• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Åke Bjurhamn och Gårdarna runt sjön


Ljustest. Åke Bjurhamns utställning Gårdarna runt sjön hänger i det svartklädda rummet på Galleri Sander/NP33.

 

”Att göra konst handlar om livet som varit”

 

NORRKÖPING 50 år som konstnär. Den rosa perioden har gått mot sitt slut och Åke Bjurhamn prövar det blåa. Ljust blått, dunklare skymningsblått. Storslagna katedraler och slott har fått ge vika för obebodda hus vid en sjö i ett svart rum på Galleri Sander/NP33.

– Älskandet av en färg kommer i vågor, säger Åke Bjurhamn.

De sista rosa målningarna hänger vid ingången till utställningen Gårdarna runt sjön på Galleri Sander i NP33. De är små, målade på små skivor och han kallar dem förtjust för Bagateller. Rosa, gult, klickar av orange och svarta accenter som styr upp och ger djup och kontur åt landskapen.

Även om där finns en och annan rosa färgklick i det svartklädda galleriet längst in i NP33 är detta den rosa periodens sista utlopp.

 

Åke Bjurhamn
Bagateller. Rosa, gult och svart dominerar serien med små målningar.

 

Det har varit ett mått av storslagenhet i Åke Bjurhamns motivval, åtminstone ytligt sett, under några år. Vi har bjudits in att se katedraler och slott. Målningarna har inte bara hängt på väggar, de har blivit ena halvan av poetiska böcker som han givit ut tillsammans med diktaren Yvonne Andersson. Nu är det enklare boningar som byggs med svarta konturer mot färgade rektanglar. Hus och lador.

– Allt hänger ihop med att jag upptäckt att jag fått sockersjuka, säger Åke Bjurhamn.

– Döden kom nära. Sedan kom gårdarna runt sjön, en melankoli. Ingen av dem är bebodd, tillägger konstnären om de fönsterlösa rektanglarna. – Jag använder dem som arketyper. Det finns en skönhet i förfallet.

Måleriet utstrålar ändå Åke Bjurhamns sedvanliga intensitet, som jag lärt känna den, oavsett om han är i en stram eller ”fluffig” period. Det är ett rörligt konstnärskap som arbetar med form och färg i ett, prövar i lager med den lättsamhet som erfarenheten ger.

När vi ses står merparten av målningarna på golvet. Det är fortfarande två dagar kvar till lördagens vernissage. Åke Bjurhamn provar att hänga på några spikar som är kvar sedan en tidigare utställning.

– Titta! Det blir en otrolig skillnad i färg när det kommer ljus på.

Det har han förstås rätt i. Ljuset gör skillnad.

 

Åke Bjurhamn
Sågverket. En av utställningens mest kraftfulla målningar med en kolorit som både går tillbaka till Göteborgskoloristerna och till tidig modernism. Men är målad här och nu.

 

– Det är 50 år sedan jag debuterade, reflekterar Åke Bjurhamn och minns den starka impulsen från Göteborskoloristerna.

– Jag ser ju hur nära jag är dem i måleriet. Den här skulle kunna vara gjord av Ivan Ivarsson, säger han och pekar på målningen Sågverket med en röd byggnad som speglas i vattnet.

Utställningen bygger på grupperingar i färg. Där är några blå och gula verk, där är några som går i helt i blå nyanser. När Åke Bjurhamn målar har han flera verk på gång samtidigt, de får ett släktskap i färg.

Konstnären uppmärksammar mig också på hur färgerna blandar sig i varandra. ”Smulten” är ordet som konstintendenten Stefan Hammenbeck på Östergötlands museum fällde om Åke Bjurhamns måleri.

– Det är ett 1940-talsbegrepp och det gillar jag!

 

Åke Bjurhamn – Ljust rosa hus
Ljust rosa hus. En mindre del av tavlan täcks av färg. Den rosa byggnaden bara anas. Utan stöd av svarta konturer blir den som ett minne på väg att lösas upp i ett mörknande landskap.

 

Titlarna är konkreta: Sjöbod, Berg och vatten, Gult hus. Vackrast är kanske målningen Ljust rosa hus där såväl landskap som byggnad bara anas i ett ljust töcken. Ett minne på väg att lösas upp? Eller ett farväl till det rosa? Det kanske är samma sak.

– Att göra konst handlar inte om att pensla färger utan om livet som varit innan. Utan mina 50 år i konsten hade jag inte kunnat göra ett enda av de här verken.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL  – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Åke Bjurhamn

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

23 september 2017
Åke Bjurhamn
Gårdarna runt sjön
Måleri

LÄNKAR
Åke Bjurhamn info Facebook
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook
Åke Bjurhamn äger rum på Kronan reportage Kultursidan.nu 6/2 2016
Åke Bjurhamns inandning på NP33 reportage Kultursidan.nu 6/9 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.