Och osäkerhetsmomentet – att inte veta vad som händer. Och så vattnet som driver runt pigmentet.

Eva visar på vattnets påverkan på målningen, på färgerna såväl som på papperet. Hur färgen till synes bygger volym eller slitage. Färger mixar starka signaler i blått och rött mot brunt och beige.

– Jag lägger på färg, så får det torka en stund. Sedan kan jag duscha av i badkaret för att bleka ner den. En del duschar jag av åtta gånger.

Jakten på att ge det slitna intrycket, patineringen, söker Eva Lalander också i musiken, för lika mycket som hon målar ägnar hon sig också åt att skriva musik och sjunga. Galleri Kronans inre rum ägnas delvis åt hennes musik som också kan höras, främst senaste skivan Eve and The Last Waltz. Omslagets bild kan hittas på en målning i stora rummet.

– Musiken och konsten hör ihop, säger Eva Lalander och pekar ut titlar med konstanknytning och visar på tavlan Dancing Out of Here som också finns med som låttitel.

En samling skivomslag för en EP (Parkspender / Blackfiring) i röd vinyl, med blyertsteckningar på fjärilar, har grupperats på en vägg. Vi enas om att uppförstorade fjärilar är lite läskiga.

Vernissagekvällen gästar Eva Lalander Östgötateaterns Talkshow tillsammans med sitt band Hellon Chord Organ Blues X 2.

– Det ska bli roligt, jag jobbade som påkläderska på teatern året efter att jag gått ut gymnasiet.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 24 september – 9 oktober 2011
  • Eva Lalander

 

LÄNKAR
Eva Lalander hemsida
Galleri Kronan hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627598124005″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.